Van links naar rechts: Lorenzo Geurink, Roy Geurink, Gokhan Cakir. Foto: Sjoukje Geelink
Van links naar rechts: Lorenzo Geurink, Roy Geurink, Gokhan Cakir. Foto: Sjoukje Geelink Foto:

Maar liefst drie vechters van Roy's Gym in hoogste klasse

WINTERSWIJK - Kickboksen is een van de snelst groeiende sport. Dat merkt ook Roy Geurink, sensei van Roy's Gym. Steeds meer recreanten en wedstrijdvechters volgen zijn trainingen in de sportschool aan de Laan van Hilbelink. Voor het eerst in de historie van de club begeleidt Geurink drie van zijn wedstrijdvechters in de hoogst haalbare klasse: de A-klasse. "Dat is voor een dorp als Winterswijk heel bijzonder", zegt een trotse Geurink.

Door Sander Damen

Geurink geeft in zijn sportschool aan de Laan van Hilbelink diverse trainingen: kickbokstraining voor wedstrijdvechters en recreanten, kickbokstraining voor vrouwen ('Ladies Only'), kickbokstraining voor jeugd en bokszaktraining voor iedereen. "Bokszaktraining is erg populair", vertelt Geurink. "Vooral op maandag- en donderdagavond is de zaal praktisch vol. Ook in de jeugdlessen is het erg druk."

Techniek als specialiteit
Techniek staat centraal in Geurinks lessen die op zes dagen van de week gevolgd kunnen worden. Inspiratie voor zijn lessen haalt hij niet alleen uit zijn eigen kickboksverleden en zijn opleiding, maar ook door nieuwe trainingen te ontdekken. "Ik vind het belangrijk om door te ontwikkelen, dus kijk ik wat de behoefte is en maak daar dan mijn eigen stijl van", aldus Geurink.

A-klasse
Roy's Gym kent een groot aantal wedstrijdvechters in alle klassen: Jeugd, N, C, B en vanaf 1 december ook in de A-klasse, de klasse voor professionele vechters waar ook geld verdiend kan worden. "In principe is het dezelfde klasse als die waar Rico Verhoeven in vecht", licht Geurink toe. "Mijn jongens vechten in een andere gewichtsklasse en debuteren nu. Hoe meer wedstrijden je wint, hoe meer je kan verdienen, maar als je net begint is het geen vetpot."
De vechters die hun debuut maken zijn Gökhan Cakir (27 jaar en 74 kilo) en Geurinks zoon Lorenzo (21 jaar en 69 kilo) die op 1 december hun debuut maken op het vechtsportgala 'King of the Rings' in Arnhem. "Gökhan is via mijn oude trainer bij ons terechtgekomen", licht Geurink toe. "Lorenzo is mijn zoon, die train ik al vanaf zijn jeugd."

Vechten in de A-klasse is niet voor iedereen weggelegd

De beide vechters moeten veel voor de sport laten en doen, vertelt Geurink: "Ze trainen ongeveer tien keer in de week, doen daarnaast nog aan krachttraining en hardlopen en letten op hun voeding."
Het is niet alleen conditie en techniek wat het succes van kickboksers bepaalt zegt Geurink: "Het mentale deel is ook heel erg belangrijk."

Lange weg
Vechten in de A-klasse is niet voor iedereen weggelegd. "Die bestaat uit een kleine groep vechters", aldus Geurink die er aan toevoegt: "Al moet gezegd worden dat nu de sport populairder is, er ook meer wedstrijdvechters zijn die in de A-klasse terechtkomen, maar het is een lange weg. Je moet veel wedstrijden vechten in de verschillende klasse voor je in de A-klasse mag debuteren. Ik zie wel veel talenten in de sportschool", vertelt Geurink. "Maar het is een lange weg naar de A-status. Het is belangrijk om de motivatie en discipline vast te houden. Sommige krijgen een relatie en stoppen, anderen gaan studeren. Het is altijd afwachten of er iemand is die en zo ja wie doorbreekt..."

Bokser
Behalve de twee kickboksers begeleidt Geurink ook een professionele bokser, de 25-jarige Prakash Ukara Dawson. "Dat is wel een mooi verhaal", zegt Geurink. Dawson is als bokser een beetje een vreemde eend in bijt van kickboksers. Hij is vanuit Engeland, waar hij al een aantal professionele partijen bokste, in Winterswijk komen wonen en zocht een sportschool. Het is echt een goede bokser.
"Dawson was onder de indruk van onze sportschool en we konden een aantal goede sparringpartners voor hem regelen", vertelt Geurink. "Hij heeft het uitstekend naar de zin."

Een datum voor de partij van Dawson staat nog niet helemaal vast. "Waarschijnlijk zal dat ergens in 2019 worden," aldus Geurink. "We zijn daar nog met zijn manager en een organisator over in gesprek. Het ziet er naar uit dat hij voor ons in Duitsland zijn debuut zal gaan maken."