Van links naar rechts: Liesbeth Gebbink, Siny Lievers, Mieke ten Thije en Thea Brouwer. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Liesbeth Gebbink, Siny Lievers, Mieke ten Thije en Thea Brouwer. Foto: Verona Westera

Van prothese tot sok onder genot van een bakkie

WINTERSWIJK - Breipatronen, haakwerken, bollen wol, maar ook de foto's van de achterkleinkinderen en alle laatste nieuwtjes uit Winterswijk. Dit alles komt ter tafel in het breicafé. Wekelijks komt er een groep van zo'n tien tot vijftien dames bijeen in café restaurant Mondriaan om samen te breien of te haken. "Maar sommigen komen ook alleen maar kletsen hoor", lacht een van de dames, terwijl ze in rap tempo de pennen laat bewegen.

Door Verona Westera

De dames kunnen elkaar van tips en adviezen voorzien. Iedereen heeft wel een specialiteit, maar les wordt er niet gegeven. De één breit goed sokken, de ander haakt de meest prachtige kerstversierselen. Maar bovenal gaat het op deze woensdagavonden om de gezelligheid.

Gezelligheid staat voorop in het breicafé

Acht jaar geleden ging het breicafé van start, bij café Hillen. "Toen de nieuwe eigenaren het café overnamen zijn we naar Het Station verhuisd", legt Thea Brouwer, een van de deelneemsters van het eerste uur, uit. Toen die locatie ging sluiten kwamen de handwerksters terecht op de huidige plek. En dat bevalt ze prima.
Aan een grote tafel voor de schouw nemen de dames, die een voor een binnen komen druppelen plaats. "Een echte begintijd is er niet, maar zo ergens tussen 19 en 19.30 uur komen de meesten zo binnen", aldus Thea. Sommigen keuvelen een beetje of praten even bij, anderen pakken meteen hun werk en gaan ijverig aan de slag. Zo ook Siny Lievers. Sokken breit ze veelal, maar vanavond is ze bezig met een borstprothese, voor vrouwen met borstkanker. "Deze gaan naar de lingeriewinkel in de Meddosestraat", legt Siny uit, terwijl ze een prothese laat zien die klaar is om gevuld te worden. Terwijl Siny onverstoorbaar de breipennen laat bewegen, schuiven Janny Wieskamp en Marianne de Maar aan de overkant van de tafel aan. Marianne is gekomen met een opdracht. Van haar man nog wel. "Hij wil graag een gehaakt hoesje om een cd, zodat het een onderzetter wordt", legt Marianne uit terwijl ze stapels wol uit haar tas laadt. Uiteraard zit het bewuste werkje onder in haar overvolle tas. "Pas heb ik ook nog voor de moeder van een van de obers hier een mof gebreid. Zijn moeder had last van haar reumatische handen en de ober vroeg ons of we iets wilden maken. De moeder was er erg blij mee", vertelt Marianne. "Ja heel goed was dat, want zij heeft het werk gedaan en wij werden allemaal door de ober op hapjes getrakteerd", lacht Mieke ten Thije.

Wie het ook leuk lijkt om te breien of te haken, of wat wil leren van de dames van het breicafé kan op woensdag binnen lopen vanaf ongeveer 19 uur. Er is geen lidmaatschap, maar het is de bedoeling dat deelnemers twee consumpties gebruiken. Uiteraard zijn heren ook welkom.

Links Liesbeth Gebbink, rechts Siny Lievers breit een borstprothese. Foto: Verona Westera