Van links naar rechts: Fof Bijker, Jeanette Wilterdink en Bianca Mennink. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Fof Bijker, Jeanette Wilterdink en Bianca Mennink. Foto: Verona Westera Foto:

Buurt de Pas heeft nu al 'De Pas erin!' voor Samenloop voor Hoop

WINTERSWIJK - Tijdens de SamenLoop voor Hoop op 6 en 7 juli in Winterswijk laat de buurt Pasbree van zich horen. Op het plein waaraan de nummers 2 tot en met 60 liggen gonst het nu al van de activiteiten. Onder het motto 'De Pas erin!' gaat de buurt meelopen tijdens de wandelestafette, maar de buurtbewoners gaan zich ook actief inzetten om geld bijeen te brengen.

Door Verona Westera

"We willen met onze buurt zo veel mogelijk inzamelen voor KWF, daarom zijn we nu al druk bezig", vertelt Jeanette Wilterdink. Zij was de initiatiefneemster om het hele plein te mobiliseren voor deelname aan het 24-uurs wandelevenement dat symbool staat voor de strijd tegen kanker. Een van de eerste activiteiten was bloemschikken. Bijna twintig buurtbewoners schoven, tegen betaling, aan tijdens een workshop bloemschikken in de ruimtes van voormalig taxibedrijf Walhof, afgelopen dinsdag. Het was een gezellige bijeenkomst, waar ook nog eens mooie kerststukken gemaakt werden. Na afloop kon er een eerste bedrag in de geldbus gedeponeerd worden.

'Iedereen kent wel iemand met kanker'

"Toen ik in oktober thuis kwam van de informatiebijeenkomst over de SamenLoop voor Hoop wist ik meteen 'ik moet iets doen'. Ik ben diezelfde avond meteen doorgegaan naar mijn buurvrouw om het over te hebben", aldus Jeanette. Buurvrouw Fof Bijker was ook direct enthousiast. Beide dames hebben zelf kanker gehad en waren het er over eens dat ze zich in wilden zetten om de SamenLoop voor Hoop tot een succes te maken. De andere buurvrouw Bianca Mennink werd vervolgens bij het plan betrokken. Buurman Cris Peetsold werd ook ingeschakeld. En uiteindelijk werden alle bewoners van de 30 woningen aan het plein op de hoogte gebracht van het plan voor deelname aan de SamenLoop. Jeanette: "Ik heb overal een flyer in de bus gedaan, met een uitnodiging voor een bijeenkomst hier voor de deur. Ik heb een speech gemaakt waarin ik uitgelegd heb wat het plan was." De buurt reageerde enthousiast. "Iedereen kent wel iemand met kanker, daarom spreekt dit mensen ook aan en wil iedereen zich inzetten", verduidelijkt Fof Bijker.

Stamhoofden komen bijeen
"Elke huizenrij op het plein kreeg een stamhoofd. En de stamhoofden komen regelmatig bij elkaar om activiteiten af te stemmen", legt Jeanette uit. En plannen zijn er inmiddels voor de komende periode veel. "Oliebollen en kniepertjes gaan we bakken en verkopen", lacht Fof. "Er hebben zich al buren gemeld die beslag willen maken. Ik ga zelf bakken, maar ik denk dat er wel meer mensen gaan bakken." Ook de omliggende straten worden dan betrokken bij deze bakactie. "Met een glaasje glühwein er bij maken we er dan een gezellige dag van. Uiteraard wel tegen een vrijwillige bijdrage voor het goede doel", voegt Jeanette lachend toe.

Verder staat er nog op het programma een Pasbree-rommelmarkt. "We proberen ook alle buurtbewoners enthousiast te maken om zo veel mogelijk sponsoren te zoeken. We maken nog een sponsorbord waarop de namen worden vermeld van bedrijven of particulieren die een bijdrage doen", gaat Jeanette enthousiast verder. "Dat bord slepen we overal mee naar toe, net als de SamenLoop voor Hoop-vlag. We willen iedereen laten zien waar we mee bezig zijn en hen ook stimuleren om mee te doen", aldus de initiatiefneemster. "Het is niet alleen een mooi doel om geld in te zamelen voor KWF, maar ook het saamhorigheidsgevoel in de buurt wordt versterkt", vindt Fof.

Tijdens de SamenLoop voor Hoop op 6 en 7 juli is de buurt met zeker vijftien lopers vertegenwoordigd. Ook Fof en Jeanette zijn erbij. "We hopen dat iedereen meeloopt. Omdat het geld oplevert, maar ook omdat het een zeer indrukwekkend evenement moet zijn."

Bij diverse ondernemers staan spaarpotjes waar klanten nu al geld in kunnen deponeren. Fof brengt nog een spaarpot naar de kapper. "Nou, de hele buurt gaat bijna naar dezelfde kapper, Susan Hairstyling, daarom konden we daar een potje neerzetten", lacht ze.
De Pas laat de komende tijd nog van zich horen, want als het aan de buurvrouwen ligt worden er nog meer activiteiten opgezet voor het goede doel.

Dinsdagavond ging de buurt aan de slag om kerststukken te maken. Foto: Verona Westera