De start van Automaatje in Winterswijk is half februari. Foto: PR
De start van Automaatje in Winterswijk is half februari. Foto: PR Foto: paul tolenaar

ANWB AutoMaatje ook in Winterswijk

WINTERSWIJK - Binnenkort start in Winterswijk het project AutoMaatje van de ANWB, om minder mobiele inwoners van de gemeente mobieler te maken. AutoMaatje is al succesvol ingevoerd in veel andere Nederlandse gemeenten de start voor AutoMaatje in Winterswijk is gepland voor 13 februari.

Eenzaamheid komt veel voor in Nederland. Veel mensen zijn eenzaam doordat zij zelf, om wat voor reden dan ook,minder mobiel zijn. Daardoor blijven ze veelal thuis. Mensen hebben geen eigen vervoer of kunnen door gezondheidsproblemen geen gebruik maken van ander vervoer. De Winterswijkse Uitdaging wil daar samen met ANWB Automaatje verandering in brengen. Met behulp van vrijwilligers die als chauffeur optreden komen deze mensen toch weer buitenshuis. Zo kunnen zij weer een boodschapje doen, naar de kapper of op bezoek bij familie.

Hoe werkt het?
Iemand die vervoer nodig heeft, belt twee dagen van tevoren naar de centrale. De deelnemer geeft door waar hij/zij naar toe wil. De planner bekijkt welke vrijwillige chauffeur er in de buurt woont en het vervoer op zich wil nemen. Vervolgens brengt de planner de deelnemer en chauffeur met elkaar in contact. Samen gaan zij op pad. De planner heeft van tevoren aan de deelnemer vertelt hoe hoog de kosten ongeveer zijn, er wordt 0,30 euro per kilometer gerekend. De deelnemer betaalt na afloop van de rit de vergoeding aan de chauffeur. Ondanks dat het lijkt om een klein gebaar, kan een rit veel voor iemand betekenen. Iemand komt weer buitenshuis en er is een nieuw sociaal contact.

Chauffeurs gezocht
Om de ritten mogelijk te maken, wordt er een pool samengesteld van vrijwilligers die als chauffeur willen optreden. De chauffeurs brengen de deelnemers met hun eigen auto naar de locatie. Per aanvraag die binnenkomt wordt er gekeken welke chauffeur er beschikbaar is en de rit op zich kan nemen. De planner van de centrale brengt de vrijwilliger en de deelnemer met elkaar in contact. Om de ritten mogelijk te maken is de Winterswijkse Uitdaging op zoek naar vrijwilligers die chauffeur willen zijn. Uiteraard dient de chauffeur in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook moet men beschikken over een auto. Wie het leuk lijkt om chauffeur te worden en zo mensen te helpen, kan contact opnemen met de coördinator van AutoMaatje Harrie Garritsen. Voor dit project is hij te bereiken via automaatje@vpwinterswijk.nl. Bellen kan ook: tel. 0543 - 200036. Binnenlopen bij het Vrijwilligerspunt aan de Torenstraat 9 kan natuurlijk ook altijd.