Doopsgezinde Kerkje in Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Doopsgezinde Kerkje in Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Doopsgezinde kerkje wil graag
activiteiten structureel uitbreiden

WINTERSWIJK – Vorige week werd bekend dat het Doopsgezinde kerkje een eenmalige subsidie krijgt van 7500 euro voor het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Jetske Dierdorp, die de activiteiten samen met enkele andere vrijwilligers organiseert, is blij met de subsidie, maar ze vindt het jammer dat het verzoek om een structurele subsidie niet is gehonoreerd. Daardoor zullen de nieuwe activiteiten slechts eenmalig kunnen worden uitgevoerd.

Door Bernhard Harfsterkamp

Optreden met kinderen van allerlei nationaliteiten
Jetske Dierdorp vertelt enthousiast over de nieuwe activiteiten. Eén ervan hebben ze al in december kunnen uitproberen. "Door een bijdrage van de Doopsgezinde Gemeente, die in december altijd iets extra's aan een goed doel besteedt, konden we een mooie muzikale kerstbijeenkomst organiseren." Twee jonge muzikanten die eerder hebben opgetreden in het kerkje kwamen met het idee om muziek te maken met kinderen uit het asielzoekerscentrum (AZC). Dit werd samen opgezet met de internationale schakelklas, waar kinderen van het AZC die tussen de twaalf en achttien jaar oud zijn les krijgen. Dit leidde er toe dat 23 kinderen van allerlei nationaliteiten een concert verzorgden. "Een Syrische jongen, die drie jaar lang geen viool meer in handen had gehad, kon eindelijk weer spelen. Door Afrikaanse kinderen werd gezongen en door Zuid-Amerikaanse kinderen werd gedanst. Je zag dat ze ontspanden en dat ze genoten", vertelt Dierdorp.

Onderhoud betalen
Het Doopsgezinde kerkje had van dit optreden met AZC-kinderen graag een jaarlijks terugkerende activiteit willen maken. Daarnaast waren ook plannen om jaarlijks een kinderactiviteit te organiseren en de "Achterhoek got talent classic", een soort talentenjacht. op te zetten. "Wij geven graag jonge mensen en tieners een podium", zegt Dierdorp. Door de eenmalige subsidie kunnen de nieuwe activiteiten alleen in 2019 uitgevoerd worden. Ze had dat liever anders gezien. De Doopsgezinde kerk is een jaar of acht geleden begonnen met het organiseren van concerten met klassieke muziek. "In het begin werd er opgetreden voor zo'n 20 mensen", zegt Dierdorp, "Nu zit het kerkje regelmatig vol." Er worden ongeveer zeven concerten per jaar gehouden. Wat overblijft van de opbrengsten van de entree wordt gebruikt voor het onderhoud van de gebouwen van de Doopsgezinde Gemeente. "Dat is niet heel veel. Ook wij merken dat het economisch beter gaat. De muzikanten zijn meer geld gaan vragen." En daar komen nog de reiskosten bij. Als er zoals niet zo lang geleden iemand uit Antwerpen en uit Amsterdam optreden is die post fors.

Veel van het onderhoud wordt door de leden en vrijwilligers van de Doopsgezinde Gemeente zelf uitgevoerd. Dat kan echter niet altijd. Onlangs heeft de Monumentenwacht bijvoorbeeld geconstateerd dat er groot onderhoud nodig is aan de kelders en daar is wel geld voor nodig. In het kerkje wordt nog één keer per maand een dienst van de Doopsgezinde Gemeente gehouden. Die wordt af en toe ook aantrekkelijk gemaakt voor andere belangstellenden. "Vorig jaar hebben we een dienst in het dialect gehad en de preek van de leek door wethouder Wim Aalderink. Dit jaar zal de preek van de leek door wethouder Ilse Saris uitgesproken worden." Naast muziek is er ruimte voor lezingen. In februari wordt gestart met de cursus "Leren luisteren naar klassieke muziek". "En het kerkje kan gehuurd worden door iedereen die er iets wil organiseren.", zegt Dierdorp. Dat doet bijvoorbeeld boekhandel Kramer. Ook kan er getrouwd worden en wordt er een enkele keer een uitvaartdienst verzorgd.

Opnieuw subsidie proberen te krijgen
"Al met al zijn wij behoorlijk actief", zegt Jetske Dierdorp. "De leden van de Doopsgezinde Gemeente, die dat nog kunnen, helpen en er is een groeiende groep vrijwilligers. Toch kunnen we altijd nieuwe mensen gebruiken, die willen helpen en ideeën hebben." De culturele activiteiten in het Doopsgezinde kerkje zijn inmiddels tot een vaste waarden in het culturele aanbod van Winterswijk geworden, ook omdat die worden uitgevoerd op een bijzondere en intieme locatie. Ze vullen dat aanbod ook aan, omdat er door anderen weinig met klassieke muziek wordt gedaan. Mede daarom was er gehoopt op een structurele subsidie. Dat die niet gegeven is, omdat een café die culturele activiteiten organiseert dan ook een beroep op zo'n subsidie kan doen, vindt Dierdorp het vergelijken van appels en peren. "Maar we zullen in 2019 en ook daarna opnieuw een verzoek indienen bij de gemeente, misschien lukt het dan wel." Het zou immers jammer zijn wanneer dit bijzondere podium verloren gaat, omdat de activiteiten niet meer betaald kunnen worden.