Jan Verhaegh vraagt om optimale omstandigheden voor bedrijf. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jan Verhaegh vraagt om optimale omstandigheden voor bedrijf. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Verhaegh wil optimale omstandigheden voor zijn bedrijf

WINTERSWIJK - In de commissievergadering van 17 januari werd voor het eerst sinds lange tijd in openbaarheid gesproken over de toekomst van Dennenoord. De commissieleden konden hun mening geven over het voorstel van Burgemeester en wethouders om Verhaegh Trading niet te verplaatsen, maar te laten blijven op het bedrijventerreintje Dennenoord. Jan Verhaegh sprak in en gaf aan dit wel te willen, maar dan ook zekerheid te willen dat zijn bedrijf er ook goed kan functioneren. "Ik wil op dezelfde manier kunnen werken als mijn oom, die met zijn bedrijf op Veeneslat zit." Het voorstel van B en W vond hij niet ver genoeg gaan.

Door Bernhard Harfsterkamp

Niet met twee maten meten
Uit de inspraak van Verhaegh en zijn emotionele reacties daarna op de discussie in de commissievergadering bleek dat de ondernemer er nog niet voldoende vertrouwen in heeft dat B en W het juiste voorstel heeft gedaan.
Er is voor gekozen het bedrijf op Dennenoord te laten zitten en enige uitbreidingsruimte te geven. Het terrein van Dennenoord wordt daarvoor heringericht, waarbij twee kleinere ondernemers in principe worden uitgekocht. Verhaegh Trading zou dan alle ruimte krijgen, maar zo ervaart de ondernemer het niet. Het geldende bestemmingsplan past niet bij zijn huidige bedrijfsvoering en ook de milieuvergunning ervaart hij niet als optimaal.
Dat de herverkaveling tot minder geluidsoverlast zal leiden bij de omwonenden gelooft hij niet. Omdat hij wel af wil van de voortdurende klachten wil Verhaegh een bestemmingsplan en een milieuvergunning die passen bij zijn activiteiten. "U moet niet met twee maten meten in deze gemeente", zei hij, doelend op het bedrijf van zijn oom.

Overlast bijna niet te voorkomen
Intussen was duidelijk geworden dat CDA, VVD, Winterswijks Belang en D66 de visie van B en W ondersteunden, maar niet allemaal van harte. "We hadden liever het hele terrein gesaneerd", zei Inge Klein Gunnewiek (VVD), "Maar de provincie trok zijn melk op. Saneren is nu financieel niet haalbaar." (Winterswijks Belang) sprak over een moment "waarop je niet zo trots bent op Winterswijk".
Hij noemde Dennenoord een etterende wond. "Die blijft als we niet oppassen. Het college van B en W is hier niet altijd even goed mee omgegaan." Iedereen tevreden stellen kan volgens Tannemaat niet, Toch steunt hij het blijven van Verhaegh Trading op Dennenoord, maar wel met "strakke afspraken". GroenLinks en de PvdA gaven aan sanering van Dennenoord de beste keuze te vinden.


lees verder op pagina 23

Jan Verhaegh vraagt om optimale omstandigheden voor bedrijf. Foto: Bernhard Harfsterkamp