Wethouder Ilse Saris samen met één van de leerlingen van De Vlier aan de slag op de Haar. Foto: Verona Westera
Wethouder Ilse Saris samen met één van de leerlingen van De Vlier aan de slag op de Haar. Foto: Verona Westera

Leerlingen basisscholen aan de slag op De Haar

WINTERSWIJK - "Jullie mogen helpen met opzetten van de houtwal", laat Dorien te Bokkkel van Staring Educatie enthousiast weten aan de kinderen van groep 7 van basisschool De Vlier. Samen met meester Jaap Vink kwamen zij vrijdagmiddag op de fiets naar landgoed De Haar aan de Harkel Wassinkweg om hout te knippen en te zagen. Ook wethouder Ilse Saris was aanwezig en stak de handen uit de mouwen.

Door Verona Westera

"We gaan daar de bosrand verder weghalen", legt Dorien uit. "Alle houtgroei zagen en knippen we op kniehoogte af. En van het afgeknipte en gezaagde hout maken we daar een houtwal", wijst ze naar de rand van het heideveld. Op het veld bloeien in het voorjaar onder andere wilde orchideeën. "In de houtwal vinden vogels en vossen straks weer een mooi plekje."

'Leuker dan op school zijn, of niet?'

Als de groepjes zijn gevormd, de werkhandschoenen verdeeld en het gereedschap uitgedeeld kunnen de kinderen aan de slag. Dat gaat voor sommigen nog niet zo vlot. Oorzaak is niet alleen vermoeidheid door de fietstocht van school naar De Haar, maar vooral de 'piepjestest' tijdens de gymles, net voor vertrek, is groep 7 zwaar gevallen.

Vrijwel alle scholen in Winterswijk hebben zich aangemeld bij Staring Educatie voor deze klus. De hele week is er al gewerkt aan de houtwal. En ook na het weekend komen er nog enkele klassen. De gemeente ondersteunt het project. "Wij vinden het belangrijk dat kinderen dit ook meekrijgen", legt wethouder Saris uit. "Actief bezig zijn, maar ook het bezig zijn in de natuur willen we stimuleren. En het ook nog eens leuker dan op school zijn, of niet?", vraagt ze een van de jongens die druk in de weer is met een zaag. Daar was hij het mee eens. Ondanks de vermoeidheid na de piepjestest.

Dorien te Bokkel geeft uitleg. Foto: Verona Westera