1. Hans van Lith toont wat tien graden opwarming voor verschil oplevert. Foto: Clemens Bielen
1. Hans van Lith toont wat tien graden opwarming voor verschil oplevert. Foto: Clemens Bielen

Temperatuurstijging van tien graden onafwendbaar

Voormalig gemeenteraadslid Hans van Lith doet schokkende constatering

WINTERSWIJK - In de periode dat hij lid was van de gemeenteraad in Winterswijk, werd hij door vriend en vijand alom gewaardeerd om zijn dossierkennis. Ir Hans van Lith was met zijn natuurwetenschappelijke opleiding natuurlijk vertrouwd met het broeikaseffect en de opwarming van de aarde, maar toch sloeg hij steil achterover toen hij twee gekoppelde grafieken onder ogen kreeg, die de samenhang weergeven tussen de hoeveelheid CO2 (kooldioxide) in de atmosfeer en de gemiddelde jaartemperatuur in de afgelopen 400.000 jaar. Voor hem lijdt het geen twijfel, dat de aarde binnen een eeuw tien graden zal zijn opgewarmd. Op astronomische schaal een peulenschil, maar zelfs voor de menselijk maat al op zeer korte termijn. .

Door onze verslaggever

Van Lith: "Tijdens mijn middelbare schooltijd bestond de atmosfeer voor 0,03 procent uit CO2; nu, pakweg een halve eeuw later, bedraagt dat percentage 0,04. Door allerlei oorzaken, die buiten dit artikel vallen, schommelde het kooldioxidepercentage in het verleden tussen 0,02 en 0,03, maar daar deed de natuur 10.000 jaar over. Het overgrote deel van de wetenschappers is het er nu wel over eens dat deze razendsnelle (100 maal zo snel!) toename volledig is toe te schrijven aan de bedrijvigheid van de mens. Na een beetje googelen kwam ik onderstaand schema tegen, dat mij tot de overtuiging heeft gebracht, dat de temperatuur op aarde op relatief korte termijn met tien graden zal stijgen."

Een explosief stijgend koppel
De bovenste grafiek toont het verloop van het kooldioxidegehalte tijdens de laatste 400.000 jaar tot het jaar 1950. De onderste grafiek toont het verloop van de temperatuur in dezelfde periode. Van Lith: "Door het plaatsen van verticale lijnen is het zonneklaar dat het kooldioxidegehalte en de temperatuur hand in hand door de geschiedenis van de aarde gaan. Hierbij valt op dat een stijging van het kooldioxidegehalte van 0,02 naar 0,03 elke keer gepaard gaat met een temperatuursverhoging van 10 graden. Uit de grafieken is te lezen dat deze temperatuursverhoging de afgelopen 400.000 jaar drie keer is voorgekomen." Ook is uit de grafieken op te maken, dat een snelle stijging van het CO2-gehalte een snelle stijging van de temperatuur bewerkstelligt. In de laatste 50 jaar heeft eenzelfde verhoging(van 0,03 naar 0,04) plaatsgevonden. En zo komt van Lith, die in zijn werkzame leven natuurkunde doceerde, tot de volgende stelling:

Als nu de CO2-emissie gereduceerd zou worden tot nul, dan zal toch de verwachting zijn dat de temperatuur binnen 100 jaar 10 graden zal zijn gestegen.

Van Lith verbaast zich erover, dat hij via de media nooit dit geluid van klimatologen hoort. In 2015 werd in het Parijs-akkoord afgesproken dat de aarde in het jaar 2100 onder de grens van twee graden opwarming moet blijven met een streven naar 1,5 graad. Van Lith: "Ik zie geen argumenten die de heersende opvatting ondersteunen dat bij een reductie van de CO2-emissie de temperatuur slechts met 2°C zou stijgen. Ook bij een reductie van de CO2-emissie blijft het gehalte immers stijgen! We zijn gewoon te laat; het is al óver twaalven! De stijging met 0,01 is al gerealiseerd en zoals de grafieken aantonen, zal de temperatuur dan onvermijdelijk 10 graden omhoog gaan; in hetzelfde versnelde tempo, waarin het CO2-gehalte is gestegen. Aanvankelijk geremd, omdat het warmte kost om het ijs te smelten, maar daarna zal het sneller gaan. Temeer omdat niet te verwachten is, dat de kooldioxide-emissie ooit op nul zal uitkomen."

Reacties kunnen naar tiengraden@gmail.com.

[Kader 1]

Het Broeikaseffect
CO2, kooldioxide is een zogenaamd broeikasgas. Broeikasgassen komen van nature voor in de atmosfeer. De gassen laten overdag de energie van het zonlicht door, maar belemmeren 's nachts de uitstraling van warmte vanaf de aarde. Zonder dit broeikaseffect zou de aarde een stuk kouder zijn. Omdat er door de bedrijvigheid van de mens meer broeikasgassen in de atmosfeer zijn gekomen, warmt de aarde extra op. Er is dan sprake van een 'versterkt broeikaseffect'.

[Kader 2]

Kooldioxide-emissie
Kooldioxide maakt deel uit van de koolstofkringloop. Door het verbranden van fossiele brandstoffen door de mens, komt kooldioxide, die eerst was vastgelegd, vrij in de atmosfeer. De natuurlijke kringloop wordt daardoor verstoord met als gevolg een hoger dioxide gehalte in de atmosfeer, wat het broeikaseffect versterkt. De temperatuur op aarde gaat daardoor omhoog.

[Kader 3]
Temperatuurschommelingen
Verschillende variabelen zijn er voor verantwoordelijk, dat de instraling van de zon op aarde niet constant is. Onder andere door de tolbeweging van de aardas, de veranderende positie van de zon binnen de aardbaan, en de stand van de aardas. Veranderingen die plaatsvinden over tienduizenden jaren en de ijstijden verklaren.

3. Hans van Lith toont wat tien graden opwarming voor verschil oplevert. Foto: Clemens Bielen
2. Hans van Lith toont wat tien graden opwarming voor verschil oplevert. Foto: Clemens Bielen
De grafieken die Hans van Lith aanhaalt. Bron: https://klimaatgek.nl/wordpress/co2/.