Tentoonstelling over WVC in het mini-museum. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tentoonstelling over WVC in het mini-museum. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Twee mini-musea aan de
Morgenzonweg

WINTERSWIJK – Op vrijdag 2 november werden twee nieuwe musea officieel geopend. Ze bevinden zich in de twee kassagebouwtjes van de voormalige voetbalvereniging WVC. De gebouwtjes met het bijbehorende hek zijn een blijvende herinnering aan het vroegere voetbalcomplex waarop de laatste jaren veel huizen zijn gebouwd. Enige jaren geleden werd in de Adviescommissie Cultuurhistorie voorgesteld om deze gebouwtjes op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten en indien mogelijk een passende herbestemming te geven. Dat is nu gelukt.

Bernhard Harfsterkamp

Als openingshandeling bevestigde wethouder Wim Aalderink een vlag aan de vlaggenmast op het kassagebouwtje, waarin de Vereniging het museum kleine tentoonstellingen zal verzorgen. Vic Hulshof deed hetzelfde voor het kassagebouwtje, waarin leden van de Winterswijkse Academie voor de Schilderkunst (WAS) hun werken zullen exposeren. Ook werd het schildje aangebracht, waaraan gezien kan worden dat een pand een gemeentelijke monument is. In het kassagebouwtje dat gevuld wordt door de Vereniging het museum is een expositie zichtbaar over voetbalvereniging WVC.

Boven de kassagebouwtjes zat jarenlang een boog. Oorspronkelijk vormde die de bovenkant van een hek tussen de twee gebouwtjes, dat los van de boog opengezet kon worden. De Adviescommissie cultuurhistorie stelde eerder voor de oude situatie te herstellen. Vanwege de hoogte zouden dan alleen nog fietsers en voetgangers via deze ingang naar de woonwijk kunnen gaan. Daarom is voor een andere oplossing gekozen. De boog zit nu vast aan de twee hekken en bestaat nu uit twee gedeelten. Alleen als de hekken zijn gesloten is de oorspronkelijke situatie zichtbaar. Dat kassagebouwtjes van sportverenigingen als monument worden aangewezen komt niet vaak voor.

Wethouder Aalderink bevestigt een vlag bovenop het kassagebouwtje. Foto: Communicatie gemeente Winterswijk
Kassagebouwtje WVC is mini-museum geworden. Foto: Bernhard Harsfterkamp