WB niet tevreden over daadkracht B en W

'Er wordt teveel opgeschoven en uitgesteld'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het beeld dat het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben over de programmabegroting 2019, bleek tijdens de eerste termijn van de behandeling daarvan op dinsdag 23 oktober nogal te verschillen. B en W waren trots op een goede begroting met veel ambitie en nieuw beleid, onder andere op het gebied van armoede en duurzaamheid. De meerderheid van de gemeenteraad was niet zo onder de indruk en vond dat er te veel vaag bleef en nog niet was uitgewerkt. Ze misten daadkracht en ambitie. Het felst in zijn ongenoegen was Henk-Jan Tannemaat van Winterswijks Belang (WB).

'Het kan anders, het moet beter'
Tannemaat was enkele maanden geleden nog zeer tevreden over het coalitieprogramma van WB en CDA. "Bij de begroting zien we te weinig terug van onze ambities. Er wordt te veel opgeschoven en uitgesteld. We moeten meer doen en zelf het goede voorbeeld geven." Daarmee doelde Tannemaat vooral op de aanpak van duurzaamheid. "Het kan anders, het moet beter." Ook de Markt en omgeving moet volgens WB voortvarender aangepakt worden. Tannemaat verweet B en W een gebrek aan sturing en visie hierover. In de begroting staat al twee jaar dezelfde tekst over de Markt en er wordt aangegeven dat er in 2021 een plan is. "Dat is te laat. We moeten echt aan de bak." Ook voor de ambitie om in de komende jaren één miljoen toeristische overnachtingen te realiseren miste WB concrete plannen.

Energiefonds
Wethouder Wim Elferdink deed zijn best om de gemeenteraad te overtuigen dat B en W wel met voldoende daadkracht bezig is met de aanpak van de duurzaamheid. Hij meldde dat in december een uitvoeringsprogramma als vervolg op de energievisie van de gemeenteraad gereed zal zijn. Hij kondigde ook aan dat de gemeente zelf het goede voorbeeld zal geven en de eigen panden zal verduurzamen. "Het is niet zo dat we het afgelopen jaar niets hebben gedaan." B en W is ook bezig geweest met het door WB graag gewilde energiefonds, waarmee opwekking van duurzame energie, maar ook verduurzaming van woningen kan worden gefinancierd. De uitkomst is dat er geen fonds zal komen. Elferdink wil gaan werken met een energieservicecompany, een organisatie die duurzaamheidsprojecten van begin tot eind begeleidt. De energieservicecompany zal door de gemeente worden gefinancierd.

Proefproject met gebouwgebonden subsidie
Om er voor te zorgen dat de Winterswijkers, die niet in staat zijn om zelf de verduurzaming van de woningen te financieren, dit toch kunnen doen, komt er een proefproject met gebouwgebonden subsidie. Daarover worden afspraken gemaakt met de energieleverancier van het gebouw. Daardoor hoeven zij die het niet kunnen betalen niet de kosten te dragen van de duurzaamheidsaanpak in Nederland. Wie immers niet mee doet of kan doen betaalt hogere energielasten, zonder dat die daar om heeft gevraagd. Elferdink noemde ook nog dat er een afwegingskader voor zonne-energieweiden op komst is, dat er een miljoen beschikbaar is voor de duurzaamheidslening in 2019 en dat er bij de aanpak van wijk De Pas aandacht voor verduurzaming is. Tannemaat was er niet van onder de indruk. "U hebt veel genoemd, maar wanneer gaat u iets doen? Er wordt herhaald wat in de begroting staat. Kom concreet met iets, doe iets! Ik hoor dat nog steeds niet." Elferdink snapte het ongeduld en verwees opnieuw naar het uitvoeringsprogramma dat er in december is.

Aanpak Markt hoger op prioriteitenlijst
Wethouder Ilse Saris probeerde Tannemaat duidelijk te maken dat B en W wel goed bezig was met de aanpak van de Markt. Ze vond dat daarover goed gesproken moet worden met betrokkenen en daarvoor is nu eenmaal tijd nodig. Tannemaat vond echter dat dit in enkele maanden te doen moet zijn en eigenlijk allang gebeurd had moeten zijn. Na enige discussie zegde Saris toe de aanpak van de Markt hoger op de prioriteitenlijst te zetten. Ook het antwoord van wethouder Aalderink op de vraag van WB hoe de één miljoen overnachtingen gerealiseerd gaat worden vond Tannemaat een 'te gemakkelijke opsomming' van vage plannen. In de tweede termijn van de behandeling van de begroting, aanstaande donderdag, zal duidelijk worden hoe WB B en W harder zal doen lopen voor het realiseren van hun ambities.

Milde toon in tweede termijn
In de tweede termijn op donderdag was Tannemaat vriendelijk en mild. Er waren geen felle interrupties meer en hij toonde zich blij met de antwoorden en toezeggingen van burgemeester en wethouders.

'Felle toon in eerste termijn was nodig'

"In de eerste termijn was Winterswijks Belang kritisch over het ambitieniveau van B en W. Wij willen graag dat één en één drie wordt, want wij willen veel realiseren." WB stemde met de begroting in om een belangrijke bijdrage te leveren aan de bestrijding van de armoede en de verduurzaming van Winterswijk. "Winterswijk is van ons samen." Na afloop van twee avonden praten over de begroting was Tannemaat tevreden. "Er zijn veel voorstellen van ons overgenomen." Dat hij in de eerste termijn zo fel was geweest, was nodig geweest en had volgens hem geholpen. Tot zijn genoegen had wethouder Elferdink in de tweede termijn zelfs gemeld dat het energiefonds toch nodig zal zijn.