Anja en Otto Geesink in Costa Rica. Foto: PR
Anja en Otto Geesink in Costa Rica. Foto: PR

Op avontuur in Costa Rica

Winterswijkers waren zeven jaar in Midden-Amerikaans land

WINTERSWIJK - Otto en Anja Geesink wonen sinds een jaar in Winterswijk. Maar van 2004 tot 2017 woonden zij in Costa Rica, waar zij een B&B hebben gerund met de naam El Mono Feliz (De Gelukkige Aap). Na veertien prachtige jaren van hard werken vonden ze het echter tijd worden om met pensioen te gaan en het wat rustiger aan te doen, terug in de mooie Achterhoek. Anja en Otto woonden voorheen in Borculo, Geesteren, Doetinchem en Ruurlo.

Terugkijkend: "Toch blijft dit prachtige land in Centraal Amerika natuurlijk wel trekken. Costa Rica is een must voor natuurliefhebbers en heeft een heleboel natuurparken. Het klimaat is er tropisch, dus in de laaggelegen gebieden altijd rond de 30 graden, in de bergen is het echter koeler. Er is van alles te zien en te beleven: tropische oerwouden, imposante watervallen, actieve vulkanen en tropische strandjes aan de Pacifische Oceaan en de Caraïbische Zee. In de Centrale Vallei, waar de hoofdstad San José en de andere grote plaatsen liggen, heerst een klimaat dat men de 'eeuwige lente' noemt. Hier wordt veel koffie verbouwd. In de warmere streken groeien de heerlijkste tropische vruchten, zoals mango, papaya, rambutan, ananas, en natuurlijk bananen en kokosnoten. Costa Rica is een waar vogelparadijs, dus vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Ook is er veel ander wildlife te ontdekken. Je kunt er krokodillen, apen, miereneters, neusberen, tapirs en nog veel meer tegenkomen. In bepaalde jaargetijden zijn er bultrugwalvissen te zien voor de kust van de Pacific."

"Op het zuidwestelijk gelegen schiereiland Osa ligt het grote, ongerepte natuurreservaat Corcovado, een echt tropisch oerwoudparadijs, waar je mooie wandeltochten kunt maken en heel veel diersoorten en tropische planten kunt zien. Het land leent zich uitstekend voor een avontuurlijke rondreis, om bij al dat moois een kijkje te gaan nemen."
En dat is nu precies wat Otto Geesink van plan is te doen. Onafhankelijk van reisbureaus wil Otto privé rondreizen organiseren voor stellen of kleine groepjes van ten hoogste acht personen, rondreizend met een kleine bus door Costa Rica. Otto gaat zelf mee als gids, want hij kent na al die jaren het land op zijn duimpje. Ook de Spaanse taal is voor hem geen probleem. "Samen de geweldige natuur beleven, genieten van fijne hotels en natuurlijk lekker eten", kijkt hij vooruit. Een aantal van de hotels die bezocht worden, behoren tot de vereniging Holland Hotels Costa Rica.
"De vier seizoenen zoals wij die in Nederland kennen zijn er niet. Er is wel een regentijd en een droge tijd. In de regentijd regent het voornamelijk in de middaguren, maar koud wordt het niet. De ochtenden zijn dan meestal droog en zonnig, zodat er tijd genoeg is om leuke dingen te doen. Later in de middag kun je dan lekker op de veranda van je hotel in een hangmat liggen met een biertje, luisterend naar het ruisen van de regen."
Costa Rica is een veilig land met een gastvrije bevolking, hebben de Geesinks ervaren. De wegen zijn goed met een auto of bus te berijden.


www.costarica-rondreis.nl

Afbeelding
Afbeelding