De vijf initiatiefnemers van de Vrouwengroep: van links naar rechts: Nawal, Muna, Hadil, Rabia en Ria. Foto: Leander Grooten
De vijf initiatiefnemers van de Vrouwengroep: van links naar rechts: Nawal, Muna, Hadil, Rabia en Ria. Foto: Leander Grooten Foto:

'Zonder verschillen is er geen smaak'

(Internationale) Vrouwengroep start in Winterswijk

WINTERSWIJK – Mensen zijn geworteld in cultuur, geloof, opvoeding en eigen karakter. Wat je doet en waarom, ligt versleuteld in de combinatie daarvan. Voor hen die uit andere landen naar Nederland zijn gekomen, ligt hier een extra uitdaging. Vanuit de vraag van een groep vrouwen faciliteert het Sociaal Team Winterswijk de ontmoeting in een Vrouwengroep die op 7 december begint.

Door Leander Grooten

Ria Bussink is contactpersoon en kartrekker van de werkgroep 'vrije tijd' van het project Nieuwkomers in Winterswijk. De klankbordgroep waar zij deel vanuit maakt, wordt vormgegeven door mannen en vrouwen die in Nederland asiel hebben gekregen. Tal van initiatieven zijn al ontplooit om integratie tussen 'lokalen' en nieuwkomers te bevorderen. De Vrouwengroep (een andere benaming is nog niet gevonden) is er daar eentje van.

Gezelligheid, leren, emancipatie
De vier vrouwen die naast Bussink het initiatief nemen zijn deel van de Winterswijkse samenleving. Nawal al Mkki, Muna Aboaysha, Hadil al Taie en Rabia Esther Murina willen graag met andere vrouwen van gedachten wisselen. Nawal stelt als doel om mensen uit verschillende culturen te ontmoeten, terwijl Hadil iets samen wil ondernemen. Rabia stelt het krachtig neerzetten van het vrouw-zijn voorop. Het uitgangspunt van de groep is in elk geval dat er op een laagdrempelige, ontspannen manier contact met elkaar wordt gemaakt. Vanuit dat contact hoopt een ieder op verbinding met elkaar.

Alleen voor vrouwen
De dames komen uit verschillende culturen en landen en nodigen ook specifiek 'blanke' Winterswijkse vrouwen uit. Maar waarom alleen vrouwen? "Zij snijden toch andere onderwerpen aan, zoals opvoeden van kinderen," vertelt Rabia. Hadil: "In mijn cultuur wordt de vrouw beschermd. Maar ik ben daar afhankelijk van geworden, omdat ik niet gewend ben om alleen van huis te gaan. In Nederland voel ik mij een sterker individu, omdat de vrouwenrechten in Nederland beter geregeld zijn."

Wortels
Waar iemand zich thuis voelt, wordt door vele factoren beïnvloed en is een individueel gevoel. "Die verschillen moeten er ook blijven, want zonder verschillen, is er geen smaak," aldus Hadil el Taie. De dames wensen dat iedereen zich op zijn of haar gemak mag voelen in dit land en dit dorp. Nawal, bijna 18 jaar in Nederland: "Als ik na een vakantie in Sudan weer terugkom, ben ik echt weer thuis." Voor Muna, die hier nog geen vier jaar woont, is dit anders.
Met Arabisch, Grieks en Joegoslavisch bloed in haar aderen, is Rabia toch op en top Nederlands. "Ik woon hier mijn hele leven en ben in normen en waarden 100% Nederlands. Dat merkte ik bijvoorbeeld toen ik werkzaam was in het buitenland."

Cultuur, geloof, opvoeding
De doorsnee Winterswijker doet wat hij doet zonder erover na te denken, het is 'ingebakken' gedrag. Hadil licht asielzoekers voor over de cultuur van Nederland. "Ik vertel hen bijvoorbeeld dat het in Nederland normaal is om na 21.00 uur je kinderen naar binnen te halen. Dat wisten ze niet en vonden ze eerst maar gek."
Nawal: "Mijn dochter moest voor een schoolopdracht naar de bioscoop met een klasgenoot, een jongen. Vanuit geloof(scultuur) had ik mijn vraagtekens, maar ik wil haar dat niet verbieden, want het hoort bij Nederland, en zij hoort daar bij."
De Vrouwengroep vindt dit nuttig om over in gesprek te gaan, juist ook voor geboren Winterswijkse vrouwen.

Pak je kans!
Ondanks dat de dames ondervinden dat Nederlanders tolerant, open en meedenkend zijn, is het voor hen moeilijk om te integreren. Ria Bussink: "De ervaring leert dat het lastig is om nieuwkomende vrouwen een rol in de samenleving te geven. Dit initiatief draagt bij aan versterking van hun positie." De dames beseffen dat ze zelf de eerste stap moeten zetten. Hadil vat dit mooi samen: "Wij zijn hier naartoe gevlucht, we komen hier niet omdat Nederland ons vriendelijk heeft uitgenodigd." Rabia voegt hieraan toe: "Nederland biedt zoveel kansen. Ken die kansen, en pak ze!"

De eerste Vrouwengroep-bijeenkomst is op vrijdag 7 december van 10.00 tot 12.00 uur, in de WuH in Wintswijk, Torenstraat 9. Daarna zijn er om de week op dit tijdstip bijeenkomsten. Iedereen is welkom, de deur staat open en de koffie staat klaar. Opgave is dan ook niet nodig. "We inventariseren de eerste keer waar de behoeften liggen en hoe we dat vormgeven," aldus sociaal werker Bussink. "Er kan een wandelgroepje uit ontstaan, of bijvoorbeeld een oriëntaalse avond. Alles is mogelijk. We hoeven echt niet constant te praten, we willen ook wat doen."
Meer informatie is te verkrijgen bij Ria Bussink.


rbussink@winterswijk.nl


Evensong in de Jacobskerk

WINTERSWIJK - Zondagavond 9 december is er vanaf 19.00 uur weer een Musica Jacobi Evensong in de Jacobskerk in Winterswijk. Psalmen, liederen, lezingen, gebeden en muziek krijgen hierin een vanzelfsprekende plek. Dit keer worden werken gezongen van onder andere Thomas Tallis, Johann Pachelbel en Sergej Rachmaninov. Speciale medewerking wordt verleend door een blokfluitkwartet onder leiding van Hanne Feldhaus. Verder werken mee de Jacobscantorij, organist Annelies Slöetjes, lector Henk Vis en cantor Wim Ruessink. Bij de uitgang wordt gecollecteerd.