De R…U…Ready!? formatie in 2002. Foto: PR
De R…U…Ready!? formatie in 2002. Foto: PR Foto:

R…U…Ready!? geeft laatste concert

WINTERSWIJK – In de maand dat de soulformatie 25 jaar bestaat, geeft R…U…Ready!? nog één keer een concert. Traditiegetrouw op de tweede zaterdag van januari in Partycentrum Nijenhuis. De zaal gaat open om 20.30 uur . Het optreden begint om 21.30 uur. Einde: 1.00 uur. Kaarten kosten aan de zaal: 12,50 euro. In de voorverkoop bij Jasper Muziek (Meddosestraat) kosten kaarten 10 euro.

"Eigenlijk is het niet te geloven, dat we een kwart eeuw lang een bandje hebben gehad", begint oprichter Ubbink iet wat melancholisch zijn verhaal. "Als je mij vraagt wat nu het mooiste was, dan kan ik dat niet eens benoemen. Natuurlijk hebben we ook mindere periodes gehad, maar over het geheel genomen was het een prachtige tijd met veel bijzondere hoogtepunten".

Op 5 januari 1994 wordt de band R…U…Ready!? opgericht. Die avond komen de leden samen in discotheek Moustache, waar ze van toenmalig eigenaar Ben-Jan Rensink mogen repeteren. Nadat een repertoire met eigen werk en covers is ingestudeerd, gaat het gezelschap de planken op en niet onverdienstelijk. Na een bomvol Moustache tijdens de première spelen ze een paar maand later in het voorprogramma van De Dijk.
De band blijkt overal inpasbaar en zo spelen ze in de kroeg op de hoek, maar ook op festivals, Proms-concerten en poppodia. Onvergetelijk zijn de optredens, zoals het tuinfeest van dè Jaap van Zweden; het gastoptreden van percussionist Martin Verdonk, maar ook in Nighttown-Rotterdam als support van 's werelds beste jazzbassist, Marcus Miller.

Veenpareltjes
De club is ook met regelmaat de studio ingedoken. Was het in eerste instantie om nog meer optredens te vergaren, nu is het vooral een samenvatting en een kostbare herinnering geworden. In totaal staan er vijf producten in de discografie. Opvallend is de cd-single 'De Veenparel'. Dit is het enige Nederlandstalige nummer van de band. Het is een eigen nummer en een eerbetoon aan Winterswijk. De eerste keer dat Radio Gelderland 'De Gelderse Top-100' uitzond, stond deze op de achtste plaats, tussen grootheden als Ilse DeLange, Frank Boeijen en Normaal.

Alternatief nieuwjaarsconcert
Voor de tiende verjaardag gaven de Achterhoekers een jubileumconcert. De zaal was bijna te klein. Daarom werd besloten om vanaf dat moment ieder jaar 'Het Alternatieve Nieuwjaarsconcert' te geven. Altijd bijzondere avonden met bijzondere gasten tot en met 2012. Na het optreden in 2012 nemen de bandleden afscheid van elkaar met de woorden 'Tot gauw!', maar die volgende keer komt er niet. Er is geen onenigheid, maar vooral tijdgebrek. De meeste leden hebben ook andere bandjes, projecten of orkesten waar ze ook in spelen. Tel daarbij de sociale agenda op en voor je het weet ben je zo jaren verder.

Nog één dan
Eind 2017 komt het bestuur bij elkaar om stichtingszaken te regelen en besluit dat er muzikaal nog iets moet gebeuren. De datum wordt 12 januari 2019, zodat het over drie lagen uitgesmeerd kan worden. Een jubileum-reünie-afscheidsconcert, werd het al gekscherend genoemd. Uit de meer dan 30 musici/vocalisten werd een selectie gemaakt. Uit het urenlange repertoire werd een weloverwogen keuze gemaakt, om stijlvol een periode van 25 jaar af te sluiten.

Echt de laatste keer?
"Zeg nooit: nooit, is mij altijd geleerd. Dat is ook de beste opmerking op dit moment. Er zijn inmiddels artiesten die meerdere keren afscheid hebben genomen. Laten we zeggen dat het in principe de allerlaatste keer is, maar als Marcus Miller belt of Rotterdam Ahoy', dan is de verleiding heel groot", lacht Raymond gekscherend. Terugkijkend op de organisatie in het afgelopen jaar, die nodig is voor dit ene optreden, dan is dat in verhouding te veel werk voor één concert. Maar op deze manier hebben we met het bestuur wel extra reünies gehad en reeds duizenden herinneringen opgehaald. Al met al is het dus zeker alle moeite waard en verheugen we ons op een mooie 'eindknal'. Alle pauzes zullen ingevuld worden door Winterswijks meest legendarische DJ Geert Krosenbrink; bekend van Moustache en Radio Slingeland-FM.