Heidy Lelifeld en Truus Sieders van de cliëntenraad van SDOA. Foto: Leander Grooten
Heidy Lelifeld en Truus Sieders van de cliëntenraad van SDOA. Foto: Leander Grooten

Cliëntenraad SDOA komt op voor minima

ACHTERHOEK – Belangen van burgers die afhankelijk zijn van een uitkering van de Sociale Dienst Oost-Achterhoek (SDOA) worden behartigd door een cliëntenraad. Heidy Lelifeld en Truus Sieders zijn twee van de negen leden die meepraten over het te vormen nieuwe beleid van de lokale overheid.

Door Leander Grooten

De Winterswijkse Truus Sieders-Wassink is vanaf de oprichting van de cliëntenraad betrokken. "Eerst was er een raad voor Berkelland, voor Oost Gelre en voor Winterswijk, sinds vier jaar één gemeenschappelijke. Heidy Lelifeld is halverwege een ambtstermijn ingestoken. "De SDOA heeft ongeveer 1.500 cliënten, wij zijn er om hun stem te laten horen."

Wettelijke regeling
De Regionale Cliëntenraad Participatiewet, zoals het volledig heet, brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de colleges van B&W van de drie gemeenten via het dagelijks bestuur van de SDOA. Op maandelijkse overleggen in Groenlo bespreken zij de gevolgen van beleid op cliënten. Een onpartijdige voorzitter en een ambtelijk secretaris ondersteunen de raad. Lelifeld: "De vergaderingen zijn openbaar en de agenda en stukken worden vooraf gepubliceerd. Het is laagdrempelig georganiseerd. We roepen cliënten op eens een vergadering bij te wonen."
Minimaal de helft van de raad is cliënt, aangevuld met deelnemers uit maatschappelijke organisaties, zoals vak- en ouderenbonden. Drie uit elke gemeente. "Regelmatig volgen we workshops of congressen om onze taak goed uit te oefenen. De gemeente ondersteunt en financiert dat."
Bijzondere bijstand
Anders dan een eerder artikel in deze krant deed vermoeden, is het toekennen van bijzondere bijstand niet voorbehouden aan alleen burgers die al in de bijstand zitten. De 'pot' is bestemd voor hen die niet uit eigen vermogen noodzakelijke kosten kunnen betalen. "Mocht je wel inkomen hebben, maar ontoereikend, dan kan de burger een aanvraag indienen. Sieders: "Dan worden bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen kwijtgescholden, of een wasmachine gefinancierd, omdat de oude plotseling kapot ging."
Lelifeld: "Zo zijn er burgers met een bijstandsuitkering die geen aanspraak hierop kunnen maken, omdat zij eigen vermogen hebben, maar ook werkenden met een maandloon die dat wel kunnen. Er wordt per individueel geval beoordeeld."

Cliëntcontactdagen
Cliëntenraden denken mee in het belang van cliënten door mee te praten over te vormen beleid. Zij zijn er niet voor het individuele geval. Dat neemt niet weg dat een specifieke casus de reden kan zijn om staand beleid tegen het licht te houden. "Daarvoor organiseren we cliëntcontactdagen," spreekt Lelifeld. Heel graag zouden de dames zien dat daar meer mensen naartoe komen. "Dat is een goed moment om mee te praten en om te leren wat de gemeenten voor plannen hebben." Daarnaast is de raad via mail en website dagelijks bereikbaar om kennis te nemen van misstanden.

Luis in de pels?
De dynamiek van één instelling voor drie gemeenten leidt wel eens tot onduidelijkheden. "Bij de ene gemeente wordt een zwemabonnement wel vergoed, bij de andere niet. Tien procent van het beleid is namelijk niet gemeenschappelijk."
Toch zien Sieders en Lelifeld niet dat zij tegenover het gemeentelijk beleid staan. "De wethouders waarderen onze inbreng en gaan zo nodig met ons in gesprek. Er is een goed en opbouwend contact waarin wij als raad uiterst kritisch mogen zijn, maar altijd samenwerkend."

Armoedebestrijding
Een voorbeeld hiervan is het nieuwe beleid dat aanstaande is. Sieders: "We zijn door het dagelijks bestuur van SDOA expliciet uitgenodigd mee te denken in de doelstelling armoede uit te bannen. Dat hoeven zij wettelijk niet te doen, maar ze willen onze mening graag horen."
Eén op de vijf huishoudens in Nederland kent schuldenproblematiek, met een gemiddelde van 40.000 euro. Dat moet teruggedrongen worden, volgens de nieuwe visie van de gemeenten.
Winterswijk heeft als doel om in 2040 armoedevrij te zijn. "Het is een ambitieus plan, " vervolgt Lelifeld, die naast cliënt ook schuldhulpverlener is. "Belangrijk is te investeren in preventie." Bewezen is dat stress leidt tot minder goed logisch kunnen nadenken. "Bij schuldenproblematiek is de kans dan groot dat je een lening afsluit tegen een te hoge rente, om maar af te lossen. Dat zou je moeten voorkomen door vroeg te signaleren."


clientenraadparticipatiewet.sdoa.nl

clientenraad@socialedienstachterhoek.nl