Veel moties en amendementen in begrotingsvergadering

B en W stemde in eerste termijn al in met één amendement en twaalf moties

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De zes partijen in de Winterswijkse gemeenteraad dienden op dinsdag 23 oktober tijdens de eerste termijn van de behandeling van de programmabegroting vier amendementen en 23 moties in. Over een deel daarvan hoefde na de tweede termijn van donderdag niet meer gestemd te worden, want burgemeester en wethouders hadden er al mee ingestemd. De gemeenteraad dacht hier toch anders over, want het merendeel werd toch in stemming gebracht.

Woningen voor jongeren in het buitengebied
Wethouder Elferdink zei de motie van het CDA over woonruimte voor jongeren en jonge gezinnen in het buitengebied te kunnen ondersteunen. Hierin wordt gevraagd om in de op te stellen omgevingsvisie extra aandacht aan de woonmogelijkheden voor deze doelgroep te besteden en die concreet te beschrijven. Het amendement voor de VVD over hetzelfde onderwerp vond de wethouder lastiger. De VVD wil daarin het afwegingskader waarin wordt beoordeeld of een woning kan worden gebouwd niet toepassen voor extra woningen in het buitengebied specifiek gericht op jongeren. De motie van de VVD over de realisatie van bedrijventerreinen kon de wethouder wel overnemen. Hierin wordt gevraagd te onderzoeken waar extra hectares bedrijventerrein kunnen komen en het voortouw te nemen bij gesprekken hierover in de Achterhoek en bij regionale afspraken voldoende ruimte te houden voor bedrijven in Winterswijk. "Dit doen we al", zei de wethouder.

Aanjager en voorbeeldfunctie bij duurzaamheid
Wethouder Elferdink stemde ook in met het amendement van D66 over het uitbreiden van de zin 'de gemeente ziet zichzelf als de aanjager voor een duurzame samenleving'. Daaraan wordt 'en heeft daar zelf een voorbeeldfunctie in' toegevoegd. De motie van GroenLinks over 'energieneutraal in 2030 monitoren met uitvoeringsprogramma' is al bijna uitgevoerd. GroenLinks wil dat B en W medio 2019 met het uitvoeringsprogramma komt. De wethouder meldde dat het eind 2018 klaar is. Ook de motie om afvaleilanden beschikbaar te stellen voor evenementen neemt de wethouder over. Met deze afvaleilanden kan bij het Volksfeest en andere evenementen afval gescheiden ingezameld worden. GroenLinks stelde voor om de doelstelling van de stichting Waardevol Cultuurlandschap te verstevigen. Daaraan zou aandacht voor hoge landschapskwaliteit en een zwaarder accent op duurzaamheid toegevoegd moeten worden. "Wij gaan daar niet over", zei de wethouder, "maar ik zal er bij WCL op aandringen dit te doen."

Voorstel bijles 'een prima voorstel'
Wethouder Ilse Saris vond de motie van de VVD over bijles en onderwijsondersteuning in het primair- en voortgezet onderwijs een prima voorstel. Ze zegde toe te willen onderzoeken hoe deze bijles voor gezinnen in armoede ondersteund kan worden. Het voorstel van het CDA om eens per maand op de gemeentepagina aandacht aan vrijwilliger te besteden vond Saris een goed idee, al kan dat ook op een modernere wijze.

Al overgenomen voorstellen werden toch in stemming gebracht

Over het voorstel van PvdA, D66 en GroenLinks voor meer aandacht voor groene schoolpleinen heeft de wethouder al met scholen gesproken. Ze zei dit binnenkort nogmaals te willen doen, maar ze liet in het midden of ze de scholen ook daadwerkelijk wil ondersteunen bij een subsidieaanvraag bij de provincie en of de gemeente meer wil bijdragen dan dat in de begroting hiervoor is opgenomen. Wethouder Wim Aalderink kon de motie van Winterswijks Belang om de nachttrein ook naar Winterswijk te laten rijden overnemen. Ook de motie van WB over de raadzaal nam hij over. 'De herinrichting komt er.'

Verdwenen landschapselementen
Burgemeester Joris Bengevoord kon de motie van de PvdA over artikel 1 van de grondwet omarmen. Hierin vraagt de partij om dit eerste artikel uit de grondwet over gelijkheid en het verbod op discriminatie een prominente plek in het gemeentekantoor te geven en waar mogelijk ook in andere gemeentelijke gebouwen met een publieksfunctie. De motie van WB over waardevolle landschapselementen zag de burgemeester als steun in de rug. WB vraagt hierin aan de hand van satellietfoto's te bekijken welke landschapselementen zijn verdwenen en hiervoor een herstelplan te formuleren. Bengevoord zei dat dan wel moet worden afgesproken met welk jaar moet worden vergeleken. Ook met de motie van CDA en PvdA over een onderzoek naar aanvullende sanctiemogelijkheden bij het moedwillig overtreden van bouwregels wil de burgemeester aan de slag.

Toch stemmen over overgenomen voorstellen
Dat ondanks de instemming van B en W het amendement en bijna alle moties toch nog in stemming werden gebracht had twee redenen. Partijen willen zich immers zelf profileren door een voorstel in te dienen. Het is mooi dat B en W dan zo'n voorstel wil overnemen, maar het staat nog mooier wanneer de partij die het bedacht heeft kan zeggen dat 'ons voorstel in de gemeenteraad is aangenomen'. De tweede reden is dat andere gemeenteraadsfracties als mede-indiener wilden optreden, want ook dat staat goed naar buiten toe. Daardoor werd een enkele motie nog wel op een klein onderdeel gewijzigd. Aan het uiteindelijke resultaat veranderde het niets: burgemeester en wethouders gaan er mee aan de slag.