Bibliotheek en bioscoop aan het Weurden met daarachter een nieuwe muziekschool. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bibliotheek en bioscoop aan het Weurden met daarachter een nieuwe muziekschool. Foto: Bernhard Harfsterkamp

B en W stellen voor gebouw Boogie Woogie te slopen

Cultuurkwartier aan het Weurden

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Begin dit jaar werd voor het eerst gesproken over een cultuurkwartier in het Weurden en omgeving. Dit deel van het kernwinkelgebied kampt met leegstand, waardoor het geen aantrekkelijke entree meer is voor het winkelcentrum. De gemeente kocht de leegstaande panden van de Aldi en Expert om speculatie te voorkomen. De panden werden daarna tijdelijk verhuurd in afwachting van een definitief plan. De gedachte ontstond om hier winkelen te combineren met culturele functies zoals een muziekschool, bibliotheek en een bioscoop. Daarna is een ontwikkelaar geselecteerd, die de plannen zou concretiseren. Inmiddels heeft Explorius Vastgoedontwikkeling een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Daarin worden twee scenario's beschreven, waaruit burgemeester en wethouders op dinsdag 18 december een keuze hebben gemaakt. Gekozen is voor het scenario waarin het gebouw van de muziekschool wordt gesloopt.

Boogie Woogie wordt verplaatst
De twee scenario's werden al kort gepresenteerd in de adviescommissie cultuurhistorie van donderdag 13 december. Robert Lautenbach, medewerker projecten van de gemeente, vertelde dat er twee scenario's voor het cultuurkwartier zijn. In het ene scenario blijft het gebouw van muziekschool Boogie Woogie bestaan. In het andere scenario zal dat gebouw gesloopt worden. De muziekschool zal dan een nieuwe plek krijgen op het Weurden. Het is dan ook de bedoeling dat daar de bibliotheek een plek krijgt, die dan zal verhuizen vanuit het Gerrit Komrijcollege. Een nieuwe bioscoop in dit cultuurkwartier is eveneens nog niet uit beeld. De oude gevels die nog aanwezig zijn, worden als het technisch mogelijk is in dit scenario gehandhaafd. Het gebouw van de Aldi en de Expert, behalve de oude gevel, worden afgebroken.

Ook cultuurhistorische waarde
Op de plek waar de muziekschool staat zal dan een park ontwikkeld kunnen worden met woningen aan de rand daarvan. Dit park zal verbonden worden met de tuin van Hesselink en het andere nieuwe park, dat in de omgeving van het oude raadhuis vorm zal krijgen. De leden van de adviescommissie cultuurhistorie vonden het mooi dat oude gevels gehandhaafd worden. Over de mogelijke afbraak van de muziekschool waren ze minder enthousiast. Het is toch een karakteristiek gebouw uit de jaren 70, dat cultuurhistorische waarde heeft en daarom waard is om te behouden. Lautenbach wees op de slechte toegankelijkheid van het gebouw en dat het veel loze ruimtes bevat. Daarnaast is het wat betreft energiegebruik een ramp. Daar staat een concertzaal tegenover met een goede akoestiek. Als je het gebouw wilt verduurzamen is er een grote verbouwing nodig. Afgewogen zal daarom moeten worden, zei Lautenbach op donderdag, wat financieel verstandiger is: het bestaande gebouw handhaven of nieuw te bouwen.

Vier scenario's voor de bioscoop
Deze afweging heeft er toe geleid dat B en W hebben gekozen voor het scenario waarin Boogie Woogie en de bibliotheek naar het Weurden gaan. Dit heeft ook het meeste draagvlak bij deze instellingen zelf. Uit marktonderzoek blijkt dat er nog ruimte is voor een extra bioscoop in Winterswijk. Met Skopein worden hiervoor vier scenario's uitgewerkt. De huidige bioscoop kan geheel of gedeeltelijk verplaatst worden, of er komt een tweede bioscoop aan het Weurden. Als Skopein uiteindelijk niet geïnteresseerd is dan zal gekeken worden naar een landelijke partij, die al belangstelling heeft getoond. Bibliotheek en bioscoop hebben volgens de eerste grove tekeningen de ingang aan het Weurden. De nieuwe muziekschool is daarachter geplaatst. Gedacht wordt er een poppodium aan toe te voegen. Daarvan kunnen bij mooi weer de deuren opgezet worden, zodat er vanuit het park naar muziek geluisterd kan worden.

Parkeren onder het park
Tussen bibliotheek met daarachter de muziekschool en de bioscoop wordt een nieuw 'gängeske' gecreëerd. Van de 2000 vierkante meter winkeloppervlak blijft slechts 300 over. Dit past bij het streven om het winkelkerngebied compacter te maken. Het aantal parkeerplaatsen in het gebied blijft hetzelfde, maar die zullen onder het park komen te liggen. De kosten van het hele project worden op 20 miljoen euro geschat. Op dit moment is er een tekort van één miljoen. Bij de verdere uitwerking van het gekozen scenario zullen de kosten nog nauwkeuriger in beeld worden gebracht. "Het enthousiasme om in het cultuurkwartier en omgeving te participeren is groot", zegt wethouder Wim Aalderink. "De ambitie is groot, maar uitvoering in 2020 is een haalbare kaart."

Gebouw Boogie Woogie zal worden afgebroken. Foto: Bernhard Harfsterkamp