Boerderij zal na meer dan veertig jaar weer bewoond worden

WINTERSWIJK/RATUM - Burgemeester en wethouders hebben besloten in principe mee te werken aan het geven van een woonbestemming aan een boerderij aan de Scholtemaatweg in Ratum. De boerderij staat al meer dan veertig jaar leeg en is in het verleden gebruikt voor opslag. De eigenaar wil in de boerderij nu weer een woning realiseren. B en W wil hier aan meewerken omdat het een cultuurhistorisch waardevolle boerderij is. De eigenaar moet eerst nog wel een inrichtingsplan van het erf maken en de bewoners in de omgeving over de plannen inlichten. Ook moet de provincie er akkoord mee gaan dat hier een 'nieuwe' woning verschijnt. De gemeente verwacht dat dit zal lukken.

Door Bernhard Harfsterkamp

In bestemmingsplan buitengebied niet meer bestemd
De boerderij ligt nabij het melkveebedrijf aan de Scholtemaatweg 7-9. De eigenaar heeft al eerder, in 2010, hetzelfde verzoek gedaan. Ook toen was de gemeente bereid om mee te werken. Het pand is toen ook als gemeentelijk monument aangewezen. Dit gebeurde mede om te voorkomen dat na toekennen van de woonbestemming de boerderij zou worden gesloopt en er daarna een nieuwe woning zou worden gebouwd. De eigenaar heeft uiteindelijk de boerderij niet tot woning verbouwd. Daarom moest er nu een nieuw verzoek worden gedaan. Bij het opstellen van het laatste bestemmingsplan buitengebied heeft de boerderij met bijgebouwen geen bestemming meer gekregen, omdat die niet meer bewoond en gebruikt werd.

Karakteristieke en beeldbepalende boerderij
De belangrijkste reden om mee te werken is dat een monument op die manier weer gebruikt gaat worden. De boerderij is van 1850. Het complex bestaat uit een hallenhuisboerderij, een schoppe en een waterput. In de put zijn nog een groot aantal architectuurhistorisch waardevolle exterieurelementen aanwezig. Volgens de gemeente heeft het complex 'een beeldbepalende ligging nabij de Scholtemaatweg'. Ook geeft het een goed beeld van het agrarisch bestaan 'in Winterswijk in het algemeen en de buurtschap Ratum in het bijzonder'. Erf en toegangsweg zijn niet meer aanwezig, maar worden hersteld. Bij de inrichting van het erf zal er ook aandacht zijn voor extra aanleg van natuur- en landschapselementen. Vanwege het behoud van een monument en omdat wonen hier een passende functie is, is er voor B en W geen reden om niet aan het principeverzoek mee te willen werken.