Conny Bieze (gedeputeerde Mobiliteit provincie Gelderland), Dorothé Wennekendonk (regiomanager OV Regio IJsselmond), Ella Schadd-De Boer (burgemeester Zevenaar), Peter de Baat (burgemeester Montferland) en Tjark de Vries (directeur Projecten Strukton Rail) geven samen het startsein. Foto: PR
Conny Bieze (gedeputeerde Mobiliteit provincie Gelderland), Dorothé Wennekendonk (regiomanager OV Regio IJsselmond), Ella Schadd-De Boer (burgemeester Zevenaar), Peter de Baat (burgemeester Montferland) en Tjark de Vries (directeur Projecten Strukton Rail) geven samen het startsein. Foto: PR Foto:

Startsein werkzaamheden
spoorverbetering Arnhem-Winterswijk

Onderzoek naar sneltrein Arnhem-Winterswijk loopt

WINTERSWIJK - Provincie Gelderland, ProRail, gemeenten Zevenaar en Montferland hebben aan aannemer Strukton Rail het startsein gegeven voor de werkzaamheden voor de spoorverbetering tussen Zevenaar, Didam en Wehl. Eind 2019 rijden de eerste treinen over het extra spoor op de treindienst Arnhem- Winterswijk. Hierdoor wordt de reistijd verkort, komt er meer overstaptijd voor de treinen naar de Randstad en de dienstregeling moet hierdoor nog betrouwbaarder worden. Dit is belangrijk voor dagelijks 21.000 reizigers.

De lijn wordt veelvuldig gebruikt voor reizen naar werk en studie in de regio en reizen naar werk en studie in de Randstad en de regio Arnhem/Nijmegen. De bestuurders plaatsten symbolisch een tweede kruis en bord op een Andreaskruis.

Zo snel mogelijk niet actief beveiligde overwegen sluiten

Liemers en Achterhoek beter bereikbaar
ProRail en aannemer Strukton Rail zijn enkele maanden bezig met de voorbereidingen. Op sommige plaatsen is al zichtbaar dat er gewerkt wordt rondom het spoor. Op diverse plekken zijn bijvoorbeeld al werkterreinen afgezet. Door de spoorverdubbeling kunnen treinen elkaar voortaan passeren en de trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Bovendien kunnen de treinen straks met hogere snelheid rijden.

Gedeputeerde Conny Bieze is blij dat de werkzaamheden nu daadwerkelijk starten: "De verbetering van de dienstregeling van deze spoorlijn is een belangrijk onderdeel van ons coalitieakkoord. Ik ben blij dat we deze stap dan ook nu kunnen maken. Hiervan profiteren duizenden mensen en het maakt de regio nog aantrekkelijker voor bedrijven om zich te vestigen. Dat is goed voor de regionale economie."

Veiligheid staat voorop
Bij de aanleg van het dubbelspoor is uiteraard rekening gehouden met de veiligheid van de omgeving. De spoorwegovergang aan de Babberichseweg wordt vervangen voor een fiets- en voetgangerstunnel. "Dat maakt de situatie veel veiliger", stelt Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur van ProRail. "Ook gaan we voorlichten. De spoorlijn in Zevenaar en Didam gaat van 1 naar 2 sporen en inwoners moeten dus straks extra alert zijn bij het oversteken. Er kan immers straks ook vanaf de andere kant een trein aankomen." ProRail stelt voor de scholen in de omgeving lespakketten beschikbaar.

Niet actief beveiligde overwegen sluiten
De provincie zet zich ook in op het oplossen van niet actief beveiligde overwegen (NABO's). Met de gemeenten Oude IJsselstreek, Aalten en Winterswijk wordt gesproken om zo snel mogelijk hier niet actief beveiligde overwegen te sluiten. Het oplossen van deze situaties verbetert de veiligheid en de stiptheid van de treindienst.

RegioExpres op Arnhem – Winterswijk
Provincie Gelderland wil nog meer doen om de spoorlijn Arnhem- Winterswijk te verbeteren. Momenteel loopt en onderzoek naar de mogelijkheid voor een RegioExpres (sneltrein) tussen Arnhem en Doetinchem, Dit verkort de reistijd vanuit de Achterhoek (nogmaals) met 13 tot 20 minuten. Voor een RegioExpres is een verdubbeling nodig van de spoorlijn tussen Didam en Doetinchem De Huet. Provincie Gelderland heeft nu 25 tot 30 miljoen gereserveerd. De werkelijke kosten voor de spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem worden geschat op 63 tot 80 miljoen. De mogelijkheden en werkelijke kosten worden nu onderzocht. In 2019 besluiten Provinciale Staten hierover.