Het dameskoor bestaat vijftig jaar. Foto: PR
Het dameskoor bestaat vijftig jaar. Foto: PR

R.K. Dameskoor Jacobuskerk viert-50 jarig jubileum

'Van zingen word je blij'

WINTERSWIJK - Ze dragen zwarte lange rokken, een crèmekleurige blouse met een gekleurde zijden sjaal. Bij rouwdiensten en uitvaarten is dat een roze blouse met een zwarte lange broek. Het Winterswijkse dameskoor van de H. Jacobuskerk heeft een schitterende presentatie. In de jaren '70 en '80 kon het voorkomen dat ze drie keer op een dag een viering opluisterden.

'Aan zingen komt geen einde. Van zingen word je blij', zo klinkt de drijfveer. Op 9 januari 2019 doen zij dat al 50 jaar lang. Op Driekoningen, de zondag van 6 januari viert het katholieke dameskoor haar gouden jubileum in de Jacobuskerk in Winterwijk. De viering begint om 9 uur.
Samen met het herenkoor St Jacobus en het koperensemble Ellewick geeft ze de viering een feestelijke stemming. Het koor staat onder de bezielende leiding van Christo Ilièv. In de viering van 6 januari 2019 brengt ze liederen uit de mis van de wereldwijd bekende componist Jacob de Haan ten gehore.

Het dameskoor is in 1969 opgericht, nadat het herenkoor was opgeheven. "Het was op verzoek van pastoor Jaarsveld en kapelaan Van Kamp. Zij zouden het fijn vinden dat er bij de rouw- en trouwdiensten een koor stond", vertelt Lia Warmerdam.
"In het begin waren we met elf dames en er kwamen steeds meer vrouwen bij. We repeteerden bij Anna van de pastoor. We moesten de koffie en de koekjes zelf meenemen."
Koorlid Riet van Zonsbeek heeft de notulen van het bestuur erop nageslagen. Daarin staat dat 'de huishoudelijke maagd' op een gegeven moment vond dat 'we te veel vlekken en te veel lawaai maakten'. "We moesten uitwijken naar een andere oefenruimte. Die vonden we bij Boer Balink." In het eerste jaar zong het dameskoor nog niet in de kerk. Daarna kwam het veelvuldig voor dat ze op een dag repeteerden en daarbij drie keer op een dag een mis zongen. "Om niet elke keer weer naar beneden te hoeven, zetten we boven op het koor zelf de koffie. Dat verbood de kapelaan ons op een gegeven moment. De koffielucht was beneden in de kerk te ruiken."

Lidmaatschap
"Als de kinderen naar school waren, konden wij zingen en je kon het niet zomaar laten schieten. Daarnaast vinden we het heerlijk om in de kerk te zingen. Zingen in de kerk is heel speciaal. Je ondersteunt de vieringen. Het is ook dankbaar om het doen. We worden vaak bedankt met een envelop. Daar zijn we blij mee. Dat geld sparen we voor ons jaarlijks dagje uit", vertellen de koorleden.
Een kooruitje ging naar Den Bosch. "We voeren met een bootje over de Dieze een stuk onder de stad door, zegt de gids: 'ik dacht dat jullie een dameskoor waren?' Onder een straatput zongen wij. In de Hema werden onze klanken gehoord."

Op de hoogfeesten zingt het dameskoor samen met het herenkoor. De repetities zijn apart en worden op het allerlaatste gezamenlijk gehouden. Voor de Missa Jacob de Haan laat dirigent Christo Ilièv de zangstukken eerst per koor instuderen voordat de stemmen samen gaan klinken. Elke maandagavond repeteert het dameskoor in het parochiecentrum in de bovenzaal. Daarna wordt er gezellig bijgepraat onder het genot van koffie of thee en wie wil nog een wijntje of een glaasje fris. Dit vult ook weer ons koffiepotje!
En wat de toekomst brengen zal, nu kerken dreigen te sluiten? "Dat is voor ons allemaal onzeker. We laten alles gewoon op ons afkomen. We gaan met veel plezier door met zingen."