Cultuurnota: mogelijk prijs voor poptalent van het jaar

WINTERSWIJK - Tijdens de bespreking van de cultuurnota in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 november diende Ubel Zuiderveld (PvdA), mede namens GroenLinks en de VVD, een motie in om de 'Award Winterswijks Poptalent van het jaar' in te stellen. Zuiderveld vond dat de popmuziek er bekaaid af kwam in de nota. "Winterswijk kan bogen op een formidabele traditie als popdorp. Tegenwoordig lijkt daar niet veel van over te zijn", vond hij. "De instelling van een popprijs kan daar verandering inbrengen en een stimulans zijn voor lokale popmuziek." Wethouder Aalderink zegde toe aan de slag te gaan met de prijs. De motie werd daarna niet in stemming gebracht.

Door Bernhard Harfsterkamp

Rijke pophistorie
De rijke pophistorie van Winterswijk is beschreven in het boek 'Popmuziek in Winterswijk'. Zuiderveld noemde Daniel Sahuleka en Nippy Noya als bekende Winterswijkse muzikanten uit het verleden, maar noemde ook een groep van recentere datum: Doorgewinterd. Volgens Zuiderveld wordt er nog steeds muziek gemaakt, maar deels is dat onzichtbaarder geworden. Tegenwoordig plaatsen jongeren hun muziek op YouTube of Instagram. "Op spreekwoordelijke zolderkamers" ontplooit jong talent zich achter de computer. Muziek wordt niet alleen meer op podia uitgevoerd. Daarom moet volgens Zuiderveld ook goed nagedacht worden over de opzet van de talentprijs, omdat de uitingsvormen heel verschillend zijn. Maar elk jong talent dat zich onderscheidt via traditionele podia, festivals, traditionele media of digitale media en geluidsdragers, kan in aanmerking komen.

Ook anderen laten meedenken over prijs
In de motie werd het college van burgemeester en wethouders "opgedragen" uiterlijk in mei 2019 met een voorstel te komen en een geldprijs te koppelen aan de 'award', die het mogelijk maakt voor de prijswinnaar om een eenmalige muziekproductie te maken. Zuiderveld stelde voor de prijs te noemen naar een muzikant uit het verleden, Daniel Sahuleka, als die daarmee instemt. Wethouder Wim Aalderink reageerde dat dit te dwingend was geformuleerd, maar vond de strekking van de motie en het instellen van een popprijs prima. Hij wilde echter enige vrijheid voor de uitwerking. Hij wil bijvoorbeeld hierover in gesprek met jongeren, muzikanten en organisaties, zodat die eveneens mee kunnen denken over de prijs. De indieners van de motie willen de wethouder deze ruimte geven en trokken daarna de motie in.