Oude versieringen die het behoud waard zijn. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Oude versieringen die het behoud waard zijn. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Aandacht voor interieur monumenten en andere gebouwen

Onderzoek in gemeentes Aalten, Oost Gelre en Winterswijk

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het zijn niet alleen monumenten en cultuurhistorisch waardevolle gebouwen die het behouden waard zijn. Soms zijn er woningen en andere gebouwen, die er aan de buitenkant niet al te bijzonder uitzien, waar toch waardevolle elementen aanwezig zijn die de aandacht en het behoud waard zijn. Dat kan een oude keuken zijn of een oude smederij. Of het kan om decoratieve elementen gaan als glas-in-loodramen of oude tegels. Het onderzoek naar deze interieurs is pas recent op gang gekomen. In de gemeenten Aalten, Winterswijk en Oost Gelre zal binnenkort een onderzoek gestart worden naar de nog aanwezige waardevolle interieurs.

Bewust worden van waarde historische interieurs
Marlieke Damstra van het Gelders Genootschap, de organisatie die de gemeentes adviseert over monumenten en beeldkwaliteit, vertelde in de vergadering van de Adviescommissie Cultuurhistorie in Winterswijk hoe zij het onderzoek gaat aanpakken. Doel is om alle waardevolle interieurs en ensembles in gebouwen in kaart te brengen. Ze wil een overzicht opbouwen, waarin is aangegeven waar ze te vinden zijn en hoe waardevol ze zijn. "Doel is ook het versterken van de bewustwording van de eigenaren dat het behoud ervan zinvol is", aldus Damstra. "We willen die eigenaren meenemen en met ze in gesprek gaan." Uiteindelijk moet dat tot een beleidsnotitie leiden waarin richtlijnen worden gegeven voor de juiste omgang met historische interieurs en hoe je dat als gemeente kunt stimuleren.

Interieurs ook rol laten spelen bij toerisme
Voor de inventarisatie van de interieurs zullen in ieder geval alle beschrijvingen van gemeentelijke en rijksmonumenten doorgenomen worden. Dat moet tot een groslijst leiden, die aangevuld wordt met wat er gevonden kan worden over niet uitgebreid beschreven panden. Daarvoor wordt ook archiefonderzoek gedaan. Een onverwachte bron is de website Funda, waar huizen op staan die te koop worden aangeboden. Daarop zijn altijd foto's te zien van de binnenkant van de panden. Er is zelfs al een website, waarop de foto's staan van alle gebouwen die ooit op Funda hebben gestaan. De drie gemeentes willen ook dat er gekeken wordt of bijzondere interieurs een rol kunnen spelen bij het toerisme. Dat kan bijvoorbeeld door huizen met zo'n interieur open te stellen met de open monumentendagen. Damstra noemde andere voorbeelden, zoals een museumwoning in Arnhem. Of een wandelroute in Zwolle, waarbij weliswaar niet de gebouwen ingelopen kunnen worden, maar waar de interieurs via een website zijn te bekijken.