Tweede termijn vooral in teken van moties en amendementen

WINTERSWIJK – In de tweede termijn van de behandeling van de programmabegroting 2019 werd vooral gesproken over de 24 moties en vier amendementen. Een deel daarvan is in een ander artikel in deze krant besproken. Hieronder is er aandacht voor de overige moties en amendementen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Opnieuw was er aandacht voor duurzame energie. De PvdA herinnerde in de eerste termijn burgemeester en wethouders aan een oude toezegging. Op de een of andere manier zou zichtbaar moeten worden gemaakt hoeveel duurzame energie er al in Winterswijk wordt opgewekt. Winterswijks Belang (WB) had daarvoor een motie gemaakt, die samen met de PvdA werd ingediend. B en W wordt verzocht 'met een voorstel te komen voor een digitaal informatiebord waarop zichtbaar is hoeveel hernieuwbare energie in Winterswijk wordt opgewekt'. De motie werd unaniem aangenomen. Dat gold ook voor de motie over een revolverend energiefonds. Revolverend betekent dat de gemeente investeringen in verduurzaming van huizen en het opwekken van duurzame energie alleen voorschiet. Omdat de leningen terugbetaald, worden hoeft de gemeente niet telkens nieuw geld in het fonds te storten. Dit fonds kan samen met andere Achterhoekse gemeenten opgezet worden.

Woningen jongeren in buitengebied
De motie om de aanpak van de Markt en de aanloopstraten te versnellen trok Winterswijk Belang in, nadat wethouder Ilse Saris had toegezegd daar eerder mee te beginnen. Ook de motie van WB om het gebouw van Boogie Woogie aan te kopen werd terug getrokken. Het advies van wethouder Wim Aalderink om eerst het plan af te wachten voor het cultuurkwartier, een toekomstvisie voor Boogie Woogie en aangrenzende winkelstraten, werd overgenomen. VVD, D66 en GroenLinks probeerden met een motie en een amendement meer ruimte te krijgen voor woningen van jongeren in het buitengebied, maar kregen geen steun van de andere partijen in de raad. Ook het amendement waarin gevraagd werd de woonwensen van jongeren te inventariseren kreeg alleen de steun van VVD, GroenLinks, D66 en PvdA.

Gemeente beter toegankelijk maken
De motie om de gemeente fysiek en digitaal beter toegankelijk te maken werd door de hele raad gesteund. Voorstellen hiervoor worden verwacht in het tweede kwartaal van 2019 en zullen vooral maatregelen betreffen voor mensen met een beperking. De motie die als doel heeft om kinderen in armoede te betrekken bij de aanpak van armoede werd eveneens unaniem gesteund. Nog bekeken wordt op welke manier dit het beste kan. Ook de gemeenteraad van Winterswijk nam een motie over het verruimen van het kinderpardon aan. Doel daarvan is in Nederland geworteld kinderen van asielzoekers hier toch te laten verblijven. Aangezien dit beleid is waar de gemeente niet over gaat, stemde de VVD tegen, hoewel de partij de motie wel sympathiek vond. De VVD hecht er aan dat ook oudere mensen aan het werk kunnen blijven. Daarvoor moeten ze vaak wel bijgeschoold worden. Voor deze mensen wil de partij volwassenenonderwijs voor doorzetters opzetten. Volgens wethouder Aalderink is dat echter niet nodig, omdat er al voldoende scholingsmogelijkheden zijn. D66, PvdA en GroenLinks steunden het voorstel, maar omdat WB en CDA tegen stemden haalde de motie geen meerderheid.

VVD en D66 stemmen niet in met de begroting
De VVD probeerde met een motie en amendement nog te sleutelen aan enkele financiële uitgangspunten van de begroting. De partij wil verder gaan met het afbouwen van de schulden dan B en W. Volgens wethouder Wim Elferdink is dit echter niet nodig, omdat voldaan wordt aan de eisen van de provincie. De VVD stelde ook voor om de onroerende zaakbelasting en de leges voor omgevingsvergunningen niet te verhogen. Voor beide voorstellen kreeg de partij alleen steun van D66. Beide partijen stemden tegen de programmabegroting als geheel. Ze vonden dat er te veel onuitgewerkte plannen en financiële onzekerheden inzitten.