De beste bestuurder van 2017 spreekt die van 2019 toe. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De beste bestuurder van 2017 spreekt die van 2019 toe. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Burgemeester Joris Bengevoord beste bestuurder

WINTERSWIJK - Op donderdag 17 december werd burgemeester Joris Bengevoord gekozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente in Nederland. Hij werd gekozen omdat hij tijdens de bijna twee jaar dat hij burgemeester is in Winterswijk buiten de gemeente is opgevallen als een gedreven bestuurder, die verder kijkt dan de gemeentegrenzen en hecht aan goede communicatie. Hij heeft al snel een belangrijke trekkersrol op zich genomen in de Regio Achterhoek en de Euregio, een rol die ook buiten zijn eigen gemeente wordt gewaardeerd. Donderdagavond werd hij na afloop van de commissievergadering in het zonnetje gezet door de gemeenteraad en de wethouders.

Door Bernhard Harfsterkamp

"Geen moment spijt"
Bengevoord had geluk dat de commissievoorzitter voorstelde om na de behandeling van drie agendapunten, waarover ruim drie en half uur was gesproken, voorstelde om de resterende vier agendapunten een week later te behandelen. Anders had de burgemeester nog tot na twaalven moeten wachten, voordat hij de felicitaties, zoenen en cadeaus in ontvangst had kunnen nemen.
Het was duidelijk dat iedereen die betrokken is bij het gemeentebestuur bijzonder opgetogen was over de waardering die Bengevoord nu ook landelijk heeft gekregen, Henk-Jan Tannemaat, die namens de gemeenteraad sprak, zag deze uitverkiezing, georganiseerd door Binnenlands Bestuur als een bevestiging van de keuze van de vertrouwenscommissie en raad. Die stelde voor de jonge fractievoorzitter van GroenLinks uit Tilburg als burgemeester aan te stellen. "Van deze keuze hebben we geen moment spijt gehad", zei Tannemaat.

Compliment voor Winterswijk
Ook wethouder Ilse Saris feliciteerde de burgemeester. Zij was twee jaar geleden al zelf gekozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente. "Dat moet toch wel betekenen, dat we het in Winterswijk niet slecht doen", zei de wethouder.

Bengevoord had al eerder op de dag gezegd dat hij vereerd was met de onderscheiding, ook omdat hij genomineerd was door zijn collega's uit het land. Tegenover de aanwezigen in het gemeentekantoor benadrukte hij dat het een onderscheiding was voor de hele gemeente Winterswijk. "Ik zie het als een compliment aan mijn collega's in Winterswijk! Samen met onze inwoners maken wij Winterswijk elke dag een beetje beter."

Tannemaat spreekt de onderscheiden burgemeester toe. Wethouder Saris staat klaar met de bos bloemen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Afbeelding