Nieuwe ijsbaan op hoek van Kottenseweg met Bataafseweg

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De Winterswijkse IJsvereniging heeft weer een plek gevonden voor een ijsbaan. In 2009 werd er een mooie plek gevonden aan de Misterweg in de ecologische verbindingszone naast HSF Logistics. Natuurontwikkeling kon hier gepaard gaan met de aanleg van een nieuwe ijsbaan. Die moest gevonden worden, omdat vanwege de uitbreiding van het industrieterrein de baan aan de Wooldseweg verlaten moest worden. In 2017 veroorzaakte uitbreiding van bedrijvigheid opnieuw dat er een nieuwe plek gevonden moest worden. Er moest even gezocht worden, maar in 2019 kan een nieuwe ijsbaan gerealiseerd worden op de hoek van de Kottenseweg met de Bataafseweg.

Nieuwe locatie ijsbaan werd al maandenlang genoemd
Het lijkt er op dat deze ijsbaan langer zal kunnen bestaan, want ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid lijkt op deze plek niet voor de hand te liggen. Er zullen alleen bedrijvige schaatsers en skeeleraars kunnen opduiken, want de ijsbaan van 400 meter wordt gecombineerd met een skeelerbaan. Bij de verkoop van de gronden ten behoeve van de uitbreiding van het transportbedrijf heeft de gemeente 232.000 euro betaald gekregen om elders grond voor de ijsvereniging te verwerven. Daarvoor zijn sindsdien verschillende locaties genoemd. In september was echter al bekend dat de gemeente overeenstemming had bereikt met de eigenaar van de weilanden op de hoek van de Bataafseweg. Ambtenaren en wethouder Aalderink wilden dit echter niet bevestigen. Totdat er in de B en W-vergadering van dinsdag 18 december een besluit over werd genomen.

Voortaan sneller schaatsen in de winter
De weilanden waarop de ijsbaan komt zijn al eens eerder in bezit geweest van de gemeente. Toen was het de bedoeling dat hier voetbalvelden van de FC Trias zouden komen te liggen. Die zijn echter terechtgekomen aan de andere kant van de laan die in de richting van boerderij Huitink loopt. Achter Trias liggen de velden van honkbalvereniging Hickory. Met de eigenaren van de weilanden is ook overeengekomen dat de laan mag gebruikt worden om de honkbalvelden rechtstreeks te verbinden met de Bataafseweg. De gemeente betaald 221.210 euro aan de eigenaar en diens adviseur. Daarnaast wordt er 2500 euro betaald aan kadaster en notaris. Het bedrag dat overblijft wordt toegevoegd aan het investeringskrediet voor de ijs- en skeelerbaan. In de winter kan de skeelerbaan van een dunne laag water worden voorzien, zodat er bij vorst relatief snel geschaatst kan worden.