De binnenkomst van de Blauwe Engel, gehuld in confettiwolken. Foto Clemens Bielen
De binnenkomst van de Blauwe Engel, gehuld in confettiwolken. Foto Clemens Bielen

Jaaroverzicht 2018

APRIL

- Er werd afscheid genomen van de raadsleden: Jan Kortschot, Gosse Visser, Carla te Voortwis, Yvonne Domhof, Simone Kamminga, Ingrid Mes, André van Nijkerken, Tom de Graaff, Jeroen Rensen, Franklin Vlam, Frank Roerdinkholder.

- Op vrijdag 6 april wordt de nieuwe museumwerkplaats van de stichting Transit Oost officieel geopend. voor genodigden. De afgelopen jaren hebben de vrijwilligers van de stichting zich ingezet om een nieuw

FOTO 1 De binnenkomst van de Blauwe Engel, gehuld in confettiwolken. Foto: Clemens Bielen

- Remco Hijink (43) is vrijdag 6 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding voor zijn grote inzet voor het behoud van het historische streekvervoer in de Achterhoek

- HSF Logistics viert in april het 110-jarig bestaan

- Erevrijwilliger Willem Hollink houdt het na achttien jaar voor gezien bij Pronova.

- Lauri Maris is tijdens het Paasweekeinde in Waalwijk Nederlands Kampioen jeugdschaken bij de meisjes tot 10 jaar geworden.

- Op vrijdag 20 april kreeg de gemeente Winterswijk een nieuwe 'straatnaam'. Het fiets- en wandelpad langs de Boven Slinge en de Brinkeres heet voortaan het Henk Krosenbrinkpad.

FOTO 2 Zoon Erik Krosenbrink heeft het informatiebord over zijn vader onthuld. Foto: Bernhard Harfsterkamp

- Op zaterdag, 21 april werd het slagwerkensemble van Muziekvereniging Sint Jan uit Meddo Nederlands kampioen.

MEI

- Johanna Reiss, Fred Bos en Sixtina Harris werden benoemd tot werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ook waren er lintjes voor: Nel van 't Zand-Godijn, Truus Baak-Luikenhuis, Siny Pampiermole-Bent, Bennie Wolterinck, Jannie Abbink-Rougoor, Tienke Brouwer-Boekschoten, Wilhelmien Wolters-Berendsen, Jan Korthout, Bert de Maar. Zij werden allen benoemd tot Lid in Orde van Oranje-Nassau.

- In de gemeenteraadsvergadering werd een nieuw onderdeel geïntroduceerd, de open debatronde. Elke fractie krijgt tweeënhalve minuut voor een politieke stellingname. De andere raadsfracties en eventueel burgemeester en wethouders kunnen daarna reageren, waarna er kort gediscussieerd kan worden.

- Villa Mondriaan viert eerste lustrum.

- Harm Wassink van 'Harm Kookt' mag zich de meest sociale ondernemer van 2018 noemen. De prijs wordt jaarlijks door de SP-Winterswijk uitgereikt op de dag van de Arbeid aan een ondernemer, die het hart op de goede plaats heeft.

- De dodenherdenking bij het oude raadhuis in Winterswijk begint elk jaar met een kranslegging bij het monument voor Tante Riek. Dit jaar was daar een bijzondere gast bij aanwezig, Heleen Stevenson-Kuipers, de dochter van Tante Riek.

FOTO 3 De dochter van Tante Riek, Heleen Stevenson-Kuipers houdt een korte toespraak. Foto: Bernhard Harfsterkamp

- Winterswijker Gerrit Klompenhouwer is kampioen geworden op het Gelders kampioenschap sneldammen in de C-klasse. Ook won hij in juni de nationale titel bij het sneldammen.

- Het team 100%RunningWinterswijk bracht dit jaar door deelname aan de RoPaRun 20.000 euro bij elkaar voor het project 'Onco-Move' (een beweegprogramma voor mensen met kanker) van het SKB.

- De Feestfabriek en Grolsch initiëren ontwerpwedstrijd die moet leiden tot dé vlag van de Achterhoek. Een trotse Paul Heutinck uit Winterswijk ontwerpt Achterhoekse vlag. De vlag komt ook op de voorpagina van Achterhoek Nieuws.

- De groepen 8 van obs Bargerpaske en obs Miste/Corle zijn dit jaar als eerst Vlielandvaarders vertrokken naar Kamp Wenters op Vlieland. Het schoolkamp voor de oudste leerlingen van de openbare basisscholen in Winterswijk viert dit jaar het 70-jarig bestaan.

- Op zaterdag 26 mei werd HEMA Winterswijk uitgeroepen tot Beste HEMA van Nederland. Dat gebeurde op een groot feest in de Efteling.

JUNI

- Op vrijdag 1 juni werd in de Museumfabriek de tentoonstelling rondom schilder en tekenaar Max van Dam geopend door gedeputeerde Josan Meijers. Werken van de in 1910 in Winterswijk geboren schilder zijn op verschillende locaties in Aalten en Winterswijk te zien.

- Burgemeester en wethouders hebben besloten extra geld ter beschikking te stellen voor het museale werk in Winterswijk. Voor professionele ondersteuning in de Museumfabriek en in het Belevenismuseum de wereld van Wenters wordt eenmalig 20.000 euro ter beschikking gesteld. De subsidie van de Villa Mondriaan wordt met 30.000 euro verhoogd

- Als onderdeel van het erfgoedfestival 'Over grenzen van Gelderland' speelt toneelvereniging T.O.E.P. in juni het Openluchtspel 'Dwarsliggers' bij de Borkense Baan in Kotten..

- Een unicum bij het Gerrit Komrij College. Voor het eerst in haar bestaan herbergt de school een professionele tentoonstelling: 'Ja, Natúúrlijk'.

- In het tweede weekend van juni wordt op 14 locaties door de Achterhoek door 2000 sporters met een verstandelijke beperking in 21 sporten gestreden om de medailles, tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Op zaterdag 9 en zondag 10 juni vinden de atletiekwedstrijden plaats in Winterswijk.

- Burgemeester en wethouders hebben positief besloten over een voorontwerp bestemmingsplan voor Park Achterhoek.

- Net als vorig jaar krijgt het cultuurcentrum Boogie Woogie extra geld van de gemeente, zodat alle financiële verplichtingen nagekomen kunnen worden. Het gaat daarbij om 190.200 euro extra

- Op zaterdag 9 juni vond in de Museumfabriek van Vereniging Het Museum de officiële presentatie plaats van een Dornier Weefmachine, geschonken door Gaudium bv.

- Aloys Raben stopte na 55 jaar jeugdtrainer te zijn geweest bij Meddo. Hij werd uiteraard in het zonnetje gezet voor zijn jarenlange inzet.

- NK-goud voor turnster Lara Hallers op de balk.

- Op maandag 11 juni werd het coalitieprogramma van CDA en Winterswijks Belang gepresenteerd in de tuin van Hesselink.

- Ise Saris behoudt haar portefeuille met maatschappelijke participatie en zorg, jeugd en onderwijs en economie in het centrum. Voor Winterswijks Belang werd Wim Aalderink opnieuw wethouder. Aalderink behield grotendeels zijn taken, zoals werk en inkomen, mobiliteit en sport. Daarnaast gaat hij zich bezig houden met cultuur en vrijetijdseconomie en ruimtelijke ontwikkeling in de kern. De tweede CDA-wethouder werd Wim Elferdink. Hij houdt zich bezig met economie en bedrijvigheid buiten het centrum, ruimtelijke ontwikkeling in het buitengebied, natuur en landschap en duurzaamheid, klimaat en milieu. Daarnaast wordt hij ook wethouder van financiën en is hij verantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie. De burgemeester behield dezelfde taken.

FOTO 4 De nieuwe wethouders Wim Elferdink, Ilse Saris en Wim Aalderink. Foto: Bernhard Harfsterkamp

- Prachtig weer, muzikale ondersteuning, en vele honderden wandelaars. Dat waren vrijdagavond de ingrediënten voor een glorieuze en vrolijke intocht van de Avondvierdaagse Winterswijk.

- Leerlingen Kotten krijgen eerste exemplaar van bijzonder natuurboek

- Op 7 juli is de 25e en laatste Hamaland Helmhorst Run. Door gebrek aan motorrijders is dit jaar de laatst tocht.

- Dartteam De Boemel Nederlands kampioen derde divisie.

Zoon Erik Krosenbrink heeft het informatiebord over zijn vader onthuld. Foto Bernhard Harfsterkamp
De dochter van Tante Riek, Heleen Stevenson-Kuipers houdt een korte toespraak. Foto Bernhard Harfsterkamp
De nieuwe wethouders Wim Elferdink, Ilse Saris en Wim Aalderink. Foto Bernhard Harfsterkamp