Marjan Roerdinkveldboom en Jo Toebes (rechts). Foto: PR
Marjan Roerdinkveldboom en Jo Toebes (rechts). Foto: PR

Vrijwilliger Jo Toebes in het zonnetje gezet

WINTERSWIJK - Tijdens de jaarlijkse decemberbijeenkomst van de vrijwilligers van VIT-hulp bij mantelzorg in Winterswijk was er speciaal aandacht voor vrijwilliger van het eerste uur Jo Toebes. Op 85-jarige leeftijd viert ze het 20-jarig jubileum bij VIT en kondigt ze ook haar afscheid aan.

Voor Jo Toebes is het vanzelfsprekend dat je open staat voor anderen en anderen helpt waar dat kan. Zo koos ze na het overlijden van haar man voor het zorgvrijwilligerswerk van VIT-hulp bij mantelzorg, toen nog Vrijwillige Zorgverlening Oost-Achterhoek. Inmiddels heeft ze dit twintig jaar gedaan en is ze werkzaam geweest bij zes verschillende cliƫnten.

Afscheid
Marjan Roerdinkveldboom, mantelzorgconsulent, geeft aan dat Jo een echte doorzetter is, een volhouder, die ook in moeilijke situaties ingezet kon worden en daarmee veel betekend heeft voor meerdere mensen. Haar laatste vrijwilligerswerk was de afgelopen tien jaar bij een echtpaar waarvan de kinderen niet in de buurt wonen. Nadat ze de eerste jaren meneer, die leed aan dementie, gezelschap hield, bleef ze na zijn overlijden bij mevrouw komen, die inmiddels ook hulpbehoevend was geworden. Het overlijden van mevrouw deed Jo besluiten om te stoppen met het vrijwilligerswerk. Niet omdat ze dat niet meer kan of wil, maar omdat ze nu op een andere manier mensen wil gaan helpen. "Ik zie om me heen nog zoveel mensen waar ik iets voor kan betekenen en dat wil ik nog graag doen", aldus Jo. "Ik wil ook nog graag kwijt dat dit vrijwilligerswerk mij twintig jaar lang een goed gevoel heeft gegeven en veel voldoening. Dit wil ik ook meegeven aan anderen: je doet niet alleen wat voor een ander maar het brengt jezelf ook veel".

Ook vrijwilliger worden?
VIT-hulp bij mantelzorg is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Heeft u na het lezen van het verhaal van Jo Toebes interesse, belt u dan naar VIT, tel. (0544) 82 00 00 of mail naar info@vithulpbijmantelzorg.nl.