Joris Bengevoord steekt de SamenLoop voor Hoop-kaars aan onder toeziend oog van Patrick Meekes. Foto: Lydia ter Welle
Joris Bengevoord steekt de SamenLoop voor Hoop-kaars aan onder toeziend oog van Patrick Meekes. Foto: Lydia ter Welle

Kick off voor SamenLoop voor Hoop Winterswijk

WINTERSWIJK - Zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 zijn de dagen die alle Winterswijkers in hun agenda moeten zetten. Dat vinden de organisatoren van de SamenLoop voor Hoop Winterswijk, de 24-uurs-wandelmarathon voor KWF Kankerbestrijding die dan plaatsvindt. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding, voor onderzoek naar middelen om kanker de wereld uit te helpen.

Door Lydia ter Welle

Burgemeester Joris Bengevoord is het met hen eens. Hij verrichtte woensdagavond de starthandeling voor de SamenLoop voor Hoop, door een kaars aan te steken die symbool staat voor de SamenLoop. Dat gebeurde even nadat voorzitter van het organisatiecomité Patrick Meekes had bekend gemaakt dat de accommodatie van atletiekvereniging Archeus, sportpark Hunenbulten aan de Vredenseweg, de plek is waar het evenement plaatsvindt. "We zijn erg blij dat Archeus zich meteen bereid verklaarde om mee te werken en de accommodatie beschikbaar te stellen", aldus Meekes. Hij maakte ook bekend dat niet alleen burgemeester Joris Bengevoord als ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Winterswijk zal optreden, maar ook Vic Hulshof, Rutger de Vries, Nadia Zerouali en Ineke van Empel.

Wandelestafette van 24 uur
SamenLoop voor Hoop is een evenement van KWF Kankerbestrijding waarbij deelnemers 24 uur lang stilstaan bij kanker en het leven vieren. Teams, van meestal rond de vijftien leden, lopen bij toerbeurt een deel van de 24 uur. Er loopt altijd tenminste één teamlid om de voortdurende strijd tegen kanker te symboliseren. Op sportpark Hunenbulten kunnen de teams hun kramen opstellen. Daarin worden activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen maar ook om een feestelijke sfeer te creëren. Een team kan bijvoorbeeld een kleine loterij organiseren of eigengemaakte producten verkopen. Er wordt gezorgd voor veel amusement: er zijn optredens van lokale artiesten, bandjes en kinderactiviteiten. Deelnemende teams worden verzocht om wel even hun plannen door te spreken met de organisatie, om doublures in activiteiten te voorkomen.

Drie momenten
De SamenLoop kent drie belangrijke, gezamenlijke momenten: de Openingsceremonie, de Kaarsenceremonie en de Sluitingsceremonie. De opening is een 'ereronde', en tevens de inspirerende start van het evenement. Onder aanmoediging van familie en vrienden lopen (ex-)kankerpatiënten dan de eerste ronde op de atletiekbaan. Zij zijn de eregasten van het evenement. Teams worden gevraagd om zoveel mogelijk eregasten uit hun omgeving uit te nodigen. De Kaarsenceremonie is zodra de avond invalt. Langs de baan worden kaarsenzakken - teams kunnen deze kaarsenzakken verkopen; de opbrengst gaat ook naar de SamenLoop - gezet en gevuld met zand en een brandende kaars. Als alle kaarsen branden is er een moment om stil te staan bij de mensen die de strijd tegen kanker hebben verloren, maar ook bij de mensen die nu kanker hebben en natuurlijk bij ex-kankerpatiënten. Het is een indrukwekkend onderdeel van het evenement. Bij de sluiting van het evenement wordt de opbrengst van de SamenLoop voor Hoop bekend gemaakt.

Team van minstens 143 mensen
Burgemeester Bengevoord ondertekende een deelnameformulier voor het team van de Gemeente Winterswijk. "In Oude IJsselstreek had de gemeente een team 142 mensen. Ik beloof bij deze dat ik zal zorgen dat het team van de gemeente Winterswijk minstens 143 leden zal tellen", aldus SamenLoop-ambassadeur Bengevoord. Hij sprak de hoop uit dat veel teams het voorbeeld van 'zijn' gemeente Winterswijk-team zullen volgen, en zich zullen aanmelden. "Dat kan eenvoudig via de website samenloopvoorhoopwinterswijk.nl", aldus de organisatoren. "De bijdrage voor deelname is vijftien euro. Daarvoor krijgt men een t-shirt, en natuurlijk gaat het geld naar de SamenLoop. Daarnaast hopen we dat deelnemers ook in actie komen om geld in te zamelen. De ervaring uit de 200 voorgaande edities van de SamenLoop heeft ons geleerd, dat per deelnemer gemiddeld wel zo'n honderd euro kan worden opgehaald."

Sponsoring
Geert Beijers heeft in de organisatiecommissie de sponsoring in portefeuille. Tijdens de startbijeenkomst vertelde Beijers dat hij gaat voor vier maal '4'. "4, dat staat voor vier, voor 'vier het leven'. Het staat voor mij ook voor klavertje 4, en dat staat voor geluk. Mijn derde '4' komt van het aantal Winterswijkers dat ik hoop dat meedoet: vier procent. En de laatste '4' is die van vier euro. Dat is het bedrag waarmee - zo hoop ik - elke Winterswijker de SamenLoop zal steunen. Als dat gebeurt, kunnen we straks in juli minstens een ton euro aan KWF Kankerbestrijding overdragen. Daar ga ik voor." Beijers zal zijn netwerk gebruiken om bij bedrijven sponsorbijdragen binnen te halen. "Dat hoeft echt niet allemaal in contanten, hoor. We zijn ook heel blij met sponsoring in de vorm van materialen, en andere dingen die we nodig hebben. Wie iets wil bijdragen, mag zich melden via winterswijk@samenloopvoorhoop.nl."

Vrijwilligers én deelnemers gezocht
De organisatie van de SamenLoop voor Hoop Winterswijk zoekt nog vrijwilligers. "Voor allerlei zaken tijdens het evenement zelf, maar ook nog mensen bij de organisatie die de kar willen trekken op het gebied van de werving van teams, van logistiek, van catering, maar bijvoorbeeld ook van amusement, en zelfs misschien ook bij het opzetten van een Kinderloop. Maar allereerst zoeken we deelnemers. We hopen dat velen zich melden", zegt Patrick Meekes. Geert Beijers besluit: "'Geen tijd hebben' is toch zeker geen geldig excuus? Want iedereen weet het: mensen met kanker, die hebben te vaak te weinig tijd. Daarom geef ik graag mijn tijd, om te helpen een succes te maken van deze actie!"

Achterhoek Nieuws Winterswijk is mediapartner van de SamenLoop voor Hoop Winterswijk en houdt u de komende maanden graag op de hoogte van alle nieuwtjes en bijzonderheden van de SamenLoop. Wie een mooie actie gaat opzetten om geld in te zamelen, of wie zich met een bijzonder team gaat aanmelden voor deelname aan de SamenLoop, mag zich melden bij de redactie, tel. 0544-801022 of redactie@achterhoeknieuwswinterswijk.nl.


www.samenloop
voorhoopwinterswijk.nl