Kerstliedjes

De mooiste tijd van het jaar is ongetwijfeld de kersttijd. Niet omdat het dagen zijn waarop er weinig moet. Het is ook niet de speciale aandacht die er is voor het eten, die me zo enthousiast maakt. Die aandacht is er voor mij bij elke maaltijd die ik bereid. Is het de kerstboom? Nee, die zet ik al jaren niet meer op, omdat ik er nooit toe kom om die weer af te breken. Daardoor stond die er elk jaar met de Pasen nog steeds.

Voor mij is de kersttijd zo aantrekkelijk vanwege de muziek. Ik bedoel dan niet de liedjes uit de top 2000 aller tijden of uit de tegenhanger met alternatieve liedjes, die Snob top 2000 wordt genoemd. Ik houd wel van andere liedjes, maar ik heb niet het gevoel dat ik daarom een snob ben. Welnee, ik heb gewoon een goede smaak. Maar ik haal mijn neus niet op voor het gewone, maar na de evergreen top 1000 van Radio vijf en de Top 4000 van Radio 10 ben ik even klaar met al die lijsten met de zogenaamd beste muziek die ooit is gemaakt. Ik zeg altijd dat die nog gemaakt moet worden, want je moet toekomstige generaties ook wat gunnen.

Wat ik niet kan verdragen zijn smartlappen of schlagers met een discodreun, maar die weet ik doorgaans te vermijden. Voor mij zijn de kerstdagen gereserveerd voor kerstliedjes. Nou ja, liedjes, zo'n Weinachtsoratorium van Johann Sebastian Bach wil ik ook nog wel een enkele keer afspelen. Maar meestal zijn de muziekstukken korter. Deze belangstelling voor het kerstlied heb ik niet mijn hele leven gehad. Weliswaar kocht ik Merry Xmas everybody van Slade meteen bij verschijnen in 1973, maar dat was omdat ik bijzonder gecharmeerd was van deze boeiende rockers uit Wolverhampton. Het is tot vijf jaar geleden mijn enige kerstplaatje gebleven.

Wat gebeurde er vijf jaar geleden? Ik was op een rommelmarkt en daar had iemand ruim honderd kerstsingles in de aanbieding. Hij wilde er twee tientjes voor hebben. Dat vond ik een mooi aanbod. U wilt niet afdingen? Nee, zei ik, ik houd niet van pingelen op een markt, maar als u het graag wilt? Zodoende betaalde ik er vijftien euro voor. Thuis heb ik ze meteen allemaal gedraaid. Natuurlijk had ik een enkel liedje wel eens gehoord, toch ging er een wereld voor me open. Sindsdien verzamel ik kerstliedjes. En als ik dat doe breidt een verzameling zich in een razend tempo uit.

In mijn verzameling bevinden zich inmiddels 5317 kerstliederen, ik heb ze vandaag nog een keer geteld. Voor de periode van kerstavond tot en met nieuwjaarsdag heb ik de duizend beste geselecteerd. Die ga ik dan allemaal draaien, een enkele misschien wel twee of drie keer. Het heeft wel een groot nadeel. Mijn huisgenoot houdt er niet van. Gelukkig moet ze tijdens de feestdagen veel werken. Ik heb er ook al wel over nagedacht wat ik moet doen, als ze er echt niet meer tegen kan. Dan betaal ik een overnachting voor haar in een fraai hotel, waar ze onbeperkt kerstfilms kan kijken, want daar houdt zij dan weer van en ik niet. Mijn favoriete kerstliedje? Nog steeds het liedje van Slade. Merry Xmas everybody!