Kleine zeven ton voor Jacobstoren

WINTERSWIJK – In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 november heeft de raad een besluit genomen omtrent de de restauratie van de toren van de Jacobskerk. De toren is eigendom van de gemeente. Ondanks kritiek op de timing - de kosten werden pas na de begrotingsbehandeling bekend - stemde de raad unaniem in. Ook ging het in vergadering over onder andere de komgrenzen en de cultuurnota.

Grenzen bebouwde kom
opnieuw vastgesteld

Op 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming in werking getreden. Volgens deze wet moet de gemeenteraad de grenzen van de bebouwde kom vaststellen. De raad heeft het raadsbesluit van 30 juni 1983 over de vaststelling van de grenzen van de bebouwde kom op grond van de Boswet ingetrokken en de grenzen van de bebouwde kom opnieuw vastgesteld.

Klankbordgesprekken met alle fractievoorzitters
Op 21 december 2017 heeft de gemeenteraad een commissie ingesteld die namens de raad verantwoordelijk is voor het voeren van klankbordgesprekken met de burgemeester. Deze commissie bestaat uit drie leden van de raad. Om de betrokkenheid van alle fracties bij de klankbordgesprekken te vergroten, heeft de raad besloten de commissie te laten vormen door alle fractievoorzitters en de gewijzigde verordening klankbordgesprek burgemeester en raad vastgesteld.

Efficiëntere belangenbehartiging
De belangenbehartiging van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt overlapt elkaar op dit moment. Medewerkers die vallen onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) hebben een eigen Wsw-cliëntenraad. Voor cliënten die onder de Participatiewet vallen adviseert de Cliëntenraad Participatiewet het Dagelijks Bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek. De raad heeft ingestemd met het voorstel om de belangenbehartiging efficiënter te organiseren.

Beoordelingskader wonen met zorg aangenomen
In november 2017 heeft de raad het Beleidskader wonen met zorg gemeente Winterswijk 2017-2019 vastgesteld. Daarbij heeft de raad het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven om een beoordelingskader voor nieuwe initiatieven uit te werken. Op dit voorstel werden twee amendementen (wijzigingsvoorstellen) ingediend. CDA, WB en GroenLinks dienden een amendement in om duurzaamheid zwaarder te laten wegen bij de beoordeling van nieuwe initiatieven op het gebied van wonen met zorg. Dit amendement werd unaniem aangenomen door de raad. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks dienden een amendement in om de bepaling te schrappen dat gedurende de looptijd van het beleidskader (2018/2019) geen medewerking wordt verleend aan nieuwe initiatieven ter uitbreiding van het aanbod wonen en zorg voor de doelgroepen ouderen en personen met een lichamelijke handicap. Dit amendement werd met 9 stemmen voor (VVD, PvdA, D66, GroenLinks) en 12 stemmen tegen (CDA, WB) verworpen. Vervolgens werd het raadsvoorstel 'Beoordelingskader wonen met zorg' in stemming gebracht en met 14 stemmen voor (CDA, WB, GroenLinks) en 7 stemmen tegen (VVD, PvdA, D66) aangenomen.

Krediet voor grootschalige
restauratie Jacobstoren

Het college van burgemeester en wethouders vroeg de raad een krediet van maximaal 675.000 euro beschikbaar te stellen voor de grootschalige restauratie van de Jacobstoren. Enkele fracties lieten zich kritisch uit over het feit dat pas na de begrotingsbehandeling bij de raad bekend werd dat de restauratie zoveel zou gaan kosten. Wethouder Aalderink erkende dat deze gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdiende en zegde toe er alles aan te doen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarna stemde de raad unaniem in met het raadsvoorstel om de noodzakelijke grootschalige restauratie uit te kunnen laten voeren.

Cultuurnota 2018 vastgesteld
De nieuwe Cultuurnota 2018 vormt de basis voor het cultuurbeleid van de gemeente Winterswijk voor de komende jaren. Met als onderdeel een plaatselijke popprijs.


Pagina 3: cultuurnota