Het energiepark in Ratum leidde tot beleidskader voor zonneparken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het energiepark in Ratum leidde tot beleidskader voor zonneparken. Foto: Bernhard Harfsterkamp

B en W stelt beleidskader zonneparken en zonnevelden vast

Omwonenden betrekken bij initiatieven voor grotere parken

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de commissie ruimte van april 2016 bespraken de vertegenwoordigers van de verschillende raadsfracties een plan voor een zonnepark in Ratum. Dat plan werd goedgekeurd en het park werd in november 2017 door wethouder Gommers geopend. De commissieleden vroegen echter ook om eerst beleid te ontwikkelen, voordat er meer zonneparken en –velden in het buitengebied zouden worden gerealiseerd. Er was vooral zorg over de inpassing in het kwetsbare waardevolle landschap. Op dinsdag 20 november stelde het college van burgemeester en wethouders het beleidskader hiervoor vast.

Omdat de gemeenteraad bij het vaststellen van de energievisie in 2017 heeft besloten tot 2024 nog niet aan de slag te gaan met windmolens, zal de duurzame energie die opgewekt zal worden in Winterswijk uit andere bronnen moeten komen. In de energiemix, waarin alle mogelijkheden hiervoor zijn opgesomd en die in december 2017 door de gemeenteraad werd vastgesteld, werd aangegeven dat er tot 2024 50 hectare zonneparken en zonnevelden in het buitengebied moeten worden gerealiseerd. Op dit moment zijn er nog maar enkele hectares aangelegd. "Er is nog ongeveer 10 hectare in voorbereiding", zegt wethouder Wim Elferdink. Daartoe behoort een park van zeven tot acht hectare aan de Rondweg west. Daarnaast zijn er al aanvragen voor enkele grotere parken geweest, maar daarvoor moeten betere plannen komen. Ze voldoen nog niet aan het nieuwe beleidskader.

Beperkt ruimte voor grootschalige parken
Vanwege het kwetsbare landschap is er volgens de wethouder slechts beperkt ruimte voor grootschalige zonneparken. Als er toch ergens een groter park of veld komt, zal aan de initiatiefnemer worden gevraagd de omwonenden bij de planvorming te betrekken. "We willen voorkomen dat er een landschap met zonneparken komt, waarvan de investeerder alleen van buiten Winterswijk afkomstig is", zegt Elferdink. "We willen zodanige afspraken maken dat ook omwonenden mee gaan doen. Niet de één de lusten en de anderen de lasten." Kleinere zonneparken van één tot drie hectares zijn gemakkelijker in te passen in het landschap. Om initiafnemers hiervoor te stimuleren kunnen ze een kleine subsidie krijgen, waarmee de kosten voor de bouwleges betaald kunnen worden.

Subsidieregeling voor aanleg
Om de aanleg van kleine en grotere zonneparken en zonnevelden te stimuleren komt er een subsidieregeling. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. Bij een investering van 30.000 euro is er een subsidiebedrag van 1550 euro. Bij een investering van meer dan 800.000 euro kan er gerekend worden op de maximale subsidie van 20.000 euro. De subsidieregeling gaat met terugwerkende kracht in een is geldig voor de aanvragen die vanaf 1 januari zijn ingediend. De kosten voor deze subsidieregeling worden gedekt met de opbrengst van de bouwleges die voor deze projecten binnen komen. Voor zonnepanelen op boerenerven komt er nog een andere regeling. Het saneren van asbestdaken en het afbreken van schuren met asbest kan dan gecombineerd worden met de aanleg van zonnepanelen op het erf. Dit zal onderdeel worden van een groter project voor boeren en particulieren in het buitengebied, waarvoor geld ter beschikking is gekomen via de Regiodeal.