Petra Schaap-Damkot (rechts) presenteert een inspirerende vorm van kerkelijk jeugdwerk. Foto: Helma te Grotenhuis
Petra Schaap-Damkot (rechts) presenteert een inspirerende vorm van kerkelijk jeugdwerk. Foto: Helma te Grotenhuis Foto:

Nieuw elan voor jeugdwerk kerk

WINTERSWIJK – De Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) heeft in het afgelopen jaar nut en noodzaak van haar jeugdwerk onderzocht. Hiervoor heeft zij de kerkelijk werker Wessel Brandenburg aangetrokken. Hij werd bijgestaan in zijn taak door predikant Freerk Hovinga en een groep vrijwilligers. Woensdag 21 november presenteerden zij hun resultaten in Ontmoetingscentrum Den Angang voor ongeveer veertig geïnteresseerden.

Door Leander Grooten

Al enige jaren is de opkomst van jeugd in de kerk tanende. Waar zijn ze? Komen ze nog terug in de kerk? Is geloven niet meer populair, of is de kerk dat niet meer? Brandenburgs onderzoeksverslag 'Gaven en Kansen voor het jeugd- en jongerenwerk binnen de PGW' probeert hier antwoord op te geven. Het onderzoek handelt over de doelgroep 0-50-jarigen, om daarmee ook ouders van kinderen en jongeren mee te nemen.

Jongeren reageren niet
Vele enquêtes verstuurde Brandenburg. Slechts 32% kwam ingevuld terug, nipt genoeg om het een representatief onderzoek te noemen. Dertigers hadden amper gereageerd, veertigers des te meer. "Niet zo gek," zegt Brandenburg. "Er zijn demografisch gezien weinig dertigers in Winterswijk." De 'echte' jongeren hadden weinig vragenlijsten ingevuld geretourneerd, waardoor in het ongewisse blijft wat deze groep wil.
Belangrijke levensthema's die door de respondenten werden aangekruist waren gezin, gezondheid, werk en vrienden. Hiermee kan de kerk haar voordeel doen in het aanbod. Goed te lezen is dat specifieke kerkelijke vieringen gewaardeerd worden. Die moeten dan ook behouden blijven, zo stelt Brandenburg.
Teleurstellend is dat 82% (van die 32% aan respondenten) niet als vrijwilliger mee wil werken aan de verandering. "Hier ligt een groot probleem van de kerk", stelt Brandenburg in zijn verslaglegging.

Aanbevelingen
Brandenburg heeft negen aanbevelingen. Wat opvalt, is de aanbeveling extra menskracht aan te stellen: volgens Brandenburg zijn er jeugdwerkers op twee gebieden nodig: een intern gerichte, kerkelijk werker, en een extern gerichte, missionaire werker. Deze laatste moet zich bezighouden met 'open' jeugdwerk.

Enthousiast en jong
Na de pauze was het de beurt aan de 'denktank', die onder leiding stond van Brandenburg en predikant Freerk Hovinga. Deze zeven kerkelijk vrijwilligers (met name ouders uit jonge gezinnen), presenteren concrete plannen. Petra Schaap-Damkot: "Allereerst stelden wij een visie op: 'Kinderen, jongeren en volwassenen tot 50 jaar ontmoeten elkaar op een plek die veilig is en hebben plezier met elkaar. Ze worden gezien en gehoord en komen in aanraking met het geloof.' " Ze inspireert en enthousiasmeert het publiek met de uitwerkingen, die gedegen onderlegd zijn.

KIEM en Place2B
De denktank-leden willen boeien en binden en met hun initiatieven kinderen, jeugd, jongvolwassenen en hun ouders mee laten doen. Zo experimenteren zij binnenkort met KIEM een alternatieve manier om kinderen te betrekken bij kerk en de wereld om hen heen. Arjan Schaap (de man van Petra) promoot met een drietal jongvolwassenen 'Place2B', een nieuw leven ingeblazen vorm van een jeugdsoos. Hij, als docent basisonderwijs en voetballer, kent genoeg jeugd om hoopvol te zijn. Daarnaast wordt er komend jaar geëxperimenteerd met creatieve en theatrale werk- en kerkvormen (Kliederkerk en een musical).

Wie doet het werk?
De denktank van de PGW heeft in korte tijd hard gewerkt om de vertaalslag te maken naar aansprekende ideeën. Bij de borrel wordt geïnventariseerd wie mee wil werken in de uitvoering. Vanuit het onderzoek van Brandenburg geredeneerd, zou dat tot weinig reactie leiden, maar het enthousiasme van de denktank geeft daarin hoop op een nieuw elan voor de jeugd in de kerk.
Het verslag 'Gaven en Kansen voor het jeugd- en jongerenwerk binnen de PGW' is opvraagbaar. Voor meer informatie: ds. Freerk Hovinga, 0543-769084.