Steun vanuit gemeenteraad voor cultuurkwartier

Steun vanuit raad voor cultuurkwartier

WINTERSWIJK – Over de haalbaarheidsstudie voor het Cultuurkwartier, dat in december werd gepresenteerd is al veel gesproken, maar de gemeenteraads- en commissieleden konden er pas op donderdag 17 januari voor het eerst hun mening over te geven. Het cultuurkwartier moet verschijnen aan het Weurden en een plek bieden aan de muziekschool, de bibliotheek en een bioscoop. De huidige muziekschool zal dan afgebroken worden. In de commissievergadering bleek dat bijna alle fracties instemmen met de hoofdlijn van het plan, maar dat er nog veel vragen in het vervolg beantwoord moeten worden. Extra aandacht werd gevraagd voor de Meddosestraat als bioscoop Skopein verplaatst wordt naar het Weurden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Een week eerder was de haalbaarheidsstudie, die door Explorius Vastgoedontwikkeling is opgesteld, gepresenteerd. Henk-Jan Tannemaat (Winterswijks Belang) had daarbij de indruk gekregen dat de vele mensen in de vergaderzaal het een mooie ontwikkeling vonden en dat er draagvlak voor was. René Vielvoije, bestuurslid van Boogie Woogie, gaf aan dat de muziekschool achter het plan staat en het ook eens is met de sloop van het huidige gebouw. Voor Vielvoije is duidelijk dat verbeteren en aanpassen van het huidige pand te duur is. Ton Mengerink, directeur van de Openbare bibliotheek, toonde zich enthousiast over een terugkeer naar het centrum, waardoor het aantal mensen dat gebruik maakt van de voorziening zal kunnen toenemen. Ronald Sasbrink Harkema van bioscoop Skopein reageerde met meer reserve. De ondernemer wil serieus kijken naar deze mogelijkheid, maar blijven in de Meddosestraat blijft ook een mogelijkheid. Kanttekeningen werden er geplaatst door Leon ten Elshof, die namens de Horecaondernemers in Winterswijk sprak. Nieuwe horeca in het cultuurkwartier is in strijd met het huidige gemeentelijk beleid, dat uit gaat van centralisatie rondom de Markt, en kan nadelen hebben voor de overige horeca.

De Storm toevoegen is te duur
Tannemaat toonde zich enthousiast en gecharmeerd van het plan. "WB sluit zich aan bij de haalbaarheidstudie. Wij zijn er wel van overtuigd dat de muziekschool gesloopt moet worden." Hij wees ook nog op een ander onderwerp dat tijdens de presentatie ter sprake was gekomen, want er werd gevraagd of schouwburg de Storm ook aan het cultuurkwartier toegevoegd kon worden. Tijdens de commissievergadering vroegen ook Sandra Prinsen (CDA), Jacqueline Poels (VVD) en Esther Teunissen (D66) of de schouwburg in het vervolg bij de plannen meegenomen kon worden. Ineke van Empel, directeur van de Storm, had voor de vergadering echter al duidelijk aangegeven, dat zij daaraan niet wil meewerken. Het is te duur en zal te weinig mogelijkheden bieden. Ook wethouder Wim Aalderink was duidelijk. "Er zijn zeer zwaarwegende argumenten om de Storm niet te betrekken. Kijk alleen maar naar het parkeren. Bezoekers van de Storm komen veel van buiten Winterswijk en dan moeten er veel extra parkeerplaatsen bij komen. Dan moet je denken aan een parkeergarage of parkeerflat. Omdat we in Winterswijk gratis parkeren is dat niet te betalen." Toevoegen van de Storm aan het cultuurkwartier kost volgens een "kleine inschatting" van de wethouder vijftien tot dertig miljoen extra.

Geen gaten in de Meddosestraat
Over details wilde Tannemaat niets zeggen. Die komen wat hem betreft ruimschoots aan de orde bij de uitwerking van het plan voor het cultuurkwartier. De andere fracties dachten daar duidelijk anders over en noemden vele punten waar zij meer informatie over willen hebben. Die zal er echter pas komen als de gemeenteraad op 31 januari instemt met de haalbaarheidstudie en Explorius een opdracht krijgt om de plannen voor het cultuurkwartier verder uit te werken. Bij alle fracties was er zorg over wat er met de Meddosestraat gaat gebeuren, als Skopein bereid zal zijn om de bioscoop te verplaatsen naar het Weurden. Bij verschillende commissieleden was er angst voor verloedering. "Hoe de toekomstige ontwikkeling daar zal zijn is nu nog niet te zeggen", zei Aalderink, "maar het zal zeker aandacht krijgen. Dat er gaten gaan vallen in de Meddosestraat past zeker niet in onze totaalvisie." Aalderink gaf ook aan dat één bioscoop in Winterswijk het uitgangspunt is. "Wij willen geen tweede bioscoop." De wethouder reageerde nog wel op enkele andere opmerkingen van de commissie, maar gaf ook aan dat veel antwoorden pas later gegeven kunnen worden. Mark ten Pas (PvdA), die veel vragen en opmerkingen had gemaakt, begreep dat er nog veel moet worden uitgewerkt. "Maar laat de vragen en ideeën van de raad duidelijk terug komen in de volgende fase."