Duo Mir Tsvey, bestaande uit Josine Franken en Leo Driesenaar. Foto: Josine Franken
Duo Mir Tsvey, bestaande uit Josine Franken en Leo Driesenaar. Foto: Josine Franken

Kristallnacht herdacht met Jiddische liederen

Mir Tvey in Doopsgezind Kerkje

WINTERSWIJK - Lest we forget: opdat wij niet vergeten. Op 9 november is het precies tachtig jaar geleden dat er een door de nazi’s georganiseerde pogrom tegen de Joodse bevolking in heel Duitsland plaats vond: de Nacht van het Gebroken Glas.

Joden en hun bezittingen werden aangevallen. Er werden 1400 synagogen in brand gestoken; ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Joden werden op straat vermoord en niemand greep in. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glas dat tijdens deze aanvallen werd vernield. Van Joodse zijde werd later bezwaar gemaakt: men vond de naam te eufemistisch, gegeven de ernst van de gebeurtenissen. Nazipropagandaminister Joseph Goebbels wordt gezien als het brein achter de Kristallnacht, die door veel historici gezien wordt als het begin van de Holocaust.

Het programma 'Ikh vel treystn zi….un tsertlen' (Ik wil ze troosten en strelen) zal in het teken staan van het herdenken van deze vreselijk nacht. Mir Tsvey, bestaande uit Josine Franken en Leo Driesenaar (zang, piano, accordeon en gitaar) laten deze avond Jiddische liederen horen en een aantal Duitstalige Theresienstadtliederen van kinderboekenschrijfster Ilse Weber. Daarnaast vertolken zij enkele composities van Mir Tsvey en Theodorakis en liederen uit kamp Westerbork.

De herdenking is op vrijdag 9 november in het Doopsgezind Kerkje, Torenstraat 4 Winterswijk; aanvang 20.00. Entree: vrijwillige bijdrage.