Henk Jan Heijnen en Danny Oonk (rechts) kijken uit naar de uitvoeringen van Oud Winterswijk, een muzikale reis door de tijd. Foto: Lydia ter Welle
Henk Jan Heijnen en Danny Oonk (rechts) kijken uit naar de uitvoeringen van Oud Winterswijk, een muzikale reis door de tijd. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Extra voorstelling Excelsiors 'Oud Winterswijk'

WINTERSWIJK – Muziekvereniging Excelsior Winterswijk heeft besloten om een derde voorstelling te geven van de muziektheaterproductie 'Oud Winterswijk, een muzikale reis door de geschiedenis'. Dat gebeurt op zondag 9 december vanaf 19.45 uur in theater De Storm. De voorstellingen op zaterdagavond 8 december en zondagmiddag 9 december zijn nagenoeg uitverkocht.

Door Lydia ter Welle

Het is de allereerste keer in de geschiedenis van de muziekvereniging dat er drie voorstellingen nodig zijn om alle belangstellenden de kans te bieden de voorstelling te bezoeken. Niet zo verwonderlijk, want 'Oud Winterswijk, een muzikale reis door de tijd' is een bijzondere productie. Henk Jan Heijnen, dirigent van Excelsior, vertelt: "Net als in 2015 hebben we ons laten inspireren door de vele historische foto's die te vinden zijn op de site Oud Winterswijk van Hans Tenbergen. Natuurlijk wel door andere beelden en met heel andere muziek dan toen. Maar wat deze productie ook zo anders maakt, is het feit dat er ook toneelspel bij komt. Het is dus echt een avondvullende muziektheaterproductie."

Danny Oonk van Excelsior vult aan: "Voor de verhaallijn op basis van de foto's hebben we de hulp ingeschakeld van Peter Schot als regisseur en tekstschrijver. Hij regisseert ook TOEP, en spelers van TOEP verzorgen het toneelspel, waarvoor de teksten zijn geschreven door Peter." Heel wat vergaderingen zijn voorafgegaan aan de eerste repetities. "We hebben heel veel gehad aan de ondersteuning van Hans Tenbergen, die natuurlijk de kenner is op het gebied van de geschiedenis van Winterswijk, en van Peter Schot, die zorgde dat de verhaallijn echt een verbindende factor is in het geheel." Behalve de foto's van Oud Winterswijk, die tot een mooi geheel worden gesmeed door André te Hennepe, worden ook wat 'Bertoverende' filmpjes vertoond van Bert Lobeek. Die zijn speciaal gemaakt voor deze voorstelling.

Muzikale puzzel
Voor de muziekkeuze is Excelsior verantwoordelijk. "Dat was best een puzzel. Sommige muziekstukken spelen we helemaal, andere gedeeltelijk, en weer andere heeft Henk Jan deels herschreven om er een mooi geheel van te maken. Het begint nu allemaal op z'n plek te vallen", vertelt Danny Oonk. Op de maandag voorafgaand aan de uitvoeringen komen de verschillende onderdelen samen. "Dan repeteren we voor het eerst met z'n allen tegelijk, met de toneelspelers, en de beelden erbij. Natuurlijk hebben we ook nog een generale in De Storm, waarbij ook de lichtexperts van De Storm hun steentje bijdragen. En dan zorgen we op zaterdag en zondag voor drie voorstellingen. Muziektheater met een lach en een traan, en – zeker weten – met foto's en geschiedenisweetjes van Winterswijk, die voor heel veel mensen nieuw zijn", aldus Henk Jan Heijnen.

Kaarten
De extra voorstelling op zondagavond 9 december begint om 19.45 uur. "Iets vroeger dan gebruikelijk. De voorstelling is dan tegen tienen afgelopen. We denken dat dit aanvangstijdstip voor veel mensen prettig zal zijn", verklaart Danny Oonk. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen bij theater De Storm, via www.theaterdestorm.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Oonk rijwiel- en babyspeciaalzaak aan de Misterstraat in Winterswijk.

Eén van de foto's van Oud Winterswijk die voorbij zullen komen. Foto: Oud Winterswijk