Van links naar rechts Vlok van Harten (VP), Roberto Bouwmeester (Aktief Klussendienst), Ria Bussink (VP), Harrie Garritsen (VP) en Geurt Jonker (Aktief Klussendienst). Foto: Sis Huiskamp
Van links naar rechts Vlok van Harten (VP), Roberto Bouwmeester (Aktief Klussendienst), Ria Bussink (VP), Harrie Garritsen (VP) en Geurt Jonker (Aktief Klussendienst). Foto: Sis Huiskamp Foto:

Vrijwilligersbeurs met vraag en aanbod vrijwilligerswerk

WINTERSWIJK - Op vrijdag 7 december, de nationale Dag van de Vrijwilliger, is er een vrijwilligersbeurs in de 'huiskamer' van de Winterswijkse Uitdaging, het WUH, aan de Torenstraat 9. Na de opening om 16 uur zal wethouder Ilse Saris bekendmaken wie de Vrijwilliger van het Jaar is geworden. De beurs duurt tot 18.30 uur.

Door Sis Huiskamp

Vraag en aanbod komen op deze beurs bij elkaar, dus iedereen die zijn of haar talenten wil inzetten voor vrijwilligerswerk, doet er goed aan om erheen te gaan. Op de beurs zijn maar liefst 26 organisaties aanwezig die werken met vrijwilligers, dus de kans op een goede match is groot. Onder andere Wenters Plus, Scouting en Openluchttheater Winterswijk zijn van de partij. Er is veel behoefte aan vrijwilligers. "Vooral voor langer durende taken is het moeilijk om geschikte personen te vinden", aldus Harrie Garritsen van het Vrijwilligerspunt. "Maar er zijn ook functies die erg gewild zijn. De balie van het WUH was snel weer bezet, toen de vrijwilliger die daar zat een vaste baan had gevonden."

Vrijwilliger van het Jaar
Met het toekennen van de titel Vrijwilliger van het Jaar en de bijbehorende prijs, erkent de gemeente het belang van vrijwilligerswerk. Organisaties kunnen tot 3 december een kandidaat voordragen via het toegestuurde formulier. Een jury zal bepalen wie de winnaar is. Geen formulier ontvangen? Stuur een mailtje naar info@vpwinterswijk.nl.

Alles over vrijwilligerswerk
Het Vrijwilligerspunt valt binnen het Sociaal Domein van de gemeente Winterswijk, en is in bedoeld om alles rond vrijwilligerswerk vanuit één punt te coördineren. Het draait nu al bijna twee jaar met succes en twaalf vrijwilligers zijn er een aantal dagdelen per week actief. Behalve het beheer van de vacaturebank, zorgt Vrijwilligerspunt ook voor advies, ondersteuning en informatie over alles dat met vrijwilligerswerk te maken heeft: rechten en plichten, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), vergoedingen, uitkering, verzekering, scholing, enzovoort. Het Vrijwilligerspunt werkt nauw samen met het Sociaal Team van de gemeente. Coördinator Vlok van Harten: "Maar vooral komen hier vraag en aanbod bij elkaar. We zijn van maandag tot en met donderdag geopend en mensen weten ons goed te vinden. Men kan zich inschrijven voor vrijwilligerswerk en organisaties die vacatures hebben ook."

Aan de slag
Een succesvol project van Vrijwilligerspunt is 'Aan de slag'. Bewoners van het AZC doen in groepjes vrijwilligerswerk en daarbij krijgen ze zo nodig ondersteuning van Winterswijkse vrijwilligers. Al meer dan 500 matches zijn tot stand gekomen, terwijl het streven 300 was. In januari is een feestje gepland om dat te vieren.

Klussen
De Klussendienst is ook gehuisvest in het WUH-pand. Geurt Jonker van de Klussendienst: "Wij zien een toename van het aantal klussen, maar we werken met slechts drie vrijwilligers, die allen 60-plus zijn, dus in de toekomst ontstaat een probleem om alle aangevraagde klussen tijdig weg te werken. We zijn dus op zoek naar nieuwe handige vrijwilligers." Hopelijk melden zij zich op de vrijwilligersbeurs.


Vrijwilligersbeurs

Vrijdag 7 december

van 16.00 tot 18.30 uur

WUh, Torenstraat 9, Winterswijk