Aart Mensink. Foto: Leander Grooten
Aart Mensink. Foto: Leander Grooten

Aart Mensink, oprichter Twee Bruggen overleden

Ondernemer die zijn recreatiebedrijf bleef ontwikkelen en vernieuwen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 19 december is Aart Mensink overleden. Hij was de grondlegger van vakantiepark de Twee Bruggen in Miste, het grootste recreatieterrein van Winterswijk. Hij is ook actief geweest in de VVD. In 1990 was hij lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen en werd hij wethouder in een college samengesteld uit VVD, CDA en PvdA. In 1994 nam hij afscheid van de politiek om zich weer volledig aan zijn recreatiebedrijf te wijden. Aart Mensink is 72 jaar geworden.

Begonnen in de Schoppe
Mensink begon in 1968 met een horecabedrijf in de schoppe nabij de Boven-Slinge, waarin zich nu nog steeds het horecagedeelte van de Twee Bruggen bevindt. Zijn ouders hadden liever gehad dat hij het boerenbedrijf voortzette, maar Mensink zag een andere toekomst voor zich. Al snel voegde hij een camping toe, die zich uitbreidde tussen de schoppe en de Eschhof, het ouderlijk huis waar hij later zelf woonde en daarna daarbuiten. De camping werd de Twee Bruggen genoemd vanwege de twee bruggen in de Boven Slinge, de beek die naast de camping loopt.

Gestage groei camping
De camping groeide gestaag, waarbij Mensink een goed oog had voor vernieuwing. In de jaren 80 was de Twee Bruggen al een van de grootste en modernste campings van Winterswijk geworden. Mensink bleef verbeteren en vernieuwen. Er kwam een supermarkt op de camping, er kwam een overdekt zwembad en de Schoppe werd uitgebreid. Ook werden in de gebouwen van het voormalige K.I.-station recreatiewoningen gevestigd. De Twee Bruggen kwam steeds dichter bij Bredevoort te liggen. Mensink was ook actief in de VVD. Voordat hij in 1990 lijsttrekker werd, had hij al kort in de gemeenteraad gezeten. Omdat juist in die periode uitbreidingsplannen van zijn camping door de gemeente werden behandeld vond hij het verstandiger om zich terug te trekken uit de gemeenteraad.

Meer ondernemer dan wethouder
In 1990 werd Aart Mensink wethouder. Hij was onder andere verantwoordelijk voor openbare werken en vastgoed. Tijdens zijn wethouderschap bleef hij bezig met zijn recreatiebedrijf. Hij voelde zich niet echt op zijn plaats in de gemeentepolitiek. Hij was toch meer ondernemer. Het tempo bij de gemeente vond hij te laag. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij na vier jaar de politiek definitief verliet. Hij richtte zich weer volledig op het recreatiebedrijf. Hij had nog plannen om nabij 't Klooster in de gemeente Aalten een tweede recreatiebedrijf te beginnen, maar dat is nooit gerealiseerd. Daarna droeg hij al vrij snel de leiding van de Twee Bruggen over aan zijn zoon Hendrik-Jan. Hij trok zich een tijdlang terug in Zwitserland, van waaruit hij wel bezig bleef met bedrijfsadvisering.

Lotgenoten
In 2004 werd prostaatkanker bij Aart Mensink geconstateerd. In een gesprek met Leander Grooten voor deze krant in november 2017 vertelde hij dat hij inmiddels diverse therapieën en operaties verder was, maar dat hij nog niet was genezen. Hij voelde zich echter niet ziek en was met een lotgenotengroep gestart voor patiënten en hun naasten in de Oost-Achterhoek. Mensink organiseerde maandelijkse bijeenkomsten, waar ervaringen konden worden gedeeld en steun bij elkaar kon worden gezocht. Ook toonde hij zich bereid om individueel gesprekken met mensen aan te gaan, want hij wist uit eigen ervaring dat er een drempel was te overwinnen om aan groepsbijeenkomsten deel te nemen.