Ries de Jong met de leerlingen van de Wilhelminaschool in de Meddosestraat. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ries de Jong met de leerlingen van de Wilhelminaschool in de Meddosestraat. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Terug in de tijd in de
Meddosestraat

Het verleden beleven aan de hand van oude foto's

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Al enige weken zijn de winkels en andere panden in de Meddosestraat verfraaid met oude foto's. Hierop is te zien hoe de gebouwen er in het verleden uitzagen en welke functie ze hadden. Een wandeling door deze winkelstraat wordt daardoor een reis door de tijd. Vanuit het museum in deze oude straat, de Wereld van Wenters, wordt een project voor de bovenbouw van het basisonderwijs verzorgd. De les begint met een wandeling door de straat en wordt vervolgd in het museum zelf met aandacht voor Max van Dam. Over deze schilder is daar nog steeds een tentoonstelling te zien.

Leerlingen mogen zelf een ontwerp maken voor een nieuw gebouw

Elke dag door de Meddosestraat naar school
Groep 7 van de Wilhelminaschool had zich goed voorbereid. Op school was al aandacht besteed aan Van Dam. Ze wisten dat hij een Joodse schilder was, dat hij op de fiets naar Italië is geweest, dat hij een prijs voor een schilderij heeft gewonnen en dat hij vermoord is in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ries de Jong, die de leerlingen door de Meddosestraat rondleidde, vertelde dat Max van Dam in zijn jeugd elke dag door de straat liep, als hij op weg was vanaf het ouderlijk huis aan de Groenloseweg naar school L, de lagere school die lang geleden op Sleeswijk lag. "In zomer en winter liep hij hier dan in zijn korte broek." De Jong laat de schoolkinderen met hulp van de oude foto's in en op de etalages zien dat veel van het oude karakter van de Meddosestraat behouden is gebleven.

Zelf een ontwerp maken voor het hoekpand
De foto's laten echter ook zien dat er veel veranderingen zijn geweest. Er zijn panden afgebroken en er zijn nieuwe gebouwen verschenen. Voor de kop van de Meddosestraat zijn plannen om de vervallen winkels te vervangen door nieuwbouw, waarin het karakteristieke hoekpand wordt geïntegreerd. Op de etalage van het pand hangt een impressie hoe het er in de toekomst gaat uitzien. Jacoba van der Valk, leerkracht van groep 7, ziet er meteen een project in voor haar leerlingen. Ze mogen zelf een ontwerp maken voor een nieuw gebouw op de hoek van de Meddosestraat. Omdat ze zojuist heeft gehoord dat Ries de Jong lid is van de Adviescommissie Cultuurhistorie, lijkt het haar een goed idee om de ontwerpen aan die commissie aan te bieden.

'Het rook er toen niet fris'

Letten op de details
De wandeling gaat verder door de steeg tussen een voormalige slijterij en bakker. De Jong wijst de leerlingen op details in de oude gebouwen, die inzicht geven in de bouwgeschiedenis. Bijvoorbeeld wijst hij een kiezel in een baksteen aan, die duidelijk maakt dat voor de bouw van het bakkerspand ook afgekeurde en daardoor goedkopere stenen zijn gebruikt. De Jong wijst op de muurankers aan de buitenmuur, die de oven binnenin op zijn plaats moesten houden. Verderop in de Meddosestraat vertelt De Jong over het pand waar de broer van Napoleon, Lodewijk, nog heeft gelogeerd en hoe mensen hun huizen vroeger groter deden lijken dan ze in werkelijk waren. Hij vertelt ook over de tijd dat de bewoners nog een grote tuin hadden, waarin ze groenten verbouwden en varkens en koeien hielden. De dierlijke mest vermengd met de menselijke uitwerpselen, riolering was er meer dan honderd jaar geleden nog niet, kwam in hopen terecht aan de voorkant van de gebouwen. "Het rook er toen niet fris."

Oude foto's in straat initiatief van juwelier Abbink
Door de rondleiding en de oude foto's gaat het verleden leven. Dit 'beleven van het verleden' is een van de doelstellingen van de Wereld van Wenters. Dat de oude foto's in de Meddosestraat hangen is een initiatief van juwelier Sellink, die honderd jaar geleden als klokkenmaker begon. De geschiedenis van Sellink is eveneens in een van de etalages te zien. De huidige juwelier, Ton Abbink, is zelf vijftig jaar aan het werk bij deze zaak.

Foto's aanleiding om leerlingen basisschool over de geschiedenis van de straat te vertellen

Prijsvraag
Het leek hem leuk om vanwege het honderdjarige bestaan en zijn vijftigjarig jubileum stil te staan bij de geschiedenis van de straat. Daarvoor heeft hij een prijsvraag met '15 vragen over de Meddosestraat' uitgeschreven met diverse mooie prijzen. De antwoorden kunnen gevonden worden in de bijschriften van de tentoongestelde historische foto's, maar vragen ook wat opzoekwerk, bijvoorbeeld met behulp van de website Oud Winterswijk of de boeken van Willem Peletier. Abbink vindt het mooi dat de foto's ook aanleiding zijn om leerlingen van de basisscholen over de geschiedenis van de straat te vertellen.

Deelnameformulieren voor de prijsvraag zijn verkrijgbaar bij juwelier Sellink en kunnen tot en met 15 december ingeleverd worden. De oude foto's blijven in ieder geval nog tot het eind van het jaar hangen.