18 hectare nieuw bedrijventerrein nodig

Bijna driekwart nodig voor enkele grote bedrijven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Winterswijkse ondernemers, verenigd in de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) spraken in 2018 enkele keren in om hun zorgen te uiten over het gebrek aan ruimte voor de uitbreiding van bedrijven. Dit leidde tot de afspraak dat de gemeente samen met een vertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven en makelaars, die bij verkoop van bedrijfsruimten zijn betrokken, een onderzoek zou doen naar de werkelijke uitbreidingsbehoefte. Tijdens het politiek forum van donderdag 10 januari werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Daaruit bleek dat er een vraag naar achttien hectare is. Daarvan zou twaalf en halve hectare nodig zijn voor enkele grotere bedrijven.

Aantal hectares beschikbaar voor uitbreiding is beperkt
Bert Roeterink, beleidsmedewerker economie van de gemeente Winterswijk, vertelde dat het onderzoek naar de lokale behoefte aan bedrijventerreinen ook nodig is voor de onderbouwing van de regionale afspraken in de Achterhoek hierover. Uiteindelijk moet de provincie Gelderland die goedkeuren. Als de Achterhoekse gemeenten het met elkaar eens zijn, is de kans groot dat de provincie akkoord gaat met het aantal extra hectares dat nodig is voor bedrijvigheid. Hiervoor zijn uitgangspunten geformuleerd, waarbij de gemeentes hebben afgesproken dat er meer ruimte moet komen voor de invulling van de lokale behoefte. Het aantal hectares dat momenteel in Winterswijk voor uitbreiding beschikbaar is, is beperkt. Aan de Parallelweg is 0,6 hectare beschikbaar en in de spoorzone 3,4 hectare. Ook is er binnenkort terrein beschikbaar nabij de Boven-Slinge op het terrein waar ooit het destructiebedrijf was gevestigd.

Lokale gebondenheid groot
Het onderzoek werd uitgevoerd door Movares en gepresenteerd door Ivo Bastiaansen. Daarvoor zijn enquêteformulieren naar bedrijven gestuurd, zijn er verdiepende interviews geweest en is er ook met behulp van luchtfoto's gekeken hoe bedrijven zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Belangrijk voor de onderbouwing van de uitbreidingsbehoefte is of bedrijven lokaal gebonden zijn. Als ze dat niet zijn is immers het uitgangspunt dat ze bij groei verplaatst kunnen worden naar de regionale bedrijventerreinen in de Achterhoek, zoals de Laarberg tussen Groenlo en Eibergen, waar nog ruimte genoeg is. Volgens Bastiaansen is de lokale gebondenheid van de Winterswijkse bedrijven groot. Er zijn bedrijven, die gebonden zijn aan grondstoffen uit de Steengroeve of de kleigroeve de Vlijt. Er zijn veel familiebedrijven en er zijn veel specialistische bedrijven, waarvoor het lastig is om goed personeel te krijgen. Als ze die eenmaal hebben blijven de werknemers wel lang, waardoor het belangrijk voor ze is om in Winterswijk te kunnen blijven werken.

Grootste vragers niet meteen te helpen
Uit het onderzoek blijkt dat enkele grote bedrijven de grootste vraag hebben. In totaal is er behoefte aan achttien hectare, waarvan twaalf en halve hectare nodig is voor die grote bedrijven. De andere bedrijven verwachten in de komende jaren vijf en halve hectare nodig te hebben. Als de grote bedrijven niet aansluitend aan hun bestaande locatie geholpen kunnen worden, moeten ze bij uitbreiding verplaatst worden en is er nog bijna drie hectare extra nodig. Bij verplaatsing ontstaat er echter ook weer ruimte voor andere bedrijven. Daarom schat Bastiaansen dat de reguliere behoefte tussen de vijf en halve en ruim acht hectare ligt. "De grootste vragers zijn niet meteen te helpen. Daarvoor moet je terrein reserveren."

'Koester de Winterswijkse
bedrijven'

Jurgen van Ast, die namens de OWIN lid was van een werkgroep van ondernemers en makelaars, die betrokken was bij het onderzoek, gaf complimenten voor het onderzoek. In het verleden werd op basis van marktcijfers de plaatselijke behoefte in kaart gebracht. Voor Winterswijk is die behoefte dit keer gebaseerd op wat ondernemers werkelijk wensen. Of de gepresenteerde cijfers hard zijn is niet helemaal zeker, maar het is wel duidelijk dat een aantal bedrijven extra ruimte nodig heeft op korte termijn. Van Ast pleitte ervoor dat er in ieder geval altijd 1000 tot 5000 vierkante meter beschikbaar is voor uitbreiding. "Dat is nog belangrijker voor Winterswijk dan voor de ondernemers. Als ze vertrekken, dan krijg je niets terug. Koester de Winterswijkse bedrijven. Heb altijd voldoende hectares in voorraad."