Leerlingen controleren en repareren. Foto: PR
Leerlingen controleren en repareren. Foto: PR

Fietscontrole op Gerrit Komrij College

Leerlingen controleren en repareren

WINTERSWIJK - Afgelopen dinsdag- en woensdagmorgen zijn de fietsen van alle tweede- en derdeklassers (dertig klassen in totaal) van het Gerrit Komrij College (GKC) gecontroleerd. Die controle werd uitgevoerd door een tiental leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage; ze werden geïnstrueerd door en stonden onder toezicht van vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Winterswijk.

Bennie Hubers (vrijwilliger VVN) vertelt: "Op het Christelijk College Schaersvoorde in Winterswijk doen we het zo al jaren. We kunnen daar ook de hele school pakken, omdat het maar om zo'n tweehonderd leerlingen gaat. Vorig jaar hadden we een pilot bij het GKC , maar omdat ze daar ook een afdeling techniek hebben, kwam het idee om de afgekeurde fietsen ook maar gelijk te laten repareren, door leerlingen techniek."
Vakleerkracht Rinus te Hofsté: "Techniek heet tegenwoordig 'Mobiliteit en Transport'." De vierdeklassers van deze opleiding zorgen onder zijn toezicht (samen met collega Frank Vergeer) woensdagmorgen voor het repareren van afgekeurde fietsen.

Unicum in Nederland
Marcel Zieverink (VVN-Winterswijk) noemt het een unicum dat leerlingen de fietsen zowel controleren als repareren: "Voor zover we weten gebeurt dit nergens anders in Nederland. Een pilot waarmee we verder kunnen."