De toren van de kerk op de Markt wordt volgend jaar gerestaureerd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De toren van de kerk op de Markt wordt volgend jaar gerestaureerd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Toren Jacobsberk wordt in 2019 gerestaureerd

WINTERSWIJK – Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor een krediet van 675.000 euro ter beschikking te stellen voor de restauratie van de toren van de Jacobskerk. De laatste jaren zijn wel kleine onderhoudswerken in de toren uitgevoerd, maar onderhoud aan de buitenkant is uitgesteld totdat bij een grote restauratie de toren in de steigers kan worden gezet. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel zal de toren in januari in de steigers worden gezet, waarna in februari met het werk kan worden begonnen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Laatste grote restauratie 30 jaar geleden Voor de restauratie zal het Winterswijkse bedrijf Slotboom steenhouwers gevraagd worden een aanbieding uit te brengen. Het bedrijf is betrokken geweest bij de voorbereiding vanwege "hun grote kennis en kunde" op het gebied van restauratie. De gemeente is sinds 1798 eigenaar van de toren. Het laatste groot onderhoud heeft 30 jaar geleden plaats gevonden. Voor de toren wordt jaarlijks een onderhoudsrapportage opgesteld door de Monumentenwacht Gelderland. Uit de rapportage van 2017 bleek dat een directe grootschalige restauratie noodzakelijk was. Dit leidde in 2018 tot een subsidie van de provincie voor het opstellen van een haalbaarheidstudie. Uit deze studie blijkt dat de kosten van de restauratie op ongeveer 725.000 euro worden gereamd. Hiervoor was door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed al 50.000 euro ter beschikking gesteld. Bij de provincie wordt begin volgend jaar ook subsidie aangevraagd voor de restauratie zelf. Als die wordt toegekend zal de gemeente hiervoor ruim 400.000 euro ontvangen

Onderwijsproject gekoppeld aan de restauratie Bij de restauratie zal het natuursteen aan de buitenkant van de toren schoongemaakt en hersteld worden en indien nodig vervangen. Hetzelfde geldt voor lijst- en voegwerk. Daarnaast zullen glas-in-lood-ramen hersteld worden en zal het stucwerk van het entreeportaal worden hersteld. Ook zijn er reparaties nodig aan het metaal en smeedwerk van het torenkruis en de wijzerplaten en de bliksembeveiliging. Slotboom Steenhouwers is bereid een leerlingenproject uit te voeren tijdens de restauratie. Daarvoor wordt ook bij de kerk een werkplaats ingericht. Aan de restauratie is ook een onderwijsproject gekoppeld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en voor het basis- en kaderniveau van het Gerrit Komrijcollege, Schaersvoorde en het Marianum. Daardoor zullen ruim 750 leerlingen de bouwplaats bezoeken en kennis kunnen maken met "cultuur, cultuurhistorie en het vakmanschap rondom diverse ambachten die betrokken zijn bij de restauratie".