Tim Overbeek ving in Winterswijk  in 2016 een joekel van een karper. Foto: PR WHV De Karper
Tim Overbeek ving in Winterswijk in 2016 een joekel van een karper. Foto: PR WHV De Karper Foto: PR WHV De Karper

Sportvissers zetten karpers uit in Stroombroek, Hilgelo en Slingeplas

WINTERSWIJIK - Hengelsport Federatie Midden Nederland zet zaterdag 1 december schub- en spiegelkarpers uit in Stroombroek in Braamt, Hilgelo in Winterswijk en Slingeplas in Bredevoort. De plassen op de recreatiegebieden, die eigendom zijn van Leisurelands, kennen een relatief laag karperbestand. Karpers planten zich in Nederland nauwelijks succesvol voort zodat uitzetting noodzakelijk is om een voor sportvissers interessant karperbestand te behouden.

De uitzetting is in nauw overleg tussen Hengelsport Federatie Midden Nederland, Leisurelands en Waterschap Rijn en IJssel tot stand gekomen. Voor Leisurelands is het van belang dat de recreatiegebieden aantrekkelijk blijven voor recreanten. Zo ook voor vissers. Het uitzetten van vissen met tot de verbeelding sprekende afmetingen vergroot de beleving voor vissers. De federatie hoopt dat de uitzetting tot betere vangsten leidt. Ook verwacht zij een impuls te kunnen geven aan Stroombroek, Hilgelo en Slingeplas als aantrekkelijke hengelsportgebieden.
In totaal worden er dit jaar 55 spiegelkarpers en 55 schubkarpers uitgezet om variatie aan te brengen in het toekomstige bestand. Dit is de tweede van drie uitzettingen voor Hilgelo en Slingeplas die om het jaar plaatsvinden. Dat betekent dat er in 2020 ook uitzettingen zijn gepland. Voor Stroombroek is dit de tweede en tevens laatste uitzetting. In totaal zijn er dan in zes jaar tijd driehonderd karpers uitgezet.
Frank Bosman, Hengelsport Federatie: "De visstand in de diepere recreatieplassen heeft beperkte ontwikkelingsmogelijkheden. We hopen na deze tweede uitzetting te kunnen zien dat het aantal karpers gestaag is gegroeid en dat er een positief effect op de vangsten te merken is. Van een enorme explosie zal geen sprake zijn. De voortplanting van karpers in Nederland blijft lastig. In ons klimaat zijn zeer veel schommelingen waardoor het in verschillende stadia van de ontwikkeling van het eitje tot vis mis kan gaan. Daarnaast zijn roofvissen zoals de snoek in staat om al het jongbroed dat wel uitkomt in één winter te doen verdwijnen."

Uniek
De spiegelkarper heeft een uniek schubbenpatroon waardoor iedere vis als individu te herkennen is. Voordat de karpers worden uitgezet, worden ze gewogen, gemeten en gefotografeerd. Aan de hand van de foto's zijn ze later te herkennen als ze worden gevangen. Op deze manier is het mogelijk om te zien hoe snel de karpers groeien.
Hengelsport Federatie Midden Nederland is de overkoepeling van honderd hengelsportverenigingen in het zuiden van Gelderland, waarbij 44.000 sportvissers zijn aangesloten. Meer informatie op www.hfmiddennederland.nl.