De panelleden tijdens het symposium. Foto: Eva Schipper
De panelleden tijdens het symposium. Foto: Eva Schipper Foto:

Schaersvoorde sluit jubileumjaar af met feest voor leerlingen

AALTEN - Voor de leerlingen van Schaersvoorde was 19 november een speciale dag. De school had op deze lesvrije maandag voor de leerlingen een feestelijke dag georganiseerd, in het kader van het 25-jarig jubileum. De dag kreeg als naam 'Zilveren Cross' mee. Overdag waren er zeventig verschillende workshops waar alle 1700 leerlingen uit konden kiezen. Er was gezorgd voor een divers aanbod; van songwriting tot karikatuurtekenen, van dans tot instrumenten bouwen en van sport tot samen een lipdub maken. Ook werd er actief samengewerkt met organisaties in Aalten en omgeving. Zo hebben leerlingen het Nationaal Onderduikmuseum bezocht, een kijkje genomen in de molen van Lintelo en meegedacht met Figulus over de voorzieningen voor de jeugd in de gemeente.

Door Eva Schipper

Het aanbod aan workshops was erg breed. De reacties van leerlingen waren hierop erg goed. Zo reageerde een leerling verheugd op de EHBO-workshop: "Dit is echt een leuke manier van leren." Er werd dus toch ook nog gewoon wat geleerd. Deze dag werd feestelijk afgesloten met een aantal optredens. Na de lokaal bekende coverband Onwies (met oud-leerlingen van Schaersvoorde) en een aantal docenten die het podium beklommen, verzorgde rapper Keizer de slotact. Dit hele programma is uitgedacht en voorbereid door de leerlingen van de vier leerlingenraden. Elke locatie van Schaersvoorde – twee in Aalten, één in Dinxperlo en één in Winterswijk – kent een groep leerlingen die actief meepraten over wat er gebeurt op school. Zij hebben met elkaar de opzet van de Zilveren Cross bedacht en verder uitgewerkt. Daarbij zijn ze begeleid door een aantal docenten van Schaersvoorde.

Eerder dit jaar, in oktober, konden leerlingen deelnemen aan een symposium. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals; 'De keerzijde van de vooruitgang' en 'De achterhoek centraal in Europa'. Leerlingen kregen ter voorbereiding op het symposium een aantal vraagstukken om in de klas te bespreken. De vraagstukken kwamen tijdens het symposium aan de orde. Voordat het symposium begon was er gelegenheid om over een soort markt te lopen. Daar presenteerden zich verschillende bedrijven. Ook was het jubileumboek te bewonderen dat gemaakt is door Elske Baron en Kim Mastop.

Tijdens het symposium zaten de panelleden aan een tafel in het midden van de zaal. Ieder panellid gaf zijn mening bij een stelling. Ook konden de toeschouwers reageren. Bij de stelling: 'Door digitalisering verhardt de samenleving en wordt iedereen egoïstischer' waren de panelleden van mening dat dit komt door de manier waarop iedereen met de mobiele telefoon omgaat. Het gaat niet zo zeer om technologie die verandert, maar het gaat om het veranderende gedrag van de mensen. Mensen zouden anders met de mobiel om moeten gaan. Hierop reageerde een leerling uit vwo 5: "En in de Tweede Kamer dan? Als ik naar beelden uit de Tweede Kamer kijk, zit een groot deel van de Kamerleden op zijn telefoon te kijken. Van wie moeten wij het dan leren?" Maarten Hijink is Tweede Kamerlid voor de SP; hij reageerde: "Ja, daar heb je wel een punt, maar wij zijn dan meestal wel aan het werk. We zoeken dan zaken op of communiceren even snel via Whatsapp. Maar sommige Kamerleden doen inderdaad ook dingen die ze niet moeten doen, zoals een spelletje spelen of andere zaken. Daarin heb je gelijk."

Opvallend was dat de leerlingen massaal kozen voor het antwoord 'ja!' bij de vraag: zou je je kinderen liever in de Achterhoek laten opgroeien dan elders in Nederland? Blijkbaar willen de jongeren van tegenwoordig niet meer zo graag in de stad gaan wonen en werken als men vaak denkt. Ook de vraag wat er zo fijn aan Aalten is werd verrassend beantwoord: van leuke tradities zoals de nieuwjaarszakken tot aan koffie drinken bij de Hema en natuurlijk de Zwarte Cross.

De leerlingen die het symposium bezochten vonden vooral het onderdeel over de digitalisering zeer interessant. Dit onderwerp lag ook het dichtst bij hen. De anderen onderwerpen zoals armoede in de Achterhoek vonden ze goed van opzet, maar minder geschikt voor de leerlingen. In de zaal was dan ook minder interactie tussen de leerlingen en de panelleden. Interessant feitje: tachtig procent van de leerlingen wil later in de Achterhoek wonen met de eventuele kinderen. Dat is een mooi perspectief voor de Achterhoek.