Hangplek achter de voormalige supermarkt. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hangplek achter de voormalige supermarkt. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Onveilige situatie Kloetenseweg aangepakt

Nog geen duidelijkheid over toekomst gebouw

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Een jaar geleden verliet de Plus de supermarktlocatie aan de Kloetenseweg. Het gebouw en de directe omgeving maken nu een verwaarloosde indruk. De PvdA ruimde er enkele weken geleden zwerfvuil op en sprak er met buurtbewoners. Volgens de PvdA is het zwerfvuil een symptoom "voor een vorm van sociale verloedering, zoals overlast van rondhangende jeugd". Tussen het vuil troffen de partijleden ook lege zakjes aan waarin drugs hebben gezeten. De opruimactie en de gesprekken leidden tot het stellen van schriftelijke vragen aan Burgemeester en Wethouders. Uit het antwoord op de vragen blijkt dat gemeente en politie op de hoogte zijn van de problematiek en er aandacht voor hebben.

Jongeren aansporen
De bewoners hadden al zelf eerder geklaagd over zwerfafval, hangjeugd en vandalisme. Onder andere de verenigingen van eigenaren van de appartementencomplexen bij de supermarkt hebben al in de zomer aangedrongen op grotere afvalbakken. B en W zegt dat het gebruik van softdrugs op dit soort plekken niet ongewoon is. De politie houdt de locatie in de gaten, maar zegt dat er structureel hier geen sprake is van drugshandel. Volgens de politie wordt het overgrote deel van de softdrugs in Winterswijk gekocht bij de coffeeshop in de Jonenstraat. Tussen het afval bevonden zich ook slagroompatronen, wat wijst op het gebruik van lachgas, dat populair is geworden als nieuwe drug. De jongerenmedewerkers van de gemeente zijn daarna gevraagd uit te zoeken wie de jongeren die dit gebruiken zijn. "Het doel hiervan is vervolgens deze mensen op positieve wijze te bewegen een andere tijdsbesteding te zoeken en hen in deze zoektocht te begeleiden." B en W zegt dat dit 'een bewezen effectieve maatregel' is om overlast van jongeren te verminderen.

Burgemeester gaat kijken
Na deze aanpak is het niet zeker volgens B en W dat de problemen die de buurt ervaart ook weg zijn. Daarom wordt het gevoel van veiligheid ook vergroot door het groen op de parkeerplaats te snoeien tot één meter hoogte en het op die hoogte te houden. De glasbakken worden verplaatst naar een plek waar meer sociale controle is. De gedachte is dat er dan minder afval bij de glasbakken geplaatst zal worden. Tegelijkertijd wordt door de ROVA het toezicht op het legen van volle afvalbakken, zwerfafval en het plaatsen van afval bij de glasbakken. Daarnaast heeft de politie aangegeven vaker 's avonds en 's nachts bij de voormalige supermarkt te zullen surveilleren. Om de zorgen van de buren te horen zal de burgemeester een 'schouw' houden. Samen met bewoners, handhavers, jongerenwerkers en een medewerker openbare ruimte zal een wandeling door de buurt gemaakt worden.

Gesprekken over toekomst
De beste oplossing voor de locatie is uiteraard dat de voormalige supermarkt en de andere leegstaande ruimtes weer een functies krijgen. Enkele maanden geleden vertelde wethouder Aalderink dat hij daarover in gesprek is met de eigenaar van het pand. Met een passende invulling kan het weer een 'druktepunt' worden in de wijk. In het antwoord op de vragen van de PvdA geeft B en W aan nog steeds in gesprek te zijn, maar dat er nog geen zicht is op de termijn waarop de gesprekken zijn afgerond. Wel heeft de eigenaar een beheerder voor het pand aangesteld.

Glasbakken worden verplaatst naar plek met meer sociale controle. Foto: Bernhard Harfsterkamp