The Queen Symphony wordt uitgevoerd met zo’n 150 zangers en muzikanten. Foto: Josée Gruwel
The Queen Symphony wordt uitgevoerd met zo’n 150 zangers en muzikanten. Foto: Josée Gruwel

'Binnen een uur ga je emotioneel helemaal kapot'

The Queen Symphony door projectkoor en fanfare-orkest

WINTERSWIJK – "Het komt goed", concludeerden dirigenten Thijs Musch en Gerben Kruisselbrink zondagmiddag na de eerste gezamenlijke repetitie van fanfare-orkest Eendracht Winterswijk en een speciaal samengesteld groot projectkoor. Ze namen The Queen Symphony, een muzikaal werk van componist/dirigent Tolga Kashif, een keer helemaal door. Een uur lang in theater De Storm concentreren en ontdekken wat er prima klonk en waar nog aan gewerkt moet worden. In december wordt het werk uitgevoerd in twee theaters: De Storm in Winterswijk en Amphion in Doetinchem.

Door Josée Gruwel

Het idee om Queen Symphony uit te voeren komt van Musch. "Het stond op mijn bucketlijst. Ik heb het als trompettist gespeeld bij de militaire kapel in Vught. Dat maakte grote indruk." Met het fanfareorkest Eendracht Winterswijk, waarvan Musch sinds 2008 dirigent is, durfde hij het werk op het programma te zetten. Het was als het ware een must om daarbij de samenwerking te zoeken met Gerben Kruisselbrink. "We zien elkaar niet veel, maar we begrijpen elkaar vrij vlot. Onze muzikale klik is heel groot."
Er kwam een oproep aan zangers en zangeressen om mee te zingen in een projectkoor en dat resulteerde in zo'n negentig koorleden, afkomstig uit de regio en daarbuiten, zoals Almelo, Saasveld en Zuidoostbeemster. "De zangers hebben geen stemtest gedaan", aldus Kruisselbrink, "de selectie verloopt bij zo'n groot koor meestal op een natuurlijke manier." Enthousiast werd er begonnen aan de wekelijkse repetities.

Muziek van Queen als leidraad
Tolga Kashif, in 1962 in Londen geboren, voltooide in 2002 The Queen Symphony voor groot symfonieorkest en koor. Hij deed er twee jaar over om een eigen draai te geven aan het overbekende repertoire van de Engelse band Queen. In 1974 zei Freddie Mercury al dat hij wilde dat iedereen zijn eigen interpretatie aan de nummers van Queen zou geven.

Musch: "Dat is met The Queen Symphonie gelukt. Het is dus geen medley van Queennummers. Kashif liet zich inspireren door de nummers, nam de muziek als leidraad, haalde kenmerkende melodieën, lijnen en akkoorden uit de muziek en componeerde op die basis een volledig nieuwe, zesdelige symfonie. Heel herkenbaar en zeer sfeervol. Luisteraars herkennen songs als Radio Gaga, We Are the Champions, The Show Must Go On, Another One Bites the Dust, Bicycle Race, We Will Rock You en natuurlijk Bohemian Rhapsody."

Het werk ging op 6 november 2002 in première. Tolga Kashif dirigeerde het Royal Philharmonic Orchestra in The Royal Festival Hall in Londen. In het publiek zaten de gitarist en de drummer van Queen, Brian May en Roger Taylor. Ook de moeder van de elf jaar tevoren overleden Freddie Mercury was aanwezig. Ze waren onder de indruk. Vervolgens ging het werk de wereld over en werd er een speciale uitvoering voor fanfare gemaakt.

Kruisselbrink: "Orkest en koor samen klinken zo magistraal, de muziek komt in elke vezel binnen. Voor het koor is het zwaar: knetterhoge sopranen en veel lange lijnen. Maar het is van de andere kant ook weer heel intiem klein. Door die uitersten ga je binnen een uur emotioneel helemaal kapot."
Kruisselbrink groeide op met Queen. "Ik heb Freddy Mercury ontdekt toen hij een nummer zong met David Bowie. Daarna kocht ik cd's van Queen en die heb ik helemaal grijs gedraaid."

Eerste gezamenlijke repetitie
"Ik verwacht een groot feest", vertelde Kruisselbrink zondag voor de eerste gezamenlijke repetitie. " Musch hoopte op veel enthousiasme. "Ik hoop dat ieder koor- en orkestlid een boost krijgt en dat ze samen een muzikale piek halen."
Beide dirigenten wisten dat het een repetitie zou worden die de basis vormt van de komende afzonderlijke repetities. "Want wij zijn als dirigent op dit moment een soort aannemer, maar het huis is nog niet af. De schilder moet nog komen, en de binnenhuisarchitect."
Even later stond Musch voor koor en orkest. "Het is best spannend. Nu moet het matchen. Het zal soms wringen zijn en botsen, maar nu kijken we wat er voor werk aan de winkel is. Belangrijk is dat we elkaar vinden."

Er werd gespeeld en gezongen. Een enkele keer werd er onderbroken. "Fantastisch," zei Musch bij de eerste keer, "maar jaag elkaar niet aan." En bij de tweede keer: "Hartstikke mooi. Er is nog een boel te doen, maar het wordt hartstikke mooi."
Saxofonist Hanneke: "Het is mooie muziek en keihard werken. Met het koor erbij krijg je een heel andere beleving." Saxofonist Janine: "Ik heb een haat-liefde-verhouding met dit werk. Maar het goede gevoel groeit."
Koorleden Christel, Yvonne en Monique waren positief gestemd. "Het zingen kan nog overtuigender, we zijn nog niet zo stemvast, maar dat komt goed."
Uiteindelijk zullen ook de solisten hun opwachting maken. Dat zijn violiste Jolein Korte, pianist Rik Helmes, celliste Roos Creemers en harpiste Wendy Rijken.

Concerten
Op zaterdag 1 december 20.00 uur in De Storm in Winterswijk. Voor de pauze is de uitvoering van The Queen Symphony. Na de pauze is er een eigen versie van de Top 2000, gespeeld door diverse ensembles van Eendracht Winterswijk.
Op zondag 2 december om 14.30 uur in Amphion in Doetinchem. Na de pauze wordt er in het kader van de HRFSTWND-concerten gespeeld door het Gelders Fanfare Orkest.
Kaarten verkrijgbaar via De Storm en Amphion.

Bijschrift foto 1 (4100): The Queen Symphony wordt uitgevoerd met zo'n 150 zangers en muzikanten.
Bijschrift foto 2 (4058): Opperste concentratie en meetellen in je hoofd.
Bijschrift foto 3 (4108): Het is een hele kunst om voor het eerst het orkest te volgen.
Bijschrift foto 4( 4087): Je eigen partij in harmonie spelen.

Foto's: Josée Gruwel.

Opperste concentratie en meetellen in je hoofd. Foto: Josée  Gruwel
Je eigen partij in harmonie spelen. Foto: Josée Gruwel
Het is een hele kunst om voor het eerst het orkest te volgen. Foto: Josée Gruwel