Tienke Brouwer en Hans van Lith. Foto: Clemens Bielen
Tienke Brouwer en Hans van Lith. Foto: Clemens Bielen

Vereniging Het Museum start opmaat naar 90-jarig bestaan

Inbreng van de burger/inwoners belangrijk aspect

WINTERSWIJK - Op zaterdag 23 november 2019 bestaat Vereniging Het Museum 90 jaar. Weliswaar geen kroonjaar, maar niet een jaar waaraan de vereniging zomaar voorbijgaat. Op vrijdag 23 november gaven voorzitter Hans van Lith en oud-voorzitter Tienke Brouwer van Vereniging Het Museum de aftrap voor de activiteiten in het 90e levensjaar van de vereniging. Naast de nog lopende tentoonstelling over het werk en het bijzondere, aangrijpende, verhaal van Joods kunstenaar Max van Dam, wordt er dit jaar op donderdag 13 december een lezing gegeven over de coöperaties in Winterswijk door Chrit van Ewijk. Voor het volgend jaar staat een lezing op het programma van Ingenieur Luuk Keunen, die bij archeologisch adviesbureau RAAP werkt. Hij zal vertellen over de grachten die hier in Winterswijk bestonden. Dan is er in februari weer de jaarlijkse cyclus van vier filmavonden over oud Winterswijk, verzorgd door Willy Eijkman, met beelden uit de jaren '20 en '30. Aanmelden is al mogelijk op de website van de vereniging. Dat is het programma op korte termijn. Op langere termijn zit er nog veel meer in het vat.

Door onze verslaggever

Volgens Van Lith staat de werkelijke geboortedatum van de vereniging niet precies vast: "De vereniging is in zijn eigen geschiedenis gedoken, maar statuten of artikelen in de krant, die de oprichting vermelden zijn nooit gevonden. In die tijd werden verenigingen niet meteen via notaris en statuten geregeld."
Nu 89 jaar geleden maakte 'Het Algemeen Handelsblad' melding van voorzitter A. Landman, die op zaterdag 23 november een tentoonstelling opende met 'voorwerpen die een licht doen schijnen op vervlogen dagen'. Het was de onderwijzer van school 'O', G. Jansen, die in de jaren twintig een aantal Winterswijkers warm kreeg voor het idee van een plaatselijk museum. De namen van de bestuurders van het eerste uur zijn in verschillende straatnamen terug te vinden. Die eer is meester G. Jansen niet te beurt gevallen, maar hij leeft in de geschiedenis voort als een pionier die Winterswijk een museum bezorgde én een Museumvereniging (Freriks Nieuws 130).
Van Lith: "Wij hebben afgesproken dat we de opening van deze eerste tentoonstelling als oprichtingsdatum van 'Vereniging Het Museum' aanhouden."

Honderddertig jaar Volksfeest
Dat nog niet alle activiteiten op datum vaststaan heeft ook te maken met de oproep aan Winterswijk om invulling te geven aan dit feestjaar. Tienke Brouwer: "We proberen zoveel mogelijk mensen bij onze activiteiten te betrekken. We doen mee aan de Kerstmarkt op 16 december afhankelijk van het weer met een kraampje, maar ook met een 'Open Huis'. Het jubileumjaar is nog niet geheel ingevuld; ik stel me zo voor dat wij belangrijke evenementen op een tijdlijn plaatsen met gebruikmaking van onze collectie." Volgens Van Lith zijn er twee tijdlijnen: de geologische vanaf 240 miljoen jaar geleden en de tijdlijn die 5000 jaar geleden begint bij de eerste vestiging van mensen in onze streek.
Tienke Brouwer: "Misschien kunnen we de Sauriërs en de urnen naar voren halen, maar ik roep ook mensen op om zich te melden over gebeurtenissen, die nog nooit aan de orde zijn geweest en ook aandacht verdienen. Misschien wel het oudste boek, wie zal het zeggen?"
"De opening van de tentoonstelling over Volksfeest op 1 juli ter gelegenheid van 130 jaar Volksfeest in Winterswijk staat al wel vast. Ook daar horen weer beelden en foto's bij en misschien kunnen mensen ons daarbij helpen."

Oude bakkerij komt tot leven
Dan gunt Tienke Brouwer Achterhoek Nieuws nog een vooruitblik op de inrichting van de bakkerij, die vroeger op Meddosestraat 42 gevestigd was en in de loop van 2019 nieuw leven krijgt ingeblazen. De oude -met takkenbossen gestookte - oven is nog intact. Ook de opbergplaats voor de takkenbossen prijkt nog boven de oven. Brouwer: "Er wordt een winkeltje ingericht met bakkersmateriaal. Je kunt er naar kijken, je kunt er aan ruiken, het vastpakken en proeven misschien. In ieder geval proeven van de sfeer en zien hoe er vroeger gebakken werd. Wij hebben contacten met een aantal bakkers, die daar enthousiast over kunnen vertellen." Zij verklapt al wel enthousiast, dat één wand zal bestaan uit een foto van de Meddosestraat uit een bepaalde tijd. "Een echte blikvanger, de mensen moeten beslist komen kijken."
Er staat de Winterswijker en de toerist een bruisend jubileumjaar te wachten van 'Vereniging Het Museum' en over de periode daarna is Tienke ook duidelijk: "Na de verjaardag, verzinnen we wel weer een nieuw feestje."


vereniginghetmuseum.nl

Foto: Clemens Bielen
Foto: Vereniging Het Museum