De onbewaakte spoorwegovergang in de Klandermansweg wordt definitief afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De onbewaakte spoorwegovergang in de Klandermansweg wordt definitief afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Geen tunnel of brug bij onbewaakte spoorwegovergang Greversweg

Overgang Klandermansweg afgesloten

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de commissie ruimte van 3 oktober bleek dat het voorstel voor het beveiligen van de vijf onbewaakte spoorwegovergangen nog niet behandeld kon worden in de gemeenteraad. Over het afsluiten van de overgang in de Vreehorstweg en het beveiligen van de overgang in de Huttenweg was geen discussie meer. Maar vooral het helemaal afsluiten van de overgang in de Greversweg stuitte op veel verzet van de buurt. Tegen afsluiten voor autoverkeer was geen bezwaar, maar voetgangers, fietsers en ruiters moesten wel kunnen passeren. De commissie gaf wethouder Aalderink de opdracht de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. Inmiddels heeft de wethouder dat gedaan. Een brug over of een tunnel onder het spoor blijken te duur. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor de overgang in de Greversweg toch helemaal af te sluiten.

Na een gesprek met Prorail en de provincie Gelderland in oktober had de wethouder nog hoop dat tegemoet kon worden gekomen aan de wens van de omwonenden van de spoorwegovergang in de Greversweg. Een voetgangersbrug blijkt echter zo'n drie ton te kosten en een tunnel zelfs ongeveer een miljoen euro. De provincie Gelderland en het ministerie van infrastructuur en waterstaat hebben aangegeven hun financiƫle bijdrage voor het afsluiten en beveiligen van de spoorwegovergangen niet te willen verhogen. B en W voelen er niet voor alleen de investering voor de Greversweg te doen. "De genoemde kosten staan naar onze mening niet in verhouding tot de problemen die ondervonden worden", wordt geschreven in het raadsvoorstel. "Het volledig opheffen van deze overweg kan tot bezwaren leiden, maar het algemeen belang (veiligheid op overwegen) moet in deze zaak zwaarder wegen dan het individuele belang van de aanwonenden."

Nieuwe weg parallel aan spoor
In de commissievergadering van oktober werd ook gevraagd om nog eens naar de overgangen in de Veldhorstweg en de Klandersmansweg te kijken. Burgemeester en wethouders blijven bij het voorstel om de Klandermansweg af te sluiten, ook al zullen daardoor drie landbouwers moeten omrijden om hun percelen te bereiken en moeten er enkele fiets- en wandelroutes verlegd worden. Van de overgang in de Veldhorstweg wordt door veel meer recreatief verkeer gebruik gemaakt en daarom wordt deze spoorwegovergang beveiligd. Parallel aan het spoor wordt echter van de Veldhorstweg naar de Klandersmansweg een nieuwe weg aangelegd. Tot nu toe was hiervoor niet genoeg grond beschikbaar, maar inmiddels is een aanliggende eigenaar bereid om mee te werken. Geschat wordt dat hiervoor maximaal 50.000 euro extra nodig.
Het voorstel wordt behandeld in de commissievergadering van donderdag 17 januari. Daarna wordt er in de raadsvergadering van donderdag 31 januari een besluit over genomen.

Vanaf de Veldhorstweg wordt een nieuwe weg aangelegd langs het spoor naar de Klandermansweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp