Maartje Waanders. Foto: Lana Prins
Maartje Waanders. Foto: Lana Prins

Presentatie debuutalbum Maartje Waanders in De Storm

ACHTERHOEK - Ze heeft een goedlopende zanglespraktijk en zingt zelf met allerlei ensembles, bands en projecten door het hele land. Nu werd het tijd voor eigen geschreven werk in de stijl waar het hart van de Lichtenvoordse Maartje Waanders ligt. Op 2 december presenteert zij haar debuut 'Take this ride' in theater De Storm.

Door Leander Grooten

Maartje Waanders timmert al bijna tien jaar aan de weg als zangeres en docente. Niet alleen in haar woonomgeving, de Achterhoek, zingt zij, maar ook tot ver daarbuiten. Ze behoort in het professionele muzikantencircuit tot de vaste 'poule' van zangeressen. "Soms als achtergrondzangeres in een band, dan weer als solist bij een orkest. Zo heb ik ook een tour door Duitsland gedaan met Johnny Logan."

Conservatorium
Waanders studeerde driemaal af aan het conservatorium. Eerst volgde zij de opleiding tot muziekdocent, waarna zij de studie 'Pop&Jazz' afrondde. Een tweejarige master waarin zij zich specialiseerde in Franse chansons sloot haar opleiding af. Een zangeres die van vele markten thuis is, was het resultaat. Haar zangdocente constateerde dat ze alles goed beheerst. "Maar ze stelde me de vraag 'wie is Maartje nu eigenlijk?'."

Americana
Nu, bijna tien jaar na haar afstuderen, heeft ze een antwoord gevonden op die vraag. "Al jaren zing ik overal fijne muziek, maar het zijn altijd songs van een ander. Ik wil iets neerzetten wat dicht bij mij ligt. En dit album is het geworden!" En die muziekstijl wordt omschreven als 'Americana', een mix van country en popmuziek. Het is een stijl die de laatste jaren in Nederland steeds meer te horen is, onder andere bij The Common Linnets, Douwe Bob en Tim Knol. "Mijn inspiratiebronnen liggen bij artiesten als The Dixie Chicks en Lady Antebellum. Ook Amos Lee vind ik te gek."

Take this Ride
Het debuutalbum van Waanders bevat twaalf zelfgeschreven songs en neemt de luisteraar mee in de van haar hand komende tekst en muziek. "Daarom heet het album Take this Ride. Ik nodig je uit om met mij mee te gaan."
Bij het schrijven kreeg zij hulp van Zuid-Afrikaanse vrienden en van haar geliefde, toetsenist Dennis Weelink. "We hebben dit echt samen gedaan, hij heeft er enorm veel tijd en creativiteit in gestoken." Samen met hem speelt zij regelmatig, zo ook begin 2019 in Winterswijk. "Maar dat is een akoestisch optreden dat in geen vergelijk staat met de songs op dit album en het concert op 2 december."
De songs liggen Maartje na aan het hart. De teksten zijn uit haar leven gegrepen. "En daar zitten ook liedjes tussen over de liefde, en over ex-vriendjes." Tijdens de albumrelease vertelt ze de achtergrond van de teksten aan het publiek.
Een rijke bezetting aan instrumenten begeleidt de teksten met onder andere een banjo, pedalsteel guitar en lapsteel en een Hammond orgel. "Ik hou nu eenmaal van meerstemmige zang en van gitaren, dat zul je wel horen op 2 december!"

Album release
Maartje heeft ervoor gekozen om haar album officieel uit te brengen in theater De Storm in Winterswijk. Een tienkoppige band met doorgewinterde topartiesten begeleidt Maartje op 2 december. "Ze spelen doorgaans met Waylon, Youp van 't Hek en Dre Hazes. Het is een te gekke band met ontzettend leuke mensen. Ik ben er supertrots op dat ze meedoen."

Vanaf 19:00 uur speelt het voorprogramma 'Bakersongs' in de foyer terwijl gasten genieten van het gratis aangeboden drankje. Om 20:00 uur begint het concert in de grote zaal.
Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij theater De Storm. Na afloop van het concert is het album uiteraard te koop.


www.theaterdestorm.nl

www.maartjewaanders.nl