Spirealaan wint. Foto: PR
Spirealaan wint. Foto: PR

Jaaroverzicht 2018

JULI

- Spirealaan wint Schoonste Straatverkiezing. De Prins Hendrikstraat werd tweede en de derde prijs ging naar De Bank.

FOTO 1 Spirealaan wint. Foto PR

- Juf Annelies van der Meij en Juf Thea van de Kempe en schooldirecteur Eddy Meijer vertrekken bij Sint Jozefschool.

- Vanaf 17 juli kunnen liefhebbers in Winterswijk de Kabouterroute lopen, ontwikkeld door de VVV in samenwerking met Joske Elsinghorst-van Huet.

- Hervormde Vrouwenvereniging stopt.

- Mede door het prachtige weer kende de lustrumeditie van de internationale Fiets4daagse Winterswijk een recordaantal deelnemers. Van dinsdag 26 tot en met vrijdag 29 juni vonden meer dan 2600 fietsliefhebbers de weg naar het startpunt op sportcomplex 't Huitinkveld aan de Bataafseweg.

- José Wentink na vierenveertig jaar 'juf af'. Ze was lerares op De Vlier.

- Daan ten Barge is de nieuwe koning van buurtvereniging Huppel-Henxel-Dorpbuurt (HHD) en daarmee is hij de eerste koning sinds 2013. De afgelopen jaren had HHD steeds een koningin. Daan volgt het koningspaar Gonnie Lievers en Geert Bruins op.

- Bij het Volksfeest Meddo werd Bjorn ten Damme jeugd koning. Natasja Halleriet knuppelde de vogel bij de dames eraf. Bij het 322 schot kwam de reeds zwaar gehavende vogel van zijn stokkie af. Marcel Swart mag zich koning van Meddo noemen.

- Het School- en Volksfeest van Henxel was dit jaar een warm feest. Dat weerhield Henxel er niet van er een mooi feest van te maken. Aron te Paske nam als nieuwe schutterskoning de scepter over van koningin Lia Eeltink.

- Voormalige supermarkt aan de Kloetenseweg staat nog leeg. De eigenaar zoekt nieuwe gebruikers

- Op vrijdag 27 juli werd het gerestaureerde achterhuis van het rijksmonumentale scholtengoed Roerdinkhof officieel geopend door burgemeester Joris Bengevoord.

- Lauri Maris is zich in de zomervakantie aan het voorbereiden aan het Europees Kampioenschap jeugdschaken in Letland. De 10-jarige speelster van de Winterswijkse schaakclub WSG heeft deelname aan dit kampioenschap te danken aan haar Nederlandse titel. Het evenement vindt van 20 tot en met 29 augustus plaats in de Letse hoofdstad Riga.

- Het hele land werd afgelopen zomer geteisterd door en droogte. Vooral voor ouderen was het een zware periode. Op 27 juli gaf het college van burgemeester en wethouders namens de gemeente Winterswijk het goede voorbeeld van 'omzien naar elkaar'. Het college deelde ijs uit in woonzorgcentra.

FOTO 2 Burgemeester Joris Bengevoord deelt ijsjes uit. Foto: Lydia ter Welle

- Verschillende smaken van Winterswijk dit jaar centraal op de Preuverie.

AUGUSTUS

- Er moeten maatregelen genomen worden om het veen natter te maken. Door de droogte dreigen veengebieden te veranderen. Vele droge zomers achtereen zal het Korenburgerveen echter onvermijdelijk doen veranderen. De droogte heeft nu echter één voordeel. Het verwijderen van de berkenopslag is iets eerder begonnen dan gepland.De hitte bleek wel gunstig te zijn voor de Achterhoekse wijnboeren.

- Ronde van de Achterhoek komt door Miste en Corle.

- Het komende jaar heerst Alexander Geurkink over Corle. Hij loste het schot dat de vogel, gemaakt door Bert Veerbeek, naar beneden haalde.

- Else Klomps is genomineerd voor de Gouden Venus van Milo 2018. Dit is een onderscheiding van het DELA goededoelenfonds voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking, die iets goeds doet voor Nederlandse samenleving.

- De prijs van 10.000 euro wil ze gebruiken voor een fietsuitleenpunt voor aangepaste fietsen in Winterswijk.

FOTO 3 Else Klomp. Foto: PR

- Dit jaar introduceerde de gemeente Winterswijk de sportkaart: een kaart voor volwassen inwoners van Winterswijk waarmee ze voor vijftien euro per maand bij enkele geselecteerde sportverenigingen- of clubs kunnen sporten.

- Winterswijk vierde onder stralende omstandigheden Volksfeest, met op vrijdag prachtig weer, en op zaterdag tijdens de rondgang van het bloemencorso ook prachtig weer.

FOTO 4 De zeer verdiende winnaar in de A-klasse: Quantiga van Corsolub Meddo. Foto: Lydia ter Welle

SEPTEMBER

- Miranda Raterink koningin in Ratum.

- De Marathon Nationaal Landschap Winterswijk gaat niet door. Er zijn onvoldoende vrijwilligers om de organisatie rond te krijgen.

- Achterhoekse wijnen in de prijzen bij wijnkeuring der Lage Landen.

- Monumentenprijs voor scholtenboerderij Hijink

- Hans Oonk koning van Miste.

- Oldtimer festival in Meddo werd dit jaar voor de 25e keer gehouden.

- Bij de oprichting van de Stichting Hart4Winterswijk waren er maar acht AED's in de bebouwde kom aanwezig. In ruim een jaar tijd is het aantal AED's in de bebouwde kom van Winterswijk van acht naar 47 AED's gestegen.

-Burgemeester Joris Bengevoord wordt tweede tijdens Prinsjesfestival.

- Met Japanse duizendknoop vervuilde grond uit Bredevoort gestort in Winterswijk.

- Commissie Ruimte is akkoord met verondieping kleiput Driemarkweg. Er is daarna nog veel onrust geweest, omdat er licht verontreinigde grond gebruikt zou gaan worden.

- Dit schooljaar jaar bestaat basisschool De Vlier 50 jaar. Uiteraard mag dit niet onopgemerkt voorbij gaan. In de week van 8 tot en met 13 oktober wordt dit jubileum groots gevierd.

- Koninklijke onderscheiding voor Jan Wilterdink

FOTO 5 Burgemeester Bengevoord feliciteert Jan Wilterdink. Foto: Lydia ter Welle

- De parochie St. Ludger sluit tussen nu en 2026 zes kerken. De St. Helenakerk in Aalten zal waarschijnlijk het snelst worden verkocht. Ook kerk in Meddo wordt 'onttrokken aan eredienst'.

FOTO 28 Burgemeester Joris Bengevoord deelt ijsjes uit. Foto: Lydia ter Welle
Else Klomp. Foto: PR
De zeer verdiende winnaar in de A-klasse: Quantiga van Corsolub Meddo. Foto: Lydia ter Welle
Burgemeester Bengevoord feliciteert Jan Wilterdink. Foto: Lydia ter Welle