Cor en Annie de Vries in de jaren 70. Bron: Oud-Winterswijk
Cor en Annie de Vries in de jaren 70. Bron: Oud-Winterswijk

Annie de Vries, vrouw met een ijzersterk geheugen

WINTERSWIJK - Op zaterdag 8 december is Annie de Vries – Van Marle overleden. Zij is 92 jaar geworden. Ze was de weduwe van Cor de Vries, die van 1974 tot 1991 burgemeester is geweest van Winterswijk. Cor de Vries overleed in 2010. Annie de Vries, geboren op 1 december 1926 in Zwolle als Antje, was meer dan alleen de vrouw van de burgemeester. Ze is zelf ook actief geweest in de Partij van de Arbeid. Ze zette zich in voor een grotere rol voor vrouwen in de politiek.

Bernhard Harfsterkamp

De laatste jaren heb ik Annie de Vries een aantal keren bezocht, omdat ze de boekenverzameling aan het opruimen was. Ze was bezig met de voorbereiding van een verhuizing. Ze had gevraagd of ik belangstelling had voor de boeken over politiek. Dat had ik. Zo kreeg ik interessante oude boeken over de PvdA en de voorloper ervan, de SDAP. Maar er waren ook boeken over politici van andere partijen zoals Hans Wiegel en boer Koekoek. Aardig waren ook de bundels met de strijdliederen die ooit veel meer gezongen werden.

Annie de Vries was een vrouw met een ijzersterk geheugen, want als ik op bezoek was spraken we uitgebreid over de jaren waarin Cor de Vries burgemeester was. Ze bleek dan nog precies te weten wanneer een bepaalde gebeurtenis zich had afgespeeld en waarover het ging. Van de Winterswijkse jaren van Cor de Vries had ze, misschien samen met haar man, plakboeken bij gehouden, waarin alle artikelen uit de lokale kranten over hem waren geplakt. Misschien bladerde ze daar af en toe nog in om gebeurtenissen weer voor de geest te halen.

Bij een van de bezoeken wees ze me ook nog op een fout in een artikel in het Achterhoek Nieuws. Daarin had een serie gestaan over de burgemeesters van Winterswijk. Daarin had gestaan dat Cor de Vries een mars had gecomponeerd, die werd gespeeld toen hij het Bondsverdienstenkruis kreeg. Dat was niet waar. Hij was weliswaar muzikaal en had een warm hart voor de Winterswijkse muziekverengingen, maar de mars was gecomponeerd door Hugo Klein Severt. Nee, ik hoefde de correctie van haar niet in de krant te zetten.

Annie de Vries was gastvrij voor meer mensen. Op Facebook zijn mooie herinneringen te lezen van Dolf Ruesink, die als journalist Cor de Vries heeft gevolgd, en nadat hij actief buiten Winterswijk is geworden altijd contact heeft gehouden met Cor en Annie. Ook Hans Tenbergen vertelt over de overhandiging van boeken. In zijn geval waren het boeken over de geschiedenis van Winterswijk, die hij vast wel kon gebruiken voor zijn website Oud-Winterswijk.