Ilse Saris ontvangt de penning van Harold Zoet, fractievoorzitter CDA-statenfractie. Foto: PR
Ilse Saris ontvangt de penning van Harold Zoet, fractievoorzitter CDA-statenfractie. Foto: PR

Jaaroverzicht 2018

JANUARI

- CDA-politica Ilse Saris heeft de Mispelbloempenning gekregen, een onderscheiding van de Gelderse statenfractie van het CDA. Ze kreeg de penning omdat zij zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van verbinden.

FOTO 1: Ilse Saris ontvangt de penning van Harold Zoet, fractievoorzitter CDA-statenfractie. Foto: PR

- Dit jaar stond in het teken van de viering van 350 jaar Achterhoek.

- De stichting WFevenementen uit Winterswijk, organisator van wandel- en fietstochten, viert dit jaar het vijfjarig bestaan. Door het jaar heen zijn er extra evenementen.

- Voor de derde keer op rij werd de promotieprijs van de gemeente Winterswijk uitgereikt aan een kok. Na Mike Vrijdag van de Strandlodge en Nel Schellekens van de Gulle Waard was het de beurt aan Nadia Zerouali. Zij is bekend van kookboeken en kookprogramma's. Ze is geboren in Winterswijk en komt er nog regelmatig, omdat haar familie hier nog steeds woont.

FOTO 2 Burgemeester Bengevoord interviewt Nadia Zerouali, nadat ze de promotieprijs heeft gekregen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

- De SP maakt bekend niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De SP in Winterswijk houdt niet op te bestaan. De komende jaren richt de partij zich weer meer op het werk in de buurten en op straat.

- Winterswijk werd in januari uitgeroepen tot vierde fietsstad Nederland. Houten werd uitgeroepen tot Fietsstad 2018.

- In januari namen de leden van Toonkunstkoor Oost-Achterhoek een moeilijk en emotioneel besluit: het ruim honderdvijftig jaar oude Toonkunstkoor wordt opgeheven. Door vergrijzing neemt het aantal leden van het koor zodanig af dat het ledental naar mening van het bestuur voor een oratoriumvereniging onder een aanvaardbaar niveau is gekomen. Daarnaast neemt ook het aantal bezoekers aan de concerten af waardoor deze de laatste jaren met verlies zijn afgesloten. Op zondag 25 maart verzorgde Toonkunst Oost-Achterhoek voor de laatste keer een concert.

- Op 9 januari heeft het Centraal stembureau van de gemeente besloten de naam Kansrijk Winterswijk geregistreerd als aanduiding voor een nieuwe politieke groepering. Kansrijk Winterswijk wil mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

- Een flinke storm raasde op 18 januari over Nederland. Ook in Winterswijk is sprake van flinke stormschade. Aan de Bataafseweg is het wegdek beschadigd omgewaaide bomen; elders waaide een schuur om. Treinverkeer lag stil, en veel wegen zijn afgesloten door omgevallen bomen.

- Primeur: band Steamy Windows, winnaar van 'De Kei van Komrij'

FEBRUARI

- Het vakblad voor de parfumerie l'Essence verkoos Eline Krajenbrink als de 'cosmetica adviseuse van het jaar'. Ze is daarmee de beste van de gehele parfumeriebranche in Nederland. Eline werkt bij DA+Mooi 't Centrum aan de Ratumseestraat. In maart viel weer een van de medewerker in de prijzen. Petra Meinen werd verkozen verkozen tot beste zelfzorgadviseur van heel Nederland.

- De allerlaatste uitzending van radioprogramma Rondumme met Joop Derksen op Slingeland FM was een eerbetoon aan de presentator, de taal en de Achterhoekse muziek.In februari was de laatste uitzending.

- Toch dierenpension aan Grote Veldweg.

- De 17-jarige Iza Hogeboom uit Winterswijk is doorgedrongen tot de finale van de modellenwedstrijd Miss Teen of Gelderland 2018. In april neemt ze het op tegen dertien andere Gelderse meiden tussen de 15 en 19 jaar.

- De zesjarige Stijn Dreijers, het jonge talent uit Winterswijk haalde tijdens wedstrijden in het afgelopen jaar genoeg punten voor deelname aan het WK fietscross dat in juni in Azerbeidzjan plaatsvindt.

- De mensen die op de Pelkwijk wonen, hoeven voor bijvoorbeeld een brood, een pak melk of verse eieren niet meer naar een supermarkt in het centrum. Ze kunnen sinds vorige week woensdag voor hun elementaire boodschappen terecht bij de nieuwe bakkerswinkel van het Graanhuys aan de Kloetenseweg .

- Michiel erelid en Ronnie lid van verdienste bij 't Pluumke '67.

Classic WM zet Ans en Marinus ter Horst in de bloemetjes
Ans en Marinus ter Horstnamen in februari afscheid van Classic WM. Ze hebben beide een wel zeer indrukwekkende lange staat van dienst. Daarom werden zij na de jaarvergadering door voorzitter Gerard Oxener in de bloemetjes gezet en uiteraard toegezongen door de leden van het koor.

FOTO 3 Ans en Marinus ter Horst worden in het zonnetje gezet. Foto:Hans van Ommen

MAART

- Op 1 maart presenteerde de Stichting Terra Temporalis aan gemeenteraads- en commissieleden, burgemeester en wethouders hun plan om over zes tot acht jaar een volwaardig museum aan de rand van de Steengroeve in Ratum te kunnen openen. De eerste stap is een bezoekerscentrum, dat in het voorjaar van 2020 geopend zou moeten worden.

- Het Keunenhuis in de Winterswijkse buurtschap Woold krijgt een nieuwe bestemming. Nel Schellekens en Henk den Herder, bekend van restaurant de Gulle Waard uit Winterswijk nemen hun intrek in het unieke pand. Zij zetten een concept neer: het Keunenhuis wordt de culinaire proeftuin van de Nels No Waste keuken.

FOTO 4 Het Keunenhuis. Foto Natuurmonumenten-Laurence Delderfield

- Na 35 jaar stopt Lidy ten Dolle met het geven van lessen bij EHBO Vereniging Winterswijk. EHBO Vereniging Winterswijk heeft besloten Lidy te benoemen tot Lid van verdienste.

- Wim Grevers was in maart 65 jaar lid van de Winterswijkse muziekvereniging Eendracht waar hij al die tijd de bugel heeft bespeeld, terwijl hij zich ook verdienstelijk heeft gemaakt als voorzitter en algemeen adjunct. En sinds in de ingebruikname van De Klephoorn, het clubhuis van Eendracht, in 1999 fungeert hij er als conciƫrge, huismeester, inkoper, klusjesman en gastheer.-

- In maart kon men naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Winterswijk werd het CDA de grote winnaar. Voor de drie zetels winst van het CDA is niet zo'n duidelijke reden aan te wijzen. Lijsttrekker Ilse Saris weet het ook niet precies. Ze denkt dat haar partij de afgelopen jaren goed zichtbaar is geweest in de Winterswijkse samenleving en ook beloond is voor haar betrouwbaarheid.
De andere grote winnaar van de verkiezingen is GroenLinks . Deze partij debuteert met twee zetels. Winterswijks Belang verloor zetels en ook VVD had op meer gehoopt. D66 bleef gelijk op een zetel. Kansrijk Winterswijk haalde geen zetel.

- Onlangs is een dendrochronologisch onderzoek afgerond van een van de mooiste stadsboerderijen die Winterswijk rijk is. De bewoners wilden weten wat de geschiedenis van hun boerderij is en op welke grond ze wonen. De verrassing was groot. De boerderij blijkt meer dan vier eeuwen oud te zijn.

Burgemeester Bengevoord interviewt Nadia Zerouali, nadat ze de promotieprijs heeft gekregen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ans en Marinus ter Horst worden in het zonnetje gezet. Foto:Hans van Ommen
Het Keunenhuis. Foto Natuurmonumenten-Laurence Delderfield